lördag 26 maj 2012

Dagen D: Vem vinner?

Äntligen är det dags för årets viktigaste event: Åt fanders med Fotbolls-EM och London OS - Eurovision Song Contest är och förblir den viktigaste händelsen i år!
Ikväll klockan 21.00 smäller det, även om det alltså börjar 00.00 lokal tid i Baku (WTF?!?!), med en förhoppningsvis välorganiserad tillställning. Tyvärr tvivlar jag på att det blir så jäkla bra, Azerierna har ju hittills slagit rekord i misslyckanden måste jag säga; inte nog med att man bröt mot i princip alla mänskliga rättigheter som var teoretiskt möjligt när man byggde arenan och "renoverade" staden, man slog ner homosexuella som demonstrerade framför alla internationella journalister igår, och hotar med diskning åt alla artister som försöker prata om det. Som om inte detta vore nog har man valt programledare som knappt kan engelska eller franska, och som har ett manus som är så väl inövat och tillrättalagt att de förmodligen kunde gjort allt i sömnen. Att arrangörerna sedan inte verkar ha koll på vare sig teknik eller texten till Waterloo - det låter jag nog bli att uttala mig om för att undvika polisanmälningar.

Men den stora frågan är ju så klart: Vem vinner ikväll då?
Vissa år är denna fråga helt omöjlig att svara på, förra året kunde i princip vem som helst vunnit. Då föll favoriterna Frankrike pladask och var aldrig med i spelet. I år ser det dock annorlunda ut.
Enligt alla odds över hela världen, och alla internetomröstningar samt alla fanomröstningar så finns bara en vinnare: Loreen. Men innan vi får hybris så måste man poängtera att odds och omröstningar innan tävlingen bara är uppfattningar om vem folk TROR ska vinna, och i en liten utsträckning vem en begränsad skara människor hoppas ska vinna. Det är alltså inte skrivet i sten att Loreen vinner ikväll.
Men om vi ska gå på någon form av objektiv indikation så är det oddsen som är bäst, och de talar ett löjligt tydligt språk:
Sverige har lett oddsligan sedan första dag i mitten av Mars, och har faktiskt varit helt ohotad ända sedan dess. Grafen visar medeloddsen taget från braodds.com som sammanställt alla odds som finns på Eurovision i år. Där ser vi alltså att Sverige legat fullkomligt still på 3 i odds, fram till i förra veckan då vi seglat ned till under 3. Idag, tävlingsdagen är vi till och med nere i 2 - ett odds som inget eurovisionbidrag någonsin haft. Vi är alltså de största favoriterna i tävlingens historia!
Men lugn nu! Inget är avgjort än! Andraplatsen i ligan har pendlat mellan Ryssland (mörkturkos) och Italien (ljusgrön), men sedan i tisdags då de ryska babusjkorna tävlade i semifinal 1 så har Ryssland varit solklar tvåa med medelodds på 6,5. I dag så seglade dessutom Serbien upp som trea i ligan.
Vad innebär då det här? Jo, över hela världen så satsar människor pengar på att Sverige ska vinna - så till den milda grad att vissa bettingbolag nu stängt Sverige för insatser, eftersom det varit för många som satsat på just Sverige. Men hur säkra är oddsen då? Ja, de kan ju ha fel - Fransoserna var oddsens favorit ifjol, och då slutade man långt bakom topp-10. Men då hade ingen hört eller sett bidraget live på scenen förrän i finalen, och då imponerades ingen av detta upphausade bidraget. Loreen har redan sjungit i semifinalen så alla har redan hört hennes låt live, och vet hur den låter. Dessutom framförde Loreen låten live i Melodifestivalen - Fransmännen hade ingen livefinal förra året utan gjorde en färdig inspelning.
Andra år har dock oddsfavoriten vunnit - 2010 vann Lena för Tyskland, om än att oddsen hade henne nästan jämsides med Azerbajdzjan och Israel. Och Alexander Rybak var också en storfavorit i oddsen, men han kunde bara drömma om att vara så här tippad! Dima Bilan som vann för Ryssland 2008 var också oddsfavorit, men blev det bara under de sista dagarna innan tävlingen.
Så visst har Loreen chansen. Men vad säger de andra indikatorerna då? I eurovisionfansklubbarnas (OGAE) officiella omröstning så fick Sverige 375 poäng medan tvåan Italien fick 212 poäng. En liten och behändig differens på 163 poäng!!! Inte ens Rybak nådde upp till den summan. Nog för att fansen gillar Sverige, det gör de alltid, men det är väldigt sällan som ett bidrag är så omtyckt av fansen.
Men nu är det inte den hängivna fanskaran som avgör årets Eurovision, utan folket i Europa.
Och än så länge vet vi inte vad de tycker.
Men om jag får tillfälle att vara lite realist och anta att Sverige inte är så givna vinnare som alla indikatorer vill få oss att tro; så finns det en del låtar i år som är extra farliga:

Ryssland - Babusjkor. Jag säger bara Babusjkor. Sen är ju Ryssland alltid Ryssland, och den som kan sin eurovisionstatistik vet att det är ett faktum att att vara Ryssland är lika med att få extra mycket poäng som tack för att man är det stora och inflytelserika grannlandet. Något säger mig att dessa söta små mormödrarna kommer locka poäng ifrån varenda land som ser på. Men eftersom juryn också har lika mycket att säga till om så lär poängen inte bli den absolut bästa för Ryssland. Eftersom låten knappt är en låt som hade passat i lilla melodifestivalen, så tror jag knappast att en jury med musikalisk självrespekt hade givit Ryssland en 12:a. Det lär förhoppningsvis effektivt sätta stop för en ny rysk seger.

Serbien - Zeljko Joksimovic. Serbiens nationalartist och förmodligen Balkans Michael Jackson. Han är balkan personifierad och är dömd till att få massor med poäng därifrån. Och precis som i fallet Ryssland så är Serbien det grannland som oftast får gratis 12:or som på beställning. I år så är låten dock betydligt tråkigare än vanligt och få pratar allvarligt om att Serbien skulle vinna i år. Visserligen startar man som nummer 24, vilket är ett oerhört bra startnummer, men jag tvivlar på att det räcker för en ny vinst för Serbien.

Italien - Låten. Årets klart stiligaste låt, med touch av Amy Winehouse och italiensk charm. Jag ser denna låt som en stark utmanare till Loreen. Men Italien är inte ett land som brukar kamma hem telefonröster, utan snarare juryröster - något jag tror blir fallet ikväll. Detta går förmodligen över huvudet på de flesta européer, och jag skulle inte bli förvånad om det blir ett platt fall. Men förmodligen en topp-5 iallafall.

Sverige - Allt. Loreen är snackisen. Loreen är rösten. Loreen är framträdandet. Loreen är scenen. Loreen är upplevelsen. I princip så är det ingenting som är medelmåttigt eller gäsp med "Euphoria" eller Loreen, utan allt är speciellt och sticker ut å det grövsta. Dansen och scenframträdandet är så unikt att man undrar om man råkat byta kanal, rösten är den utan tvekan bästa och starkaste rösten i år (om än att hon inte använde den till sin fulla potential i semifinalen), och låten är mystisk och vacker på samma gång - helt olik någonting annat i år. Vad är det då som säger emot Loreen? Ja, det kanske är så illa att det här också går över folk huvuden, att man inte förstår sig på denna musik eller det konstiga dansnumret. Och visst, det här är inget traditionellt Eurovisionbidrag, det är något helt annat. Just det kan innebära problem för Loreen. En av de irländska schlagergeneralerna Keith Mills förstår exempelvis inte alls varför Loreen är favorittippad, eftersom han bara hör "90-tals techno ifrån Ibiza" - alltså gamla nyheter när han hör Euphoria. Det går alltså att inte tycka om Loreen, och det är något som vi lätt glömmer av här i höga norden.

I övrigt att se upp med ikväll:
Estland - Ott Lepland: VILKEN RÖST! Shiiittt!!
Ukraina - Kläderna: VAD I H-E!?????!
Albanien - Lilla My - Inspirationen hämtad från Tove Janssons figurer antar jag.
Azerbajdzjan - Klänningen - Ny teknik när den är som coolast. Jag säger bara: Varde ljus!
Irland - Fontänen - inte för att jag verkligen känner att den bidrar med något, men en fontän i Eurovision??? Nu har vi nog sett allt....
Turkiet - Båten - En av de klart sämsta låtarna, som kommer att få de näst högsta applåderna i afton - mest p.g.a. att man är grannlandet med stort G för Azerbajdzjan - och inte p.g.a. den fina båten.

Jag hoppas också för allt jag är värd att pausunderhållningen med presidentens svåger inte skämmer ut landet mer än det redan gjort. Baku 2012 är och förblir ett skämt som ingen skrattar år är jag rädd för.

Så vem vinner? Loreen såklart. Kom igen - odds på 2, 00??? Vinner inte Loreen ikväll är det onekligen det störasta fiaskot i Eurovisionens historia, och den grövsta felspekulering som den samlade bettingrörelsen någonsin gjort. För att inte tala om fanklubbarnas största felspekulering...
Nåja. Låt oss hålla tummarna för att de inte får fel! Heja Sverige! Kolla in videon här under förresten, den är Loreens klart bästa framförande någonsin på finska "the voice" i april. Hoppas hon sjunger så här på vinnarreprisen - jag garanterar att vartenda hårstrå på kroppen står upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar