onsdag 28 mars 2012

Tredje chansen - som det borde ha varit!

Svt satsade i år på en webbtävling vid sidan om Melodifestivalen, som skulle uppmärksamma de bästa bidragen som inte kommit till final under det nuvarande turné-systemet. Denna tävling kallades "Tredje chansen" och var från start till slut helt värdelös. Mest för att de låtar som tävlade bestod till 50% av fjolårets hitlåtar. Och självklart vann Loreen även denna tävling med "My heart is refusing me" som inte nådde finalen ifjol. Så här slutade omröstningen på Svt:s hemsida:

Loreen – "My Heart Is Refusing Me" (2011) 34.57% (9,416 röster)
Pain of Salvation - "Road Salt" (2010) 29.22% (7,959 röster)
Magnus Carlsson - "Live Forever" (2007) 7.79% (2,121 röster)
Bosson – "Efharisto" (2004) 6.35% (1,730 röster)
Love Generation – "Dance Alone" (2011) 4.69% (1,278 röster)
Pauline - "Sucker For Love" (2010) 4.07% (1,109 röster)
Melody Club – "The Hunter" (2011) 4.01% (1,092 röster)
Velvet - "The Queen" (2009) 3.62% (985 röster)
Lili & Susie – "Show Me Heaven" (2009) 2.86% (778 röster)
Ola - "Love In Stereo" (2008) 2.84% (773 röster)

Den enda av dessa som Jag - Schlagermagistern själv hade tyckt passat in på topp 10-listan är möjligtvis "Love in stereo", men inte ens denna skånska pekoral kommer in på "Den riktiga tredje chansen topp 10-listan". Men det fältet domineras istället nästan helt av en annan skåning från Helsingborg, som vi kommer att se nedan;
Här kommer Schlagermagisterns Tredje chansen topp-10-lista:

10. KATRINA & THE NAMELESS - As if tomorrow will never come (2005)


Hade varit en fullkomligt solklar finalist i 2005 års Melodifestivalfinal, som annars var det sämsta genom alla tider. Men tyvärr var väl Katarina av fel nationalitet för att vinna röster i konservativa Sverige, eftersom amerikaner aldrig riktigt vunnit svenskars hjärtan. Så sedan 2005 har inga icke-svenska artister haft någon stor framgång i Melodifestivalen, med möjligt undantag från Swingfly förra året (men han hade ju blivit känd genom STHLM Teddybears innan, så det räknas inte). Katarina & the Nameless var intressanta ur flera sammanhang; Namnet på kompbandet The Nameless var en nödlösning - egentligen skulle de hetat "the New Waves" som anspelade på "The Waves" som Katarinas kompband hette när hon vann Eurovision 1997 med låten "Love shine a light". Saken var bara den att medlemmarna i "The Waves" (Som sedan bandet splittrade med Katarina 1998, hatat henne gränslöst) hotade att stämma "the New waves" för plagiat på bandnamnet vilket ledde till att man bytte namn precis innan Melodifestivalen började.

9. PERNILLA ANDERSSON - Desperados (2011)


En fantastisk låt som har en mycket djup låttext á la Winnerbäck. Tyvärr räckte hon bara till Andra Chansen ifjol, där hon åkte på pumpen mot The Moniker som ju som bekant sedan slutade trea efter Eric Saade. Men låten var ändå tusen gånger bättre än Sara Vargas låt "Spring för livet" som ju var den andra balladen i andra chansen - som gick vidare. Det är inte alltid Melodifestivalen är rättvis.
Nåja. Pernilla har iallafall en bra karriär nu, och hon kommer garanterat tillbaka i nästa års Melodifestival.

8. CROSSTALK - Stronger (2003)


2003 var ett riktigt konstigt år så här i efterhand. Det var andra året som Melodifestivalen hade turnéupplägget, vilket gjorde att man fortfarande lockade gamla schlagerrävar som Kikki Bettan och Lotta, men också för första gången artister från de nya talangshowerna. En av dessa vann ju, gruppen Fame med Jessica Andersson och Magnus Bäcklund - den näst sämsta vinnaren under de senaste 10 åren.
Även om finalen var välfylld med de bästa låtarna det året, så blev en klar topplåt lämnad bakom - Stronger med gruppen Crosstalk var en starkt rockig poplåt som absolut hade kunnat slå stort - om de två stackarna på scenen kunde ha sjungit bättre. Men låten står sig än idag, iallafall studioversionen.

7. EVAN - Under your spell (2006)
¨

Evan var faktiskt en artist det snackades en del om inför Melodifestivalen 2006, eftersom han 2004 slagit igenom ganska stort med låten "Will You Love Me" som även blev uppmärksammad internationellt. I Melodifestivalen blev det dock platt fall och han slutade sist i samma delfinal som Carola (som ju som bekant vann). Men låten fiskades upp i schlagerkretsar och ses idag som en av pionjärerna för den moderna musikens genombrott i Melodifestivalen. Och det är faktiskt en väldigt bra låt som fått oförtjänt lite uppskattning.

6. SIBEL - Stop (2010)


En av de klart bästa låtarna 2010 - men kanske också de läskigaste bakgrundsdansarna i tävlingens historia. Tyvärr fick favorittippade Sibel kasta in handduken redan i deltävling 4, förmodligen just p.g.a. de mycket suspekta dansarna. Låten är det iallafall inget fel på... Men kanske hade Sibel klarat sig bättre med en lugnare låt, som gick mer i linje med "That is where I'll go" som hon slog igenom med 2008. Stop var dock och förblir en av de bästa låtarna från 2010.

5. STAR PILOTS - Higher (2009)


Många tog dem inte på allvar, vilket jag kanske kan förstå eftersom de flesta av dem inte tog en ton under hela Melodifestivalen. Men låten är en partyhöjare som bara är värdig piloter med smak för himmelska färder. Okej att det är det kanske fånigaste dansnumret som någonsin gjorts i svensk tv (oj vad coolt att ta på sig pilothjälmar som avslutning pojkar - asballt verkligen), men det förtar inte låtens kvaliteter tycker jag. Fast det var jag tydligen ensam om att tycka. Star pilots blev utslagna i Andra chansen, och fick bara en kort sejour på listorna med "Higher".

4. Velvet - Mi amore (2006)


Denna Helsingborgsfödda sångerska som vanligtvis kallar sig Jenny Pettersson, har varit med åtskilliga gånger i Melodifestivalen men oftast som bakgrundssångerska. När hon gjorde debut som egen artist i Melodifestivalen 2006 var det ytterst nära att hon tog sig till final, men föll i andra chansen. Låten blev dock en enorm hit (mätt efter hennes placering i Melodifestivalen) och nådde en femteplats på de svenska listorna! Det enda som kan förklara fiaskot i Melodifestivalen var ett tämligen medelmåttigt framförande med taskig röstinsats, vilket stöds av det faktum att scenframförandet inte ens finns på Youtube - bara den fantastiska Musikvideon.
Men den är minst lika välgjord som låten själv, så håll till godo!

3. BWO - You're not alone (2009)Efter tre tidigare försök att vinna Melodifestivalen (men främst en plats i Eurovision) försökte BWO 2009 att lägga allt krut på ett sista försök. Man tog inspiration från Eurovisionvinnarlåten från året innan, "Believe" med Dima Bilan från Ryssland, en låt producerad av Timbaland och bar alla kännetecken på en tung amerikansk poplåt. You're not alone blev resultatet och blev den kanske absolut bästa låten BWO någonsin gjort - tyvärr var svenska folket vid det här laget så trötta på Alexander Bard och hans upptåg att man helt ignorerade låten. Resultatet blev en snöplig förlust mot Lili & Susie i andra chansen, en förlust som antagligen var slutet på BWO:s karriär. Men jag sticker inte under stolen med att "You're not alone" mycket väl hade kunnat slå enormt stort i Eurovision - en låt som helt enkelt är perfekt utformad för en internationell publik. Kanske också den bästa låt vi kunde ha skickat det året.

2. VELVET - Dejà vu (2008)


Velvets bästa låt, och kanske en av de bästa schlagerlåtarna någonsin. Eller typ iallafall. Trots detta faktum blev hon bara 5:a i 2008 års Melodifestivals första deltävling - INTE ENS ANDRA CHANSEN ALLTSÅ! Fruktansvärt hur dålig musiksmak Sverige kan ha ibland. Hon blev alltså slagen av Christer Sjögren!!! Christer-Fucking-SJÖGREN!!! Helt stört. Men låten fick iallafall en gruvlig revansch då den nådde andrapositionen på de svenska listorna kort därpå - något Sjögren aldrig lyckades med. Trots detta faktum var det hennes nästa låt "The Queen" som hamnade i den "riktiga" tredje chansen-finalen, hennes absolut sämsta låt. Suck.

1. LINDA PRITCHARD - Alive (2011)Och här är vinnaren, som lika gärna hade kunnat vinna både Melodifestivalen och Eurovision utan problem om den fått chansen - men Nej. Linda Pritchard har fortfarande en bit kvar för att bli en riktigt folkkär artist och tyvärr krävs det lite mer av denna vara för att kunna ta sig till finalen. Alive är utan tvekan den starkaste balladen som någonsin missat en final i Melodifestivalen, men med tanke på hur svenska folket röstar ibland så var det kanske bara att förvänta. Tyvärr missade vi då också chansen att slå riktigt stort i Europa (även om Saade nog måste sägas ha slagit rätt stort ändå). Men Linda är en grym sångerska som säkerligen kommer tillbaka nästa år!

Från årets låtar hade antagligen Charlotte Perrelli och Axel Algmark passat in, men det får bli nästa gång! Nu börjar Eurovisionsäsongen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar