måndag 21 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 11

Då var det igång  - Äntligen!!! I dagarna välkomnades samtliga artister till Baku i den stora välkomstfesten - som tydligen blev ett monumentalt fiasko. Det visade sig tydligen att de azerbajdzjanska arrangörerna inte hade det minsta koll på hur man faktiskt genomför en sådan fest - trots att man faktiskt fått in experter och rådgivare som visste. Men det är klart att om man inte lyssnar på dem så blir det ju svårt att använda sig av deras kunskaper... Nåja. En mörk lokal, alldeles för hög musik, ingen mat, och en väntetid på flera timmar på att få ta sig in. Där har ni resultatet av Bakus välkomstfest - stor skandal i medierna (som sig bör), men frågan är om man kunde förvänta annat av ett land som knappt ens har yttrandefrihet. Det är nog bara att konstatera att azerierna har mycket att lära sig om västvärlden, i synnerhet gala glitter och glamour - ett välkänt trademark för Eurovision får man väl ändå säga.
I denna del av Schlagermagisterns Countdown till Baku får vi möta bidragen från Estland, Turkiet och Slovakien - tre länder som verkligen inte kunde varit mer olika.

#13. Turkiet: Can Bonomo - Love me back
"Pirates, high seas, cautions, cannons and potions, A sailor's passion can always conquer the oceans, Sing with me, my children" 
En låt om turkiska vikingar? Ja, tydligen går det alldeles utmärkt att skriva en sådan låt. Jag antar att Can fick tänka ganska länge innan han bestämde sig för just turkiska vikingar, det är ju trots allt inte ett helt uppenbart val för en Eurovisionlåt. Men som av ett trollslag så är han här, men vad han hoppas få ut av det har jag ingen aning om. Detta är visserligen en låt som jag går igång på, å andra sidan är jag helt medveten om att han inte kan sjunga ordentligt och att det här är dömt att fortsätta den turkiska kräftgången i Eurovision. Det här är helt enkelt inte så pass bra att det borde ha i finalen att göra. Tvärtom är jag förvånad över att Turkiet fortsätter skicka låtar av det här slaget; Vad hände med de lite coola sexiga låtarna som de skickade förr? Düm tek tek, Shake it up shekerim, och så vidare... Då var ju faktiskt turkarna garanterade en plats i finalen, oavsett hur oorginell eller förutsägbar låten än var. Men nu verkar turkarna ha givit sig ut på en ändlös ökenvandring i schlagerns ingenmansland. Okej, jag måste ju ändå beundra dem för att de väljer så här "svåra" låtar, men smart är det ju inte! Tvärtom känns det som att den turkiska delegationen automatiskt bokade sin returbiljett från Baku redan samma dag som Can Bonomo utsågs till representant. Men en skön låt är det, iallafall om man som jag gillar lite udda låtar. 
Betyg: VG- 
Kommentar: Stolpe ut, Turkiet.

#14. Estland: Ott Lepland - Kuula
"Watch as darkness approaches, Wait – the light remains within us, Listen to how your land breathes, Listen" 
Wow. Esterna är ett djupt folk, det måste jag säga. Att skicka en sådan här låt till Eurovision är inte det mest självklara - det krävs ganska mycket mod. Nu finns ju visserligen ett antal liknande bidrag i årets Eurovision, även om Albaniens låt kanske inte riktigt ändå går att jämföra med den. Det här är ändå en låt som inte handlar om världens undergång eller dödens mörka intet, utan snarare livet och hur fint det kan vara. Raka motsatsen alltså. Just därför är detta faktiskt riktigt bra, det är djupt och meningsfullt men ändå inte gravallvarligt och bottenlös ångest. Sen kan ju faktiskt Ott (kul namn, esterna kan det där med namn alltså) sjunga - och riktigt bra dessutom! Det är banne mig inte helt vanligt med sådana här låtar av så här bra kvalitet heller, så det här har goda förutsättningar att faktiskt nå riktigt långt. En eloge till Estland att man väljer att sjunga på estniska - ett drag som faktiskt gick hem sist de gjorde det (2009)- då en 6:e plats. Frågan är om en ballad av den här kalibern kan slå det resultatet? Det är iallafall inte omöjligt. Kan Ott fånga publiken med sin röst är jag verkligen öppen för en ny estnisk topp-5 placering. Men konkurrensen där är hård, så inget är skrivet i sten än. Men jädrar. Estland imponerar ännu en gång.
Betyg: MVG- 
Kommentar: Den lätt kuulaste låten i år! 

 #15. Slovakien: Max Jason Mai - Don't close your eyes
"Look around what's happening abounds, And listen to the frequency of a sound, Of the beat, of a heartbeat, of your death beat" 
Återigen: Ett litet wow! Slovakien är verkligen lite av Eurovisions förlorade son, som då och då gör små återkomster i tävlingen. Nu har de visserligen varit med ett bra tag igen, och gör det med stor styrka skulle jag säga. Visserligen har landet aldrig kvalat in till finalen under det nuvarande semifinalsystemet. Jag förstår inte riktigt varför - så himla dåliga har de aldrig varit! Iallafall inte jämfört med all annan skit som då och då kommer upp till ytan i Eurovision. Slovakien är alltså ett land som jag verkligen tycker förtjänar en plats i årets final - inte bara p.g.a. landets tråkiga historia i tävlingen - utan för att man faktiskt har en låt som är helt ensam i sin genre. Denna typ av rock är svårhittad numera i Eurovision - vilket inte var fallet förr. Men till skillnad från de gamla uttjatade rocklåtar som hemsökte tävlingen för 5 år sedan, är Slovakiens bidrag i år en riktig pärla - välgjord och relativt välpolerad. Jag kan faktiskt köpa den här låten som en proffsigt producerad rocklåt. Det är banne mig inte ofta Slovakien kan skryta om att ha något sådant i Eurovision. Men i år är alltså så fallet, något som verkligen kan innebära en så efterlängtad finalplats. Visst finns flera miljoner frågetecken - främst runt scenframförandet, men en bra låt är fortfarande en bra låt. Jag tror kanske att trenden vänder för Slovakien i år, även om en större framgång i finalen är föga trolig.
Betyg: VG 
Kommentar: Fjärde gången gillt heter det väl va? 

I nästa del kommer vi ge oss på de sista bidragen i semifinal 2, som går av stapeln på Torsdag. Då möter vi Eric Saade-kopian i Norge, Bosniens tågpiano och en kärleksblind (och kanske tondöv) litau. Till dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar