torsdag 24 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 12

Något förvånad över tisdagens semifinal fortfarande: Ingenting verkade ju stämma riktigt - förutom de låtar som gick vidare så klart. Baku har dessvärre visat sig vara ett gäng riktiga gröngölingar på det här med schlager, eftersom det tidvis kändes som hela spektaklet var regisserat av ett gäng 11-åringar. Programledarna var dessvärre de personer som led mest av detta, eftersom de knappt kunde tala engelska och enligt tillförlitliga källor heller knappt franska. Något överbearbetat och överrepeterat lyckades dock de tre tämligen nervösa programledarna lotsa oss igenom en semifinal som saknade musikalisk kvalitet, eller överraskningar. Det enda som verkligen imponerande var arenan själv med sin belysning av varje lands flagga som presentation innan låtarna. Effektfullt in deed... Scenen var ju o andra sidan också helt okej, men utrustningen lämnade i övrigt en del att önska. Som när Rumänska Mandinga förlorade ljudet i sin hörsnäcka - något som gjorde att hon antagligen inte hörde sången överhuvudtaget. Resultatet blev att hon sjöng en hel refräng i fel takt, någonting som bara inte får hända i ett eurovision. Nu klarade hon sig visserligen alldeles utmärkt ändå, och hon var den artist som allra mest förtjänade sin plats i finalen. I övrigt verkade det som att bettingbolagens favoriter klarade sig bäst, vilket tyder på att de kanske inte var ute o cyklade så mycket som de har gjort förut iallafall. Det innebär goda nyheter för Sverige om inte annat! I denna del av Schlagermagisterns Countdown till Baku, går vi in på de tre sista låtarna inför semifinalen ikväll - Norge, Bosnien och Litauen.

 #16. Norge: Tooji - Stay
"My heart beats faster as I'm scanning the crowd, My meters are peaking, I can tell you're around, It's like I'm on a (high now), nothing can pull me (down now), Sirens are calling and I can't kill the sound"
Detta är svenske Peter Boströms andra låt för kvällen, då han redan 5 låtar tidigare tävlat med Euphoria. Jag behöver nog inte antyda att Euphoria är den bättre låten av de två, men jag tänker göra det iallafall. För så är det bara. Visserligen har Norge lyckats bra de senaste åren - alldeles för bra i min smak - men har ju verkligen lyckats med att sälja in sina låtar! Rybak behövde knappt visa sig på scenen innan han och hans egenskrivna låt "Fairytale" vann den största segern i tävlingens historia 2009. Men dessvärre har mycket vatten runnit i de norska fjordarna sedan dess, och nu är det återigen ett svenskt bidrag man står med i Eurovision - något som fascinerar. Det finns ytterst få länder i Eurovision som historiskt sett har varit så beroende av ett annat land för att skicka sina bidrag. Norrmännen har vunnit 3 gånger varav 2 gånger med hjälp av någon som (1) var svensk medborgare eller (2) så sent som året innan var svensk medborgare. Att Rybak dessutom producerade hela sin "Fairytale"-skiva i en studio i Malmö gör inte saken bättre. Kanske är det för att man oftast lyckas bra i Eurovision med svenskskrivna låtar - och för att man har en imponerande samling sistaplatser i bagaget som alla är helnorska låtar. Men men, ibland är det bra att lita på grannfolket. I år har man ju en modern pop-låt med en mörkhårig ung manlig popsångare som dansar loss i en modern... Vänta nu..... hmm.. Det här känns bekant... Skickade inte Sverige ett exakt sådant här bidrag förra året?? Jo, just det Eric Saade! Vad vi alltså har här är en exakt kopia av fjolårets svenska bidrag som ju faktiskt kom 3:a i finalen, en bragd som heter duga! Att detta kanske inspirerade norrmännen som faktiskt missade finalen förra året för första gången på en herrans massa år - det är en stor möjlighet. Och visst, det funkar kanske igen. Stay är precis som Popular en modern och medryckande poplåt, något som onekligen kommer att dra många röster. Problemet är dock kanske att Tooji inte alls är en nyhet i Eurovision längre. Tvärtom är risken att norrmännen får nöja sig med en medioker finalplacering p.g.a. den gamla devisen: "Det där har man ju hört så mycket redan". Jag tycker kanske inte heller att Tooji är lika karismatisk som Eric Saade, och han krossar ju inga glas heller. Men final blir det garanterat.
Betyg: MVG- 
Kommentar: Ja vi elsker vårt broderland! 

#17. Bosnien & Herzegovina: Maya Sar - Korake ti znam
"It's as if I'm stealing you away from everybody just for me, May they leave you, may they not touch you, I poisin blood and soul most when I wound you, And I still hate it all while I defend myself in front of you"
Vissa länder upphör aldrig att förvåna mig. Andra upphör aldrig att INTE förvåna mig. Bosnien tillhör den senare kategorin. Genom vartenda Eurovision har man kunnat vara relativt säker på att Bosnien iallafall skickar en ballad - gjuten ur ungefär samma form. Att de sjunger på serbokroatiska är lika givet som amen i kyrkan. Det slår helt enkelt aldrig fel. I år är bosnierna till och med extra förutsägbara när man skickar en etablerad Eurovisionsångerska som Maya Sar - som varit med i Eurovision 2 gånger redan tidigare - då som bakgrundssångerska. I år sjunger hon själv låten som hon dessutom skrivit själv. Imponerande. Så imponerande att jag till och med gäspar. Detta är nämligen en av årets stora gäsplåtar - ett ypperligt tillfälle att vila ögonlocken och bara slumra till en stund så man är pigg inför pausunderhållningen. Korake ti znam är ruskigt stillsam och melodisk - för att undvika ordet TRÅKIG. Alla de som verkligen gillar ballader kommer kanske mycket troligt att gilla den här låten och dess förföriska flöjtslingor. Jag däremot somnar och vaknar inte förrän de hemska programledarna väcker mig igen. Nåja. Bosnien är trots allt givna i finalen så mycket debatt om det behövs inte. I finalen behöver jag dock hålla mig vaken så länge som går - och då är Bosnien bara i vägen. Någon får väl slå mig i huvudet med en tidning om jag somnar då...
Betyg: G+ 
Kommentar: Avnjutes fördelaktigt med Kaffe - och massor av det!!! 

 #18. Litauen: Donny Montell - Love is Blind  
 "I just can't believe you're gone and I let it slip away, I can't believe I was the one who caused you pain, I said you should know deep down inside she didn't mean a thing to me, yeah What can I do to win back your heart and make you to stay?" 
Wow. Litauen går ordentligt i gasen med en artist som kunde ha varit tagen ur vilken cirkus som helst. Litauerna är visserligen ett folk som är kända för att gå in i kaklet gång på gång - men ändå alltid förvänta sig olika resultat. Visst har man lyckats sno åt sig en 6:e plats som bäst 2001, men sedan dess har man verkligen inte imponerat. Föga överraskande gör man inte det i år heller. Istället skickar man alltså denna Donny Montell i ögonbindel till Baku för att ännu en gång banka huvudet i kaklet. Oh ja, visst kan han dansa och spexa och till och med sjunga lite! Men låten och scennumret är bara som gjort för en reklamfilm om lösgodis, INTE Eurovision. Istället gör han bara bort sig med sina hjulningar och glittriga ögonbindlar. Seriöst - ÖGONBINDEL liksom??? Love is blind - ja om Litauen är kunde bli förälskade i det här så är kärleken nog minsann inte bara blind utan även döv, stum och galen. Detta har 0% chans att nå finalen. Han ska vara glad om han ens kommer av scenen levande....
Betyg: IG 
Kommentar: Stöd kärleken - köp glasögon! 

Nästa del kommer gå in på de redan klara finalbidragen från de permanenta finalisterna Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien. Och givetvis värdlandet Azerbajdzjan! Kan någon av dessa länder återupprepa gamla framgångar? Nej, antagligen inte. Men de är ju med iallafall så man måste ju analysera dem likt förbaskat. Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar