fredag 11 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 3

Det börjar närma sig den 22:e Maj nu, när den första semifinalen i Eurovision Song Contest drar igång - och ett års väntan är över för de stackars Azerbajdzjaneserna (eller vad de nu sjutton kallas för). I dagarna invigdes faktiskt Baku Chrystal hall - den arena som började byggas i höstas just till Eurovision, ett enormt skrytbygge som ligger på en konstgjord halvö ute i Kaspiska Havet. Detta i ett land där befolkningen övervakas och förföljs av staten och dessutom ligger låååångt bakom resten av Europa både i välstånd och demokratiska rättigheter - trots att landet är ett av världens största oljeproducenter. Egentligen är det väldigt ironiskt att Eurovisionsschlagern hamnar just i sådana här länder till och från - i Ryssland 2009 då prideparader slogs ned av polisen i centrala Moskva samma dag som Alexander Rybak vann med Fairytale alldeles runt knuten. Detta är ju faktiskt möjligt bara p.g.a. att Eurovision är ett av de mycket få arrangemang som man inte väljer en arrangör för, utan man vinner arrangemanget genom att sjunga en fin sång. Därigenom kan vilket skitland som helst vinna - rent tekniskt har Vitryssland (en av västvärldens sista absoluta diktaturer) lika mycket chans att få arrangera världens största musikevenemang som Storbritannien eller Sverige. Nåja. Låt oss hoppas vi slipper scenariot med ett Eurovision i Minsk iallafall. Låt oss istället fokusera på dagens offer: Finland, Belgien och Schweiz - riktigt gamla helylle- länder som varit med Eurovision sedan tidernas begynnelse. Tråkigt bara att de inte tycks bry sig längre...

#7. Schweiz: Sinplus - Unbreakable  
"So please, don't mind, close your eyes, Take a trip outside your head"
Hmm. Jag sitter här och funderar när Schweiz tappade intresset för Eurovision... Kan det ha varit när de fick sin episka 0-poängare (som lär bli den största nollan för all framtid) med "Piero and the Musicstars" som sjöng "clap your hand oh clap your hands - have a nice time" i Eurovision semifinalen 2004? Eller var det kanske när Paulo Meneguzzi's "Era Stupendo" var favorittippad i 2008 års Eurovision och ändå inte klarade sig ifrån Semifinalen ens?? Hur som helst är det helt uppenbart att schweizarna tappat intresse för tävlingen, vilket återspeglas tydligt sedan 2007 - sedan dess har de bara kvalificerat sig till finalen 1 GÅNG - förra året - och då kom de sist i finalen! I år skickar de visserligen ett helt okej bidrag, en proffsig låt med ett proffsigt band som tycks vara en schweizerkopia på U2. Helt klart okej och absolut radiomaterial. Tyvärr är detta fullkomligt intetsägande och kommer aldrig att imponera på en eurovisionscen - tyvärr för det lilla ostätande alplandet. Vad som istället kommer att hända är att Sinplus kommer stå rakt upp och ned på en scen och ta emot artighetsapplåder från publiken, och sedan sitta i green room och rulla tummarna för att sedan åka tillbaka till hotellet och packa väskorna för hemresan dagen därpå. Så är den schweiziska schlagersagan även detta år, och kommer fortsätta vara fram tills de väljer något som folk faktiskt tycker om. Hade de gått på 88-åriga Lys Assia (den första Eurovision vinnaren 1956) som faktiskt deltog i årets schweiziska uttagning med låten "C'etait ma vie", hade de faktiskt haft en reell chans till vinsten - iallafall för sympatiröster/honörsröster. Nu vill man bara trycka på fast forward och hoppas på nått bättre.  
Betyg: G 
Kommentar: Äldst först - tänk på det i fortsättningen! Idioter...

 #8. Belgien: Iris - Would You  
"What would you do when my house was empty? My life in a bag just to be with you, But when I'm at your door, will you say you missed me? Any other guy would do" GÄÄÄÄÄÄÄÄÄSSSSSSSSSSSSSPPPPP!!!!!! Varför envisas Belgarna med att skicka tråkiga ballader till Eurovision? Vill de stödja alla med sömnsvårigheter, eller har alla upptemposångare flytt till Holland? Jag förstår bara inte, varför ger de inte bara upp och erkänner - "Vi kan helt enkelt inte det här med musik - Förlåt". Men nej, istället tvingas vi höra på allt detta trååååkiga elände som de skickar upp på scenen. Jag vill bara gå o lägga mig! Suck. Okej, visst - Skitsöt tjej, men hon kan vare sig sjunga eller framträda och hennes låt är tråkig och oinspirerad. Dessutom verkar låttexten fullkomligt ologisk. Det här är ett bidrag som knåpats ihop av folk som inte brytt sig och röstats fram av folk som inte brytt sig. Förmodligen slutar det hela med att ingen bryr sig och Belgien inkasserar en ny sistaplacering - trots att semifinalen faktiskt innehåller många självklara nollor! Men faktum är att alla andra dåliga låtar är så dåliga att de faktiskt blir intressanta - det blir inte den här. Totalt värdelös och den mest självklara nollan hittills i Eurovision  
Betyg: IG- 
Kommentar: If you tolerate this - then your children will be next!

#9. Finland: Pernilla Karlsson - När jag blundar  
"Som en sjö utan vatten, som en lykta utan ljus, Ett liv utan färger – det är inte du, Nå'n man ser då man blundar, som en ängel framför, Nå'n som hjälper en att flyga då man glömt hur man gör"
Först och främst måste jag uttrycka hur oerhört imponerad jag är över att finnarna väljer att skicka ett bidrag på svenska till Eurovision - ett ställningstagande som värmer min själ, i synnerhet då den politiska situationen mellan Finlandssvenskar och finsktalande finnar är extra spänd. När Hockey-VM dessutom rasar mellan de två länderna känns det som att rivaliteten borde vara maxad - ändå så väljer man alltså ett svenskspråkigt bidrag! Trots att bara ca. 5% av befolkningen talar svenska som modersmål i Finland, har de faktiskt skickat ett svenskspråkigt bidrag förut - 1990 då hette gruppen Beat och låten "Fri?". Trots att de sjöng på svenska fick de ett finskt resultat alltså 8 poäng och näst sist i Eurovisionfinalen. I år så känns det dock som att Finnarna träffat en känslig ådra hos de flesta - det här är en låt med karaktär och eftertänksamhet som verkligen växer. Även om jag ju givetvis fattar att ingen utanför Norden fattar ett dugg av vad hon sjunger så förstår man ändå låten på något underligt sätt. Det talar faktiskt för att Finland når en ny final i år. Dock ska påpekas att Finland är Finland- och då får man kämpa för att få bra resultat! Men det känns ändå som att denna låt har så pass många kvaliteter trots de bristande språkförståelserna, att det faktiskt kan bli final. Allting andas 90-tal och Lisa Ekdahl, fast på finlandssvenska. Det blir otroligt charmigt!! Synd att resten av Europa inte fattar det, då hade de varit favoriter så det bara small om det! Jag hoppas och håller tummarna för Kaksitoista points till Suomi i år!
 Betyg: VG+ 
Kommentar: träna på dina sje-ljud annars alldeles skitbra! 

I nästa del kommer jag äntligen till några av mina verkliga storfavoriter då jag skall avhandla både Israel och det underbart skamlösa Cypern. Sedan skall vi också göra en djupdykning i EBU:s regelverk om vad man får och inte får döpa en sång till i Eurovision - något som San Marino fick i läxa i år. Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar