söndag 13 maj 2012

Schlagermagisterns Countdown till Baku - del 5

Wow, två veckor kvar nu!! Å andra sidan är det två låååånga veckor kvar, om än fyllda med stor förväntan både i Baku och här i Sverige - som ju trots allt är favoriter. Ett av de länder som dock är mest tippade att kunna utmana Loreen är faktiskt Ryssland - en schlagernation som vi alla älskar att hata - mest för att de kan skicka vilket skit som helst men ändå få en drös med 12:or från alla sina miljoner grannländer. O andra sidan har vi ju Danmark, som allt som oftast får 12:or från oss och vi från dem. The Circle of Life... Vackert på sätt o vis... MEN FEL!!! I denna del tar jag förutom dessa två länder även upp Ungern, som är lite av Eurovisions svarta får - som dyker upp lite då och då och ibland rent av tar lite poäng. Vi börjar dock tvärs över sundet, med vårt kära pölseätande grannfolk i syd.

13. Danmark: Soluna Samay - Should've know better

 
"We could've written words on a mountain high, Reminding ourselves to keep climbing, right, Sometimes we have to lose, A part of us to find the truth"
Danmark ja, Sverige paranoide tvillingbror med rökproblem och ölmage... I år hoppar de faktiskt Olsen Brothers och de gamla vanliga feel-good låtarna, för denna något annorlunda moderna låten av den multikulturella gatusångerskan Soluna Samay. Lite coolt, lite utmanande kanske? Eller? Är det så de har tänkt här? Jag vet ärligt talat inte. Den danska finalen kryllade av hits, moderna house- och electrolåtar, till och med svenske Patrik Isaksson! Alla blev praktfullt slagna av denna tös, trots att hon faktiskt var relativt okänd i de danska hemmen. Trots det gick hon faktiskt genom sin vinst i Melodi Grand Prix upp som tidig favorit i oddsen (Ja, tills Loreen hade spelat i Semifinal 1 i Melodifestivalen då). Soluna är faktiskt fortfarande rankat som 6:e favorit i bettinglistorna, något som är imponerande för en så ung (22 år) sångerska. Men är det ett välförtjänt favoritskap? Nej, o käre värld NEJ! Det här fullkomligt skriker ANNA BERGENDAHL! Låter namnet bekant? Det borde det, hon vann Melodifestivalen 2010 - och kom sedan 11:a i Eurovisions semifinalen. Å andra sidan så är det här just min poäng, ingen minns henne längre - vårt största misstag i schlagerhistorien, med en låt som inte berör någon någonstans. Danskarna har gjort exakt samma sak här - ingen kommer bry sig! Soluna kommer fortsätta sin karriär som okänd gatusångare även efter Eurovision, trots hennes taggtråds beklädda sjömansmössa, och amiralsuniform. Låten är meningslös och tråkig, och jag har hört det här så många gånger förut i Eurovision - och då har det alltid slutat i semifinalen. Jag fattar verkligen inte hur naiva och lättlurade danskarna har varit i år, i synnerhet med tanke på deras starka bidrag de haft de två senaste åren! Tråkigt att de fastnar i semifinalen i år då, hade varit kul med nordiskt sällskap i finalen i år också...
Betyg: G- 
Kommentar: You REALLY should've known better! 

 14. Ryssland: Buranovskije Babushki - Party for Everybody 

 
"Singing loudly boom boom boom, dancing soulfully, soulfully, Singing loudly boom boom boom, all together" 
Jaha ja. So it has come to this: Babushkas... Herregud... Vad ska man skriva? Går det ens att säga något om det här? Det känns ju mer som en mellanakt än ett faktiskt bidrag i Eurovision. Detta är ett spektakel där man har satt ett gäng mormödrar i huckle och vass-skor på scenen sjungandes en Rebecka Black-låt... Jag vet faktiskt ärligt talat inte vad jag ska säga, jag trodde aldrig att jag skulle få se det här i Eurovision. Kan ju iallafall konstatera att Babushkorna har en stark sida, och en svag sida. Den starka sidan är konceptet. Konceptet med ett gäng babushkor i genuina folkdräkter och vass-skor sjungandes på det obskyra minoritetsspråket udmyrdiska och bruten engelska "party for everybody" är en kombination som är omöjlig att slå. Detta är vinnaren av Eurovision song contest 2012 - det går inte att besegra ett gäng babushkor! Man måste le. Man måste tycka att det är gulligt och mysigt med dessa tanter, och att de tar sig tid att lära sig engelska - och bara det faktum att de har en genuin udmurdisk spis snurrandes i bakgrunden är ju bara det ett vinnande drag! Jag tvekar inte en sekund på att detta kommer bli en atombomb i Eurovision - förmodligen en vinnande atombomb dessutom. Deras svaghet o andra sidan: Det här är ingen låt, det är ingen sång - det är knappt ens ett ljud. Det är bara ett koncept. Eurovision är en sångtävling, som borde handla om hur bra man är på att sjunga och hur bra låten är - inte hur gammal man är eller hur söt man ser ut i huckle. Därmed borde det också vara helt klart att det här bidraget inte bör ha en chans i världen på att ens gå vidare ifrån Semifinalen. Man skickar av dygd inte vidare låtar där sångarna sjunger falskt, i otakt eller fel - i vart fall inte där allt detta sker samtidigt! Att låten dessutom är som en blandning mellan Schnappi das kleine krokodil och Rebecka Black gör inte saken bättre - det här är bland det sämsta som någonsin gjorts i Eurovisions historia! Om det finns ens ett minsta uns av rättvisa och musikalitet kvar i tävlingen så kan inte detta vinna! Det skulle innebära slutet på musiken och vi skulle lika gärna kunna skicka en cikusgrupp som joddlar psalmer till nästa års Eurovision. Tyvärr har liknande låtar vunnit för Ryssland tidigare - Dima Bilan 2008 med en vansinnigt dålig låt och ännu sämre sånginsats - men han var känd, liksom skridskoåkaren vid hans sida och violinisten som ackompanjerade - det räckte för vinst då. Låt oss hoppas Babushkorna slipper vinna - för musikens skull! Men gärna en andraplats..
Betyg: IG / MVG 
Kommentar: Glöm inte att stänga av spisen efteråt! 

15. Ungern: Compact Disco - Sound of our Hearts
"Harmony can be achieved, Just find some way to get connected, Differences may not be wrong, They enrich the things that we know" 
Ännu ett faktiskt mycket välgjort ungerskt bidrag, ett land som lägger ganska stor vikt vid kvalité snarare än direkt appeal. Tyvärr har de fått lite av Schweizs problem, d.v.s. att de tänker lite för mycket och skickar något som antagligen kommer att gå över huvudet på folk. Det här är ju bra, men lite för avancerat för Eurovision. En modern poplåt som känns originell och äkta, och med en artist som verkar kunna leverera - men samtidigt lär ha ett omöjligt uppdrag att framföra på scenen i Eurovision. Det här är dessvärre dömt att misslyckas. Jag å andra sidan känner mig nöjd med att ha den här som en radiolåt - den är bra helt enkelt. Men i Eurovisionfinalen lär den inte ha något att göra. Det blir till att tänka om för Ungern, som antagligen redan har en del att tänka på.
Betyg: VG- 
Kommentar: Gör läxorna nästa gång - så slipper ni göra bort er en gång till... 

 Nästa gång ska vi kika på de tre sista bidragen i den första semifinalen, där vi hittar ännu ett svenskt bidrag med ett par läppstiftformade irländska tvillingar, men också ett par rumpformade österrikiska pojkar och en galen moldav. Tills dess: Siz yəqin heç bir həyat yoxdur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar