lördag 12 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 4


I denna del av Schlagermagisterns Countdown till Baku kommer vi lägga fokus på 3 av Europas konstigaste länder, Israel, San Marino och Cypern. Varför dessa tre länder ens är med i Eurovision är en mycket god fråga som för varje år blir svårare och svårare att svara på. Israel, som visserligen har varit med sedan 1973, är ju egentligen inte ett europeiskt land utan ett asiatiskt. Men eftersom de kanske är det mest mobbade länderna i historien av mobbade länder så har de av naturliga skäl sökt sig till sina västerländska kollegor som bara några årtionden tidigare försökte gasa dem. Sedan dess har dock Israel effektivt hindrat Eurovision från att få fler medlemmar i mellanöstern - inget arabland vill ju tävla på samma villkor som Israel. San Marino däremot är ett europeiskt land helt utan fiender, eller vänner heller för den delen. Helt omslutet av Italien och med en area motsvarande Järfälla kommun utanför Stockholm, är San Marino Europas kanske mest värdelösa lilleputtländer. Likt förbaskat vill de vara med i Eurovision så de kan skänka en billig 12:a till Italien. Och sist men uppenbarligen inte minst: Cypern - Europas herpesblåsa. Uppdelat mellan Grekland och Turkiet har denna party-ö det intressanta ryktet att dels vara en hämningslös party-ö där ungdomar kan supa och bedriva hämningslös otukt, dels ett ställe paralyserat av krig och terror. Intressant hur dessa saker smälter ihop...

#10. Israel: Izabo - Time
 

 "Time, time, could you be mine? I will feed you songs and wine. I'll make you lazy, I'll make you late" Jag måste ärligt talat säga att jag inte förstår varför denna låt inte fått mer uppmärksamhet! För mig är detta en av de absolut bästa låtarna i årets Eurovision, med ett mycket säreget och nyskapande sound. Älskar det här! Ett av Israels klart bästa bidrag på många år! Ska jag dock vara realist här så är det klart att jag fattar att Israel inte kommer att komma någon vart med det här ändå, det är för unikt för att faktiskt fungera helt o hållet i Europa. Samtidigt är jag fullständigt medveten om att den blir helt omöjlig att göra på scenen, även om det verkar som Izabo är ett riktigt bra live band. Men det krävs nog mycket mer än bara clowner för att nå ut genom tv-rutan i resten av Europa. Jag hoppas ju ändå att Israel får en finalbiljett, det här är trots allt en av de bästa låtarna i år! Sedan gav ju dessutom Israel 12 poäng till Sverige ifjol - det är ju alltid värt något! Jag håller tummarna!
Betyg: MVG 
Kommentar: Inget clowneri i tältet nu bara! 

#11. San Marino: Valentina Monetta - The Social Network Song (Oh oh - Uh- oh oh)  
 "Do you wanna be more than just a friend?, Do you wanna play cybersex again?, If you wanna come to my house, Then click me with your mouse" 
Varför får jag en så plötslig lust att sjunga "Friday, Friday gotta get down on friday"? Det bara slog mig som av en händelse: Är Rebecka Black från San Marino kanske? Är det därför hon blivit så mobbad i de amerikanska medierna? Är det rent av maktspel mot San Marino - en världskomplott mot Sanmarineserna och deras uråldriga musik? Kanske är det så - och kanske är det därför San Marino är rankad sist av alla i årets Eurovision. Men mest troligtvis är det p.g.a. att detta verk är skrivet av mannen som uppfann "den töntiga schlagern" Herr. Ralph Siegel, som under sin 38 år långa karriär som låtskrivare inte bara vunnit tävlingen EN gång (1982) på typ 40 försök, utan också var den bidragande orsaken till tävlingens förfall under 80- och 90-talet. Trots detta rykte, som tydligen inte hunnit nå San Marino än, så satte man alltså honom till att skriva deras bidrag i år. Men för att "hotta upp" låten lite så den skulle bli "inne" och "hipp" så lät man skriva en sångtext om Facebook och döpte sången till Facebook-song (Ja, det är helt sant). Konstigt nog kände inte den gamle schlagerveteranen Siegel om de minst 30 år gamla reglerna som explicit förbjuder varumärken att nämnas i låttexterna i Eurovision, vilket innebar att man drog tillbaka sången och döpte om den till "Social Network song" - som att man skulle komma mindre sist med den titeln. Jag vet ärligt talat inte hur man tänker i San Marino - ett vackert litet land som jag själv har haft glädjen att besöka, men som tydligen inte har några som helsta musikaliska ambitioner. Det finns omöjligen någon i det lilla landet som lyssnar på den här låten som får "Friday" att låta som Beethoven - och texten är en enda stor orgie i cybersnusk! Att det dessutom är skrivet av en tysk 60+:are gör saken om möjligt värre... Samtidigt så har allt det här eländet gått så långt att man faktiskt lyckats få detta intressant igen: Detta är ju faktiskt den kanske sämsta låten i Eurovisionhistorien! Låt oss aldrig glömma detta ögonblick!
Betyg: *** 
Kommentar: Du får gå om första klass igen är jag rädd för Herr Siegel. 

#12. Cypern: Ivi Adamou - La la love
 "Reaching for the sky, I'm aiming high, Close my eyes and then it's almost like you fly, Up in the air, let's take it there, Never let go" 
Man kan överlag säga att Cypern är ett av de länder i Eurovisionhistorien som imponerat minst - trots detta får de ju alltid sin obligatoriska 12:a från Grekland, och ger genast en 12:a i retur. Därigenom har man lärt sig att hata Cypern för sin brist på originalitet. I år så är Cypern däremot det land som imponerar allra mest vid sidan av de stora favoriterna: Med ett svenskskrivet bidrag som verkligen skulle passa på vilket dansgolv som helst eller vilken nationell uttagning som helst. Okej visst, det här är mainstream - men i Eurovision så är det verkligen bara ett plus! Den fastnar och den håller helt igenom - kort sagt ett närmast perfekt bidrag från Cypern! Hade det inte varit för Loreen så hade jag antagligen utsett denna till vinnare i årets Eurovision, men det kan jag ju alltså inte göra i nuläget. Även om Loreen visserligen är den största anledningen till det, så ska jag också påpeka att det kommer bli ett helvete att få den här låten att se bra ut på scenen - jag gissat på att man importerar halvnakna dansare och stora trummor på scenen som sig bör när det handlar om Cypern. Men frågan är om det räcker för att sälja denna låt live. Jag tvekar. Trots detta så lär Cypern kunna sikta in sig på sin första riktigt höga placering i Eurovision - kanske rent av slå 5e platsen från 1997??? Ingenting är omöjligt!
Betyg: MVG 
Kommentar: Eurovision från Playan i Aya Napa 2013 månntro? 


Nästa gång ger vi oss på årets äldsta och yngasta deltagare men också årets mest kompakta. Det bästa av tre världar helt enkelt. Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar