söndag 13 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 6

I denna del av Schlagermagisterns Countdown till Baku kommer vi att kika närmare på bl.a. ett land som ganska tydligt illustrerar hur annorlunda tävlingen har blivit från vad den en gång var: Irland. För 20 år sedan var man schlagerlandet nr.1. Man sade att Eurovision Song Contest är en tävling där 24 länder tävlar i musik i 3 timmar och slutar med att Irland vinner. Det var visserligen också så att Irland var de som visste hur man skrev en bra ballad - och det var det som jurygrupperna gillade mest. Men i slutet av 90-talet försvann jurygrupperna och Irland slutade vinna - istället tog Östeuropa över totalt med sina enkla etniska poplåtar. Sedan dess har Irland varit på en ökenvandring och bara ibland sett ljuset ifrån finalens topp-10. Men den gamla självsäkerheten är fullkomligt bortblåst - och i år tävlar de faktiskt rent av med en svenskskriven låt. 
Moldavien har däremot massor av självförtroende, trots att de inte borde ha det. Österrike däremot - de har aldrig någonsin haft självförtroende utan skjuter hejvilt i blindo numera - ett koncept så gott som något i den här underliga tävlingen. 

16. Österrike: Trackshittaz - Woki mit deim popo

 
"Your bum has feelings, your bum is a part of you, Don't put it on chairs, your bum has an opinion, yeah, Your bum wants movement, so shake, shake, shake, Your bum wants encounters, come on, give it what it needs" 
APPLÅDER!!! Vilken grej! Vilka killar! Österrike har äntligen skickat någonting som berör - om än att man kan bli förbannad över hur extremt juvenalt det här är, men det är ös och tempo och riktigt hett Alpparty! Eller ja, typ... Men det är helt uppenbart att man vill testa gränser i Österrike, förra året var de i sin första final sedan 2004 med en låt som slutade på 18:e plats - en typisk musikallåt då. Man har helt klart fått tillbaka lusten att prestera, även om jag inte riktigt är 100% på att det här kommer tas emot med öppna armar i Europa. Men det är som en bättre mer modern version av Markoolio - fast på nån form av tyska. Visserligen är det absolut så att låten och artisten är musikfientlig på alla sätt, visst, det här är skit, men det är iallafall intressant skit till skillnad från mycket annat i denna semifinal. Jag vågar faktiskt påstå att det blir en ny final för Österrike, trots Markoolio-vibbarna, men det här kommer att bli intressant på scenen - iallafall var det det i den österrikiska finalen, där de tävlade mot bl.a. en transvestit i långskägg. Hatten av för det! Och ignorerar man låttexten om att rumpor har känslor, så är det faktiskt riktigt bra det här.
Betyg: VG- 
Kommentar: Imponerande för en grupp som i översättning heter Spår-bajsarna... 

17. Moldavien: Pasha Parfeny - Lăutar  
"Just like from paradise, you came down from the skies, On a plane which belongs to your daddy, Welcome to carousel, the wine is sweet, but take care, 'Cause too much is no good for a princess" 
Ännu en gång imponerar Europas fattigaste och mest korrupta land Moldavien med att skicka en låt som känns finalklar redan innan man lyssnat klart på den. Varför de fortsätter lyckas med sina Eurovisionbidrag är svårt att säga, förra året var det bandet Zdob si Zdub som avgjorde saken, men i år skulle jag nog ändå säga att både artisten och låten känns avgörande. Det är ett skönt zigenarsound med karpatiska etnotoner och lite galet moldaviskt spex som gör att det här svänger ordentligt. Därför är detta en given låt i finalen. Däremot vette sjutton om den kommer att göra något större intryck i finalen sen, eftersom vi antagligen kommer se mycket annat mycket bättre där. Men i semifinalen är det få låtar som slår den här, och jag är rätt säker på min sak. Har visserligen lite farhågor om det kommer bli lika bra på scenen i Baku som det var på scenen i Chisinau, men Moldavien brukar ju kunna det där ändå. Ska bli intressant att följa Moldavien i år, det finns potential i det här...
Betyg: VG- 

Kommentar: Du får sluta rida på kvinnorna, har ni inga jämställdhetslagar i Moldavien?? 


18. Irland: Jedward - Waterline
"Whistle blast, lights flash, Throw a rope, grab a hold, feel the undertow, She laughs, waves crash, What's the use? I can't let her go" 
Ännu ett år med duracellkaninerna i Jedward och ännu ett svenskskrivet bidrag i årets Eurovision. Går det här verkligen en gång till?? Jag är tveksam, men positiv. Först och främst har vi Jedward: De har gått från att vara lokala irländska kändisar till att bli ett europeiskt popfenomen. Jag tror inte att någon irländsk artist har slagit lika stort här i Sverige sedan The Corrs. Jedward är helt enkelt en flickfavorit i samma liga som pojkbanden var för 10-20 år sedan, och det skrämmer mig faktiskt lite. Men återigen, deras koncept med direkt och lättlyssnad pop är lyckat, liksom deras vansinniga frisyrer och extravaganta kläder - de är verkligen stereotypen av vad en schlagerartist ska vara. Därigenom blir de svårtstoppade och får antagligen ett helt gäng telefonröster från alla sina fans. Problemet är däremot att låten "Waterline" inte är i närheten av förra årets monsterhit "Lipstick" som var både kaxig och omedelbar. Årets låt är visserligen - enligt mig - bättre men kräver lite mer tålamod och är långtifrån lika trallvänlig och omedelbar som Lipstick. Och kaxig är det definitivt inte, tvärtom snarare lite mesig. Så alla ni som hoppats på ännu ett kaxigt Jedward nummer, ni kommer bli gruvligt besvikna. Tyvärr. Jag tycker dock betydligt mycket bättre om den här jämfört med Lipstick, men jag är fullt medveten om att man inte kommer att vara i närheten av samma succé i år. Med detta sagt så bör tilläggas att finalplatsen är säkrad för Irland - om det råder inget tvivel. Bara genom att vara Jedward så kvalificerar man ju sig dit. Men vi lär inte behöva åka till Dublin nästa år iallafall, den resan slipper vi nog.
Betyg: VG 

Kommentar: För ozonskiktets skull - klipp er för tusan! 


Nästa del kommer att handla om de första bidragen i Semifinal 2: Där Serbiens självutnämnde nationalskald skall utvärderas, tillsammans med nått jädra hopplöst skit från Makedonien och lite indian-fetischism från Holland. Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar