torsdag 10 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 2

Egentligen är det ett jädra vansinne att försöka samla artister från hela Europa för en "Sing-off" där förslappade europeiska soffliggare får rösta på sin favorit. Fullständigt idiotiskt! Någon måste ju ha kunnat förutspå att det hela skulle spåra ur med glittrande teletubbies och sjungande kalkondockor!? Låt vara att det var ett tag sedan, men även i årets Eurovisionupplaga finns låtar med som aldrig hade sett dagens ljus om inte Eurovision funnits. I dagens del av Schlagermagisterns countdown till Baku hittar vi 3 låtar som definitivt visar på galenskaperna som Eurovision verkligen innebär: Jag menar, var skulle man annars frivilligt lyssna på albansk brutaldeppballad, lettisk egopop och rumänsk sertaneja???

#4. Lettland: Anmary - Beautiful Song


"And on the day when Sir Mick Jagger phones me, Tell him please that I am very busy, Writing brand new songs with Paul McCartney, "So sorry, Mick, I'll call you back, one day I'll call you back""
Först av allt skall jag klargöra: Nej, Anmary är inte 14 år. Hon sjunger faktiskt att hon är född 1980, så hon är en bra bit över 30. Men ja, låten borde vara skriven av en 14-årig flicka, eftersom det inte finns en levande människa på denna gjord som kan ha skrivit en sådan här låt och ändå kunnat handla på systemet. Men ja, det är samtidigt lite imponerande, att hysteriskt namedroppa alla musiker som kunde tänkas ha lite cred för att höja kvaliteten på en låt som inte ens hade kvalat in till lilla melodifestivalen. Detta är ett så monumentalt musikaliskt stolpskott att jag faktiskt tycker lite synd om Anmary som tvingas stå där framför 150 miljoner tittare världen över och sjunga om hur bra och känd hon är trots att hon förmodligen kommer spendera sitt liv som bakgrundssångerska på Tallinn-färjornas eftermiddagsföreställningar. Men det absolut värsta är att refrängen inte går att få ur huvudet, det är som en seg svårtuggad bit kött som bara inte går att sluta tugga på... Det är hemskt! Vad ska man göra? Jag vet inte, men det känns som att hela Riga sitter och hånler och småskrattar ett ondsint hånskratt åt att vi tvingas genomgå denna låt. Att den disney-producerade musikvideon dessutom slår alla rekord på tillrättaläggelse och pretention gör mig illamående. Pizza åt folket! Oäääää
Betyg: IG 
Kommentar: Om Mick Jagger ringer så svara - han vill bara stämma dig på alla pengar du och ditt land 
har! 

#5. Albanien: Rona Nishliu - Suus
"Oh, tomorrows won't bring anything, But hopeless hope and insanity, Just let me cry... cry... cry... For this is the best I can do now" WOOOHOOOO!!! PAAAAAAAAAAAARRRRTTYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY! eller inte... Återigen så kommer Albanien med en riktig helylle låt, och återigen jublar ingen. Tvärtom är detta kanske den största humörsänkaren genom hela världshistorien - till och med digerdöden och hungersnöden i Sudan ter sig som rena strandpartyna i jämförelse med "Suus". Och visst, är man upplagd för en dystopisk klagovisa på albanska så är ju detta höjdpunkten på hela kvällen, men för alla oss som inte skär sig och äter Ben&Jerry's så är detta bara totalt mörker. En sådan där person som kommer oinbjuden på en fest och påpekar för alla hur farligt det är att dricka, dansa och skrika. I schlagertermer: En riktig Åke-Tråk. Sådana vill vi inte ha i partystaden Baku. Men någonstans så måste jag klappa händerna och ställa mig upp för denna sångerska som inte bara levererar en fantastisk sånginsats - utan även en ganska nyskapande och distinkt sådan. Och det måste erkännas att "Suus" är en vacker låt som är proffsigt gjord till skillnad ifrån fjortislåten innan. Kan Rona bara leverera lika bra på scenen i Baku kommer det inte vara mycket kvar av de första bänkraderna efter det sista chhhaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrr:et. Hatten av! Men rent realistiskt så har detta mycket liten chans att nå final, möjligtvis som sista bidrag... Men den är ingen partyhöjare och lär aldrig bli annat än en parentes i schlagerhistorien. På sätt och vis lite synd. Men ändå helt rätt.
Betyg: G+ 
Kommentar: Jag kan skriva ut lite lyckopiller åt dig så blir det nog andra tongångar ska du se.

#6. Rumänien: Mandinga - Zaleilah
 "I feel the rhythm of your body touching me, eh yeah... The perfume of the wind kissing me, eh yeah... When I'm by your side, I feel great, whoa yeah... If you touch me, embrace me, I want to dance"
 Plötsligt höjdes temperaturen i lokalen från Tirana-bårhus-kallt till Brasiliansk-copa-cobana-värme! Kontrasterna mellan låtarna är så underbart fundamentalt att man bara skakar av lycka - iallafall ett tag. Tills man fattar att den här låten inte blir bättre än den första refrängen. Nåja, man får ju inte bli petig. Faktum är att den här låten mycket väl skulle ge Rumänien ännu en topplacering om de spelade korten rätt! Zaleilah har de där stereotypa svängningarna som en genuin sommarhit ska ha, fast utan de jobbige Brasilianska manboyen och med säckpipa istället - Vem fan var det som kom på den idén förresten???!! Av alla random instrument liksom!? Varför inte alphornet? Eller den aldrig så underskattade Gurkan? Nåja. I musikvideon så lyckas de dessutom koppla det arabiska metropolet Dubai med denna brasillianska sertaneja- rapsodin - en så självklar koppling att det nästan vore en förolämpning att ens tala om den (!?!??!) Rumäner har tydligen en egen logik, och det får vi nog acceptera tills vidare. Hur går det då? Ja, men det här går väl alla tiders va? Har ingen aning om hur de ska få en scenshow av det här, men det brukar ju rumänerna lyckas så bra med annars! Jag är inte det minsta orolig för att det ska bli ett säckpipe-underskott i finalen - frågan är om de kanske till och med får sista tonen i år? Förhoppningsvis inte. Trallglad och medryckande -Javisst, men nyskapande och meningsfull - NEJ!
Betyg: VG 
Kommentar: Jag skickar ner en Gurka jag gjorde i slöjden i femman till Baku - slit den med hälsan! 

I nästa del så hälsar jag på hos U2's schweiziska dubbelgångare, sågar Belgiska gäsppiller och hyllar svensk-finnar! Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar