torsdag 17 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 9

Inte alls långt kvar till andra semifinalen den 24:e maj, där Sverige ska tävla om en plats i Eurovisionfinalen den 26:e. Dessvärre har Eurovision inte blivit så bra mottaget av alla som bor i värdlandet Azerbajdzjan: Idag hackades de största eurovisionwebbsidorna av en azerisk hackerrörelse som motsätter sig homosexuella - och vill tvinga bort alla homosexuella schlagerfans från landet. Det är första gången något sådant händer, även om man kanske inte ska bli alldeles för förvånad - Azerbajdzjan är ju inte direkt känt för sina friheter och sitt minoritetsskydd. Men det var nog också något som man hade räknat med, ända sedan röstskandalen 2009 när Azerbajdzjans polis snokade upp de stackars 4 personer som röstat på Armeniens bidrag i Eurovision det året - de anklagades för spioneri och höll på att hamna i fängelse innan EBU sade ifrån. Men men, trots detta är Baku staden i allas blickar under nästa vecka - något som kanske ändå öppnar för en mer kritisk granskning av landet.. I denna del ger vi oss dock på bidragen från Ukraina, Slovenien och Bulgarien - tre länder med något skiftande framgång i tävlingen...

#7. Ukraina: Gaitana - Be my Guest
"You can count on me, darling, I'm your friend, I'll do anything for you, From the bottom of my heart I wish you, I wish you the best, yes (One, two, people)" 
 Ukraina är visserligen inte heller ett land med perfekt demokrati eller med något minoritetskydd att imponeras över, men ändå så har de lyckats erövra ett än större arrangemang än Eurovision; nämligen EM i fotboll som går av stapeln i sommar. Medan deras medpartner i arrangemanget, Polen, valde att hoppa av Eurovision för att kunna lägga pengar på EM-förberedelserna så valde Ukraina att istället slå två flugor i en smäll: Låta den officiella EM-låten bli landets bidrag i Eurovision - något som ger möjlighet för maximal publicitet och gör att man känner igen låten redan innan invigningen i Juni. Problemet som föreligger är dock kanske snarare att den redan då kanske fått ett rykte om sig som en dålig låt - misslyckas man i Eurovision så blir det kanske inte så kul o höra den igen på invigningen. Och den risken är stor! Det här är inte en Eurovisionlåt, det här är en taskigt producerad fotbollslåt som visserligen passar bra som pausmelodi i fotbolls-EM, men på scenen i Baku kan det ju inte annat än misslyckas. För mig är detta årets felspekulering, även om jag är imponerad över Ukrainas taktiska tänkande. Men dessvärre finns inget med den här låten som håller i Baku, inga bryggor eller lyft, inge spektakulära scenshower,- NADA!!!! Inte ett smack. Istället blir det en tråkig transportsträcka som tar oss 3 minuter närmare Loreen, och det känns som att Ukraina kunnat utnyttja den tiden bättre. Så bra tänkt men åå så tråkigt...
Betyg: G 
Kommentar: Jag hoppas ni spelar fotboll bättre än ni producerar fotbollslåtar. Annars är ni riktigt illa ute i sommar... 

#8. Bulgarien: Sofi Marinova - Love Unlimited
"Love has no borders, language and colour, It's equal for everybody on this world, For you, for me, for them" 
Äntligen en låt som passar vågar lyfta fram Azerbajdzjans problem - något oväntat för ett bulgariskt bidrag måste sägas. Medan de allra flesta låtar i år fokuserar på att ha bra musik så fokuserar Bulgarien på en låt med budskap, något som kanske faktiskt passar bättre i år än nånsin. Tråkigt bara att låten i sig är totalt värdelös, och känns irriterande slät. Frågan är om det var med avsikt eller bara rent misstag? Att Bulgarien fortfarande är kvar i 00-talet visste vi redan, men den här låten är faktiskt värre i många fall än vad Bulgarerna skickade under just 00-talet. Denna typ av dansfri dansmusik är ett tomt eko av ingenting och Sofi's framträdande är tämligen oengagerat och tråkigt. För att dessutom spä på problemen ytterligare så är det ytterst få utanför Bulgariens gränser som förstår Bulgariska, vilket också innebär att man kommer ha svårt att förstå det enda som egentligen är intressant med det här bidraget - texten. Kvar blir - i princip ingenting. På sätt och vis är jag faktiskt förvånad över det här - när Danmark verkligen satte manken till i sin uttagning förra året, och skickade ett otroligt bra bidrag med starkt budskap (A friend in London - A new Tomorrow) så lyckades man ju faktiskt nå en 5:e plats. Hade bulgarerna bara satsat lite mer på låten hade vi kanske haft en contender för topp-5. Nu ska de vara otroligt glada för ens en finalplats.
Betyg: G- 
Kommentar: Ni som tycker att hennes engelska uttal suger, minns då att den för evigt episka audition-klassikern med "Ken-leee" (Can't live without you) var från Bulgariska Idol. 

#9. Slovenien: Eva Boto - Verjamen  
"I believe that we will catch each other again, And that yesterday will return for good with a river of light, Even the song will find its way to the rhymes if I go after him" 
Mmm, Slovenerna slår på stora trumman igen efter att ha nått finalen förra året och däri nått en 13e plats - landets bästa sedan 2001. Men i år litar de hellre på sina grannar och har därför importerat den serbiske låtskrivaren Vladimir Graic som skrev Molitva (vinnarlåten 2007) samt Hara Mata Hari som skrev och framförde Bosniens låt 2006 (Leyla, slutade på 3:e plats). Denna superduo har troligen givit Slovenien sin bästa chans nånsin att vinna den här tävlingen, eller iallafall få en bra placering. Verjamen (Jag tror) är en sådan där typisk balkanballad - om än kanske lite väl disney-ig. Men likheterna med Molitva är framträdande och jag är helt övertygad om att det kommer att gå mycket bättre för Slovenien än vad de allra flesta experter tror. Tycker visserligen att man borde valt engelska istället, då hade låten varit supertung - men nu så känns den bara mystisk och speciell. Detta faller mig alltså alldeles in i smaken, jag älskar dramatiken i denna typ av balkanballad - något som är typiskt eurovisionvinnarmaterial. Dessvärre är kanske inte scenframträdandet ett Eurovisionvinnarmaterial, och Eva är tämligen anonym i sången, trots att hon faktiskt sjunger den. Men men, det är fortfarande den bästa låten för Slovenien hittills, och jag kan inte tänka mig annat än att den går till final. Jag ser iallafall en stor slovensk framgång där i år!
Betyg: VG+ 
Kommentar: Smart att tänka på samarbete - gör så i fortsättningen också så vinner ni nog förr eller senare! 

 Nästa gång ger jag mig på Georgiens knarkade bidrag, sågar kroater och förklarar varför Sverige borde vinna. Tills dess: Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar