måndag 14 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 7

Semifinal 2 erbjuder massor av godbitar - framför allt Sverige, men även Norge, Slovenien och Estland. Dessvärre brukar ju nästan aldrig mina favoriter överleva till finalen, så vi får hoppas på mirakel här. Lyckligtvis finns oändliga mängder rent skit här också, och redan i denna del av Semifinal 2 ska vi titta närmare på ett av dem; Makedonien. Annars gör ju Serbien ett hyfsat intryck, liksom Holland - två länder som nu ska rannsakas grundligt.

#1. Serbien: Željko Joksimović - Nije Ljubav Stvar
"Love isn't a thing, That I would give back to you, Look, it's just me, I've always loved you" 
Serberna har gått ungefär 5 år utan en topp 5 placering - en evighet för landet som gjorde sin debut för just 5 år sedan. Men deras vinst 2007 gav dem storhetsvansinne och har sedan dess kört sitt eget race - som lyckligtvis Europa har ratat. I år går de dock tillbaka till basic igen - man tar fram nationalskalden Zeljko Joksimovic, mannen, myten, legenden. Han gjorde sin debut i Eurovision med en andraplats för Serbien & Montenegro 2004, med sin magiska Lane Moje - en låt som står som en skugga över hans namn enda sedan dess. Detta innebär att allt han gör hamnar i jämförelse med just Lane Moje - ett evigt problem eftersom ingenting någonsin kommer att slå Lane Moje. Nije Ljubav Stvar kommer faktiskt inte ens i närheten. Zeljko har snott mycket av låten från Coldplay's "Paradise" och ett antal andra låtar - resultatet blir en låt som det känns som att man redan har hört - vilket ju då faktiskt stämmer. Å andra sidan så gör han det ganska bra, iallafall ett tag. Sen kommer refrängen och man förstår att Zeljko inte har något mer att komma med än den stulna delen i introt. Sedan har vi det beklämmande faktumet att den levande orkestern är borta från Eurovision, vilket innebär att du inte får spela något instrument live - där försvann hela musikvideons stämning. Kvar blir: En tråkig serb sjungandes en tråkig ballad på serbiska. Detta gör att den här låten aldrig lär bli en allvarlig pretendent till segern i år, även om Zeljko är det starkaste namnet som är med i år. Däremot är Serbien alltid klart för final, i synnerhet i år eftersom man av någon anledning fått med sig nästan alla ex-jugoslavländer i samma semifinal - vilket garanterar minst fyra 12:or . Bra gjort EBU!
Betyg: G+ 
Kommentar: Även om det kanske var lite tråkigt att PRAO:a som programledare i Eurovision 2008, så var det då du var som bäst. Sluta upp med det här fåniga sjungandet nu och skaffa ett riktigt jobb. 
 
 #2. Makedonien: Kaliopi - Crno i Belo  
"Everything is black and white, Nothing separates good and bad, Come on and smile, The day is leading me to the white nights" 
Hm. Allt börjar ganska bra - man tänker att det ju ändå låter rätt intressant. Men när hon börjar sjunga så märker man att hon låter förfärligt. Och när gitarrerna och stråkarna kommer in brakar helvetet löst. Då har Makedonien förstört hela tävlingen för ett antal minuter framåt- allt blir genast så mycket sämre. Man vill bara döda någon. Men det får man inte. Istället fortsätter eländet i ytterligare 2 minuter, och plötslig börjar någon strypa en katt mitt i refrängen - aaaaaaaaaaaaaaaa - man hoppar till ordentligt och plötsligt inser man livets begränsningar. Döden väntar. Men så plötsligt slutar låten och efter en kvart så får man tillbaka medvetandet igen efter chocken. Hur ska man utvärdera den här upplevelsen då? Ja, Makedonerna har varit med om mycket skit, så att lyssna på den här låten var de nog härdade för tror jag. Men resten av Europa är nog inte det. Därför bör Makedonien frysas ut av alla länder med självkänsla - d.v.s. av alla som inte tillhörde Jugoslavien fram till år 1992. Tyvärr så räcker grannröstandet till en finalplats även i år för Makedonien, men jag vet att folk kommer bli förbannade på det. Jag hoppas därför att samtliga telefonlinjer i Sydeuropa kollapsar under den tiden, så vi slipper skämmas ännu en gång. Jag blir galen.  
Betyg: IG--- 
Kommentar: Åk hem igen och skaffa er en musiksmak! 

#3. Nederländerna: Joan Franka - You and me
"We grew up knowing love, Thanking God up above, That we could be together forever, We would never say goodbye" 
Ibland blir man förvånad över hur konstigt vissa människor tänker. För de allra flesta som hör den här låten första gången, utan att se videon, så brukar man tycka att det här faktiskt är ganska bra - trallvänligt och lite gulligt. En passande finallåt helt enkelt. Men när man ser på videon så hör man helt plötsligt inte låten - man ser bara en vuxen holländsk kvinna i INDIANKLÄDER. Jag vet inte vad ni tycker, men den ende som har rätt till att visa sig i Indiankläder på en Eurovisionscen är ROGER FUCKING PONTARE - NAMNET SOM VINDARNA FUCKING VISKAR!!! Och vad jag vet så kommer Roger Pontare ifrån Norrland, och inte Holland - jag tror inte ens Roger har varit i Holland. Eller kanske i ett coffeehouse Amsterdam - det skulle förklara hans isbjörnsdräkt i Melodifestivalen 1999. Men hur som helst så är Joan Franka inte Roger Pontare - och har således ingen legitim anledning att spöka ut sig till nordamerikansk indian. Nu handlar inte ens låten om indianer, så för den som inte har en perfekt utbildning i Joans barndom är det omöjligt att förstå varför hon ser ut som hon gör. Därmed spelar det ingen roll hur bra låten än är - det här håller inte. Ingen kommer se eller höra något annat än den där indiandräkten, och då försvinner allt som är bra med den här låten. Hur tänkte hon här egentligen? Jag försöker verkligen förstå- men jag antar att det är en holländsk grej. Nåja. Vill man inte komma till final så...
Betyg: G 
Kommentar: Det här betyget är verkligen ingen fjäder i hatten... 

Nästa gång en triad av värdelösa låtar, vilket faktiskt är positivt eftersom det hjälper Loreen att se bra ut. Malta, Portugal och det lilla helveteslandet Vitryssland kommer kölhalas då - tills dess:Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar