onsdag 9 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 1

Med drygt 2 veckor kvar (som är en EVIGHET för oss schlagernördar) till Eurovision song contest i Baku, höjs nu långsamt schlagertemperaturen i Europa. Detta märks bland annat på alla jobbiga inför-program där B-kändisar tjänar drickspengar på att spy galla över låtar de hört en gång och sedan spenderar resten av tiden till inbördes beundran. Samtliga tycks vilja överträffa varandra med den ena värdelösare och irrelevanta kommentaren efter den andra, och samtliga tycks ta stolthet i att vara oinsatta idioter utan minsta tillstymmelse till självinsikt eller kunskap om omvärlden. Nåja. Tur att det finns experter; Insatta akademiker som vet hur man ska bedöma och värdera ett eurovisionbidrag. Jag talar förstås om mig själv, Schlagermagistern, som under de sista veckorna innan Eurovisionsfestivalen kör igång den 22 Maj tänker ge er min expertåsikt om årets digra startfält. Idag börjar vi i Semifinal 1, där vi ger oss på Montenegro, Island och Grekland.

#1. Montenegro: Rambo Amadeus - Euro Neuro

 
"Euro neuro, Don't be sceptic, hermetic, pathetic, analphabetic, Forget old cosmetic, you need new poetic, esthetic, eclectic, dialectic"
Efter att ha hört den här låten och sett den fantastiska musikvideon med den roliga åsnan och de nakna kvinnorna, känner jag en stor lust att faktiskt köpa en flygbiljett och åka ned till Baku bara för att ha chansen att på scenen inför miljontals människor SPÖA SKITEN ur denne "Rambo""Amadeus". Det faktum att hans artistnamn är taget av två andra kändisar gör bara saken värre - denne fete och fule medelålders montegrines är Rambos fullkomlige motsats, liksom Wolfgang Amadeus Mozarts absolut mest fullkomliga motsats. Det finns inget att gilla med denne man, som har mer likheter med en hög lera än med Mozart. Men då vet jag att många (Inför-programsjuryer) skulle säga att detta är "humor" (!). Vad fan är så jävla roligt???!! Att han rimmar på en massa osammanhängande komplicerade ord som alla har samma ändelse? Euro-Neuro. Haha. SKITKUL. Verkligen. Ranelids Mirakel är rena nationalsången jämfört med det här! Dessutom finns ett mycket obekvämt faktum här som många av dessa jurymedlemmar inte tänkt på: Det ska ju faktiskt upp på scenen i Baku också - det är ju inte den roliga musikvideon som folk kommer att se live. Därmed försvinner den enda personen med integritet från numret: Åsnan alltså, eftersom djur inte är tillåtna på scenen. Att Montenegro dessutom är ett ungt litet och obetydligt land på Balkan gör bara saken värre: Detta är dömt att vandra i nollornas dal. Utan åsna ska tilläggas. Hoppas Montenegro tänker om sina liv och INTE skickar ett bidrag som rimmar med Neuro eller eclectic nästa år.
Betyg: IG-- 
Magisterns kommentar: RAKA DIG, KLIPP HÅRET OCH SKAFFA ETT JOBB!

#2. Island: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget
 "And when the golden sun arises far across the sea, The dawn will break as darkness fades, Forever we'll be free"
Och så kommer Island, vikingarnas förlovade land och bankkundernas värste fiende. Det fina med Island är att de alltid haft sin helt egna musiksmak, som stundtals rimmar väl med resten av Europa, och stundtals rimmar ruskigt illa. I år är dock islänningarna i tillsynes goda händer: Jónsi gjorde debut i Eurovision redan 2004 med låten "Heaven" som tog sig till en 19:e plats. Han är alltså lite av en Islands Martin Stenmarck. Och tydligen så funkar det hos många här nere på kontinenten - iallafall den delen av befolkningen som tagit sig tid att organisera sig i schlagerklubbar - för den här låten är en av fansens stora favoriter. Med det är dock inte sagt att den är bra eller har en vettig chans att klara sig till final, men det är iallafall roligt att Island lyckas med något som gör någon glad. Personligen ser jag ingen appeal i den här låten - den absolut mest välgjorda musikvideon javisst, men oj oj oj vad värdelös den ser ut live på scenen. Deras startposition som #2 hjälper inte heller. Det enda som är positivt är att den kommer efter Euro-Neuro som bara gör mig så jädra arg! Jag vet dock inte om den verkligen kommer att gå hem i stugor och hus i Europa, men en kvalificerad gissning är att den får kämpigt. En finalplats är inte omöjlig eftersom det kryllar av SKIT i den första semin, men i finalen så är det bara att hoppas på sympatipoäng från Norge och Danmark. Sorry Island. Gillar fiolen dock - go Rybak on it!
Betyg: G 
Magisterns kommentar: Glöm inte Carola-fläkten! 

#3.Grekland: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac
 "I'm craving for your touch, I want it way too much, I'm craving for your touch, Too much, your touch, too much"
Ännu en djup och filosofisk låt från Grekland som verkligen lyfter det intellektuella kapitalet i årets Eurovision. Suck. Konstigt nog är detta bidrag skrivet att ett gäng svenskar, som antagligen fick nobben i Sverige för att man var för sexistiska. Eller porriga - men det är ju tydligen samma sak enligt många. Och ja, det här är porr - om än i dess mest lyxiga och påklädda form som finns. Eller iallafall så lyxigt det kan bli på ett varuhus i Aten. Jag har dock den smärtsamma vetskapen att detta är PRECIS vad Europa vill ha av Grekland, och detta är som gjutet för att hamna i Topp 5 i finalen - trots att vare sig låten, artisten eller framträdandet är högkvalitativt eller nyskapande. Så funkar det. Trist för oss som gillar bra musik - roligt för oss svenskar som gillar svenska framgångar. Men men, det ska inte överdrivas hur bra Greklands chanser är. Det är redan ett smärtsamt läge för landet som faktiskt riskerar att få politiska röster emot sig i röstningen iår, speciellt nu när de valt in nynazister och Sovjetkommunister i parlamentet som vill avskaffa allt EU-samarbete. Grekerna vill nog o andra sidan inte heller vinna, det skulle helt enkelt bara bli så fel med ett Eurovision från ett Varuhus i Aten. Men till final är det utan tvekan för Grekland, som ju har det i vana nu. Låt oss hoppas att framgångarna stannar där.
Betyg: G+ 
Magisterns kommentar: Glöm för Guds skull inte att ta på dig underkläderna innan du framträder! 

 I nästa del kommer Mick Jagger få upprättelse, albanska depressioner att analyseras och jag ställer frågan vad kopplingen mellan Dubai, Brasiliansk sertaneja, och Säckpipa är. Mycket nöje fram tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar