onsdag 16 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 8

Spänningen höjs i Baku - i Måndags började de första repetitionerna i nybyggda Chrystal Hall, och man måste ju säga att det ser lovande ut! Det som dock verkar bli problemet i årets Eurovision är Azerbajdzjans totala oerfarenhet av att faktiskt vara värdar - man har rigorösa säkerhetskontroller överallt, dåliga kommunikationer och brist på mediautrustning - Men värst av allt: Brist på Kaffe! Man är tydligen ganska oförberedda på eurovisionfansen, trots att det ännu är en vecka till första semifinalen. Det ska bli intressant att se vad som händer när allt börjar på blodigt allvar där nere; pallar det trycket? Hur som helst ser scenen fantastiskt bra ut utifrån vad man kan se från de första bilderna framför allt är den STOR! Vågar dock inte ännu säga något om hur det kommer se ut på TV:n, men förväntningarna är höga. Tråkigt bara att just detta avsnitt kommer att ta upp just 3 bidrag som inte borde få stå på Eurovisionscenen - och ett bidrag som rent tekniskt och juridiskt verkligen inte borde göra det!

#4. Malta: Kurt Calleja - This is the night
 "Hey, I believe you and me, we are meant to be, I can't set you free, can't you see this is killing me?, As from this moment on, you and I can reach the stars, All we need is one more chance" 
Åh detta Malta, korsriddarnas och abortmotståndarnas förlovade land. Trots att man är ett av de absolut minsta och mest betydelselösa länder i världen så har Malta länge varit ett Schlagerland att mäta sig med. Med sina imponerande två andraplaceringar och två tredjeplaceringar är man det mest framgångsrika landet i Eurovisionhistorien - som aldrig har vunnit. Detta stör man sig givetvis på på Malta, och försöker därför år efter år överträffa sig själva. Detta storhetsvansinne har gjort den maltesiska uttagningen till en gigantisk orkan i ett litet snapsglas, med 24 låtar i finalen - en final som varade i 4 timmar. Det hade i och för sig inte varit helt outhärdligt, om det inte vore för det faktum att i princip alla bidrag som skickas in till Maltas uttagning, kommer med i finalen. Med andra ord; Kvantitet går före kvalitet. I alla fall på Malta. Resultatet blir ett sunkigt popalster som andas 90-tal, strandfester och bakfylla. Sedan är det visserligen så att Kurt gör ett fantastiskt bra framförande, trots att han ser ut som Ross i 90-tals komediserien "Friends". Men räcker scenglädje och glada danser för Malta i år? Njae, men det finns mycket värre saker i denna semifinal - så man ska inte räkna bort dem. Dessutom är ju Kurt det klart bästa artistnamnet sedan, hmm.... Sedan Glen som representerade Malta förra året. Nåja. Poäng för de coola namnen Malta!
Betyg: G 
Kommentar: Lite för lite substans, lite för mycket sangria. 

#5. Vitryssland: Litesound - We are the heroes
 "As I stand beneath the starry sky, I just lose faith in gravity, And it feels like I can learn to fly, Bring to life all my fantasies" 
Åh, ironin... Av alla artister detta år, så känns det som att Vitrysslands är de som har allra minst befogenhet att kalla sig för "hjältar". Litesound vann aldrig den vitryska uttagningen, det gjorde Elena Lanskaya med en riktig bra låt faktiskt. Tyvärr var hon inte president Lukashenkos favorit - vilket innebar att Elena fråntogs segern p.g.a. "röstfusk" - i och för sig något som Lukashenko borde vara expert på, men istället gavs segern till Litesound och deras galna mikrofonstativ. Därmed försvann det minsta unset av chans för Vitryssland att höja sitt rykte i Eurovision, och istället så har det nu faktiskt blivit mer regel än undantag att vinnaren försvinner, och någon annan får chansen istället - oftast då någon som är personlig favorit hos Lukashenko. Nåja, även bortsett från detta så är det här otroligt dåligt - som någon typ av korsning mellan dålig rock och Backstreet Boys. Att deras engelska sedan suger värre än urvalsprocessen gör inte saken bättre. Det finns helt enkelt ingenting här som skulle klassas som bra på något sätt. Tvärtom visar Vitryssland* (läs: Lukashenko*) ännu en gång att diktaturer inte har musiksmak längre. Tacka vet jag Franco - han kunde iallafall välja ut bra låtar. Men den tiden sedan länge förbi, likt en svunnen tid som nu ekar mycket tomt i Baku... Jag tvekar inte en sekund på att Vitryssland kommer göra bort sig ännu en gång och det lär inte bli någon final för Litesound. Iallafall om inte helvetet fryser till is innan dess...
Betyg: IG 
Kommentar: Lär av dina föregångare Lukashenko - folket blir inte mindre revolutionärt för att du representerar dem med skitmusik... 

 #6. Portugal: Filipa Sousa - Vida minha  
 "If you were light, my love, oh you'd be the light of the day, An inspiring smile of fantasy, If you were water, my love, you'd be like pure water, That quenches the thirst of the flower of tenderness" 
Jaha. Portugal är som bekant det landet i Eurovision som gått längst utan att någonsin ha vunnit tävlingen - hela 48 år utan en endaste topp-5 placering! Hur kan det komma sig frågan ni er? Jo, de skickar alltid sånt här skit! Denna typ av låtar fungerar inte, har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera i Eurovision! Men av någon anledning så verkar inte Portugal så intresserat av att inse detta faktum - tvärtom verkar de sätta på sig varenda skygglapp som finns i musikvärlden och intalar sig febrilt att hela världen är galen i musikstilen Fado - och att världen helt enkelt inte förstår det än bara. Medan andra länder som var i samma sits en gång; Finland till exempel, till slut förstod hinten och började variera sina bidrag utifrån mer än EN musikgenre, så är Portugal nu alltså fortfarande kvar i 80-talets balladera. Grattis! Årets portugisiska icke-kvalificerare heter Filipa Sousa, en relativt etablerad artist i sitt hemland. Låtskrivarna är också etablerade och har tillsammans skrivit hela fem Eurovisionbidrag - framförallt för ex-jugoslaviska länder. Men trots detta så kan man inte höra ett spår av detta, tvärtom är den enda dimensionen i den här låten "tråkig -tråkigare". Inte undra på att bettingbolagen ger 1000 gånger pengarna om Portugal bryter sin 48års långa väntan i år. För mig skulle det inte bara vara rent omöjligt - det hade varit fullständigt förödande om de vann. Lyckligtvis är det nog långt till den dagen - och även då lär helvetet hunnit frysa till is före.
Betyg: IG 
Kommentar: Ett tips till er, kolla in internet o kika efter vilken musik som folk faktiskt lyssnar på innan ni väljer nästa gång. Kanske hittar ni en musikstil som faktiskt inte suger! 

I nästa del: Förklarar jag varför fotboll och Eurovision är som att försöka blanda olja med vatten, jag förklarar min kärlek för det lilla alplandet Slovenien, och jag hur mycket jag INTE bryr mig om Bulgarien. Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar