söndag 27 maj 2012

We are the winners of Eurovision!!!Åh denna totala Eufori! Med hela 372 poäng och 18 (!!!) 12:or stod till slut alltså storfavoriten Loreen och låten Euphoria som vinnare av 2012 års Eurovision Song Contest - en fantastisk prestation!
Trots att Sverige i år var de mest tippade vinnarna i Eurovisionhistorien så kan man bara inte förbereda sig på något som det här! De svenska kommentatorerna Edward af Sillén och Gina Dirawi var ganska tydliga med just det här, efter det att det blivit klart att Sveriges ledning skulle hålla ända in i mål: "Jag är ledsen, men jag vet inte riktigt vad jag ska säga längre... Vi var helt oförberedda på det här...." Och visst, något spännande var det ju i början, eftersom EBU har utvecklat en speciell röstningsalgoritm som tar fram en ultimat röstningsordning som ska maximera spänningen för tittarna. Detta ledde till att Balkan och Öststaterna röstade allra först - vilket ändå höll Sverige ganska jämsides med Ryssland och Serbien. Ett tag. Men Loreens överlägsenhet var svår att dölja och trots att i princip bara öststater röstat efter 5 länder så var Sverige fortfarande i topp, och då börjar man ana att någonting är på gång. Att Sverige sedan fick tio tolvpoängare på raken i slutet var bara en enda lång defilering. Loreen var överlägsen.

Loreens favoritskap höll alltså till vinst - en efterlängtad sådan för Sverige men kanske framförallt för Christer Björkman som arbetat i 10 år med att få ett svenskt bidrag i topp igen. Inte så konstigt att han spenderade söndagmorgonen med att bada i hotellets pool iklädd sin dyra kostym. Loreen däremot har varit cool som en filbunke genom hela spektaklet - något som kan bero på att hon inte riktigt förstod poänggivningen (hon trodde att jurygrupperna i varje land röstade först, och sedan folket, som i Melodifestivalen). När Björkman dock förklarade för henne att resultatet på tavlan var det totala resultatet från både juryn och folket så började nog Loreen också att nypa sig i armen.
Men maken till värdig vinnare får man leta efter. Under hela veckan har hon trots favoritskapet varit ödmjukheten själv och bara talat om känslan av att stå på scenen och göra Euphoria - men samtidigt tagit sig tid att lyfta fram den politiska situationen och brotten mot de mänskliga rättigheterna i Azerbajdzjan. Ingen annan artist har någonsin vågat ta den diskussionen, eller faktiskt ifrågasätta värdlandets politik. Loreen är alltså en fantastisk förebild, och gjorde dessutom kvällens mest fantastiska nummer. Personligen tyckte jag nog bäst om hennes vinnarrepris - där hon verkligen sjöng ut ordentligt. All heder åt henne!

Vad innebär då resultatet av årets eurovisionfinal?
1. Sverige tar sin 5:e vinst i Eurovision och vi blir därmed det näst mest framgångsrika landet i tävlingen efter Irland (7 segrar) och på delad andraplats med Storbritannien, Luxemburg och Frankrike. Ingen av dessa nämnda länder har vunnit någonting sedan 1997.

2. Sverige slog visserligen inte Rybaks poängrekord 2009 då han fick 387 poäng, men vi slog rekord i antalet 12:or som ett bidrag någonsin fått - 18 stycken 12:or jämfört med Rybaks 16.

3. Norge putsade sitt eget rekord i sistaplaceringar, och har nu sammanlagt 11 sistaplatser.

4. Albanien slog sitt personbästa och fick sin bästa placering någonsin - en femteplats!

5. De ryska babushkorna tog landets 3:e andraplats

6. Zeljko Joksimovic har nu kommit 2:a en gång och 3:a två gånger - och faktisk 6:a en gång utöver det också. Frågan är om det är femte gången gillt nästa gång?

7. Azerbajdzjan tar sin fjärde raka topp-5 placering - fullständigt unikt under 00-talet! Denna bedrivt överträffas endast av Storbritanniens fullkomligt sanslösa streak mellan 1967-1977 när man inte kom sämre än 4:a något år! Dock hade man ju storheter som Cliff Richards, Sandie Shaw, Lulu, Olivia Newton-John och Brotherhood of man - men Azerbajdzjan är inte omöjligt långt efter!

8. Grekland å andra sidan gör sin sämsta finalplacering sedan 2003 - och hamnar på en 17:e plats!

9. En av de stora favoriterna i oddsen, Italien - som ju faktiskt gjorde ett bra framträdande, floppade totalt och hamnade på 9:e plats - ett superfiasko för landet som inte gav Sverige ett ynka poäng! Åh, denna rättvisa!!!

10. Av de automatiskt kvalificerade länderna så klarade sig Azerbajdzjan bäst (4) medan Spanien, Tyskland och Italien alla precis klarade sig inom topp-10, en oerhört bra placering för Big-6 även om Storbritannien och Frankrike fick nöja sig med bottenplaceringar. Norden lyckades inte heller så bra förutom Sverige; Norge (sist) Danmark (23:e) och Island (20:e).

 Sammanfattningsvis kan vi ju bara konstatera att Eurovision 2012 var ett intressant Eurovision ur svenska ögon sett - och förhoppningsvis öppnade det ögonen för problematiken med värdländer som bryter mot de mänskliga rättigheterna. EBU har en del att tänka på i framtiden. Inför nästa års Eurovision lär dock inga problem förekomma - i nya "Friends arena" i Solna är som namnet antyder - alla vänner. Vi ses där!

Kolla in de ryska babushkornas sång, som den svenska "översättningen" låter! Mycket bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar