söndag 12 februari 2012

Vi får iallafall ett bra nordiskt bidrag i år...

Det blev överraskande den barnpedagogstuderande ex-modellen från Iran; Tooji även kallad, som vann Norsk Melodi Grand Prix i Lördags kväll! Precis som jag hoppades! Hans svenskskrivna låt "Stay" vann med enorma röstsiffror över tvåan Nora Foss Al-Jabri och trean Bobby Bare och Petter Øien. Storfavoriterna Plumbo med det Nordman-inspirerade bidraget "Ola Nordmann" kom faktiskt bara fyra, trots de absolut lägsta oddsen. Men Plumbo hade nog blivit utskrattade i Baku, men det kommer definitivt inte Tooji att bli. Trots att Tooji är ett namn som kanske är mer vanligt hos hundar än artister, så lär denna Eric Saade-kopia att bli storfavorit i Eurovision i vår. Det skrämmande är ju faktiskt hur otroligt lika Eric Saade och Tooji Keshtkar (som hans fulla namn är) verkligen är.Inte nog med att de kommer ifrån mellanöstern ursprungligen båda två, de har båda svenska låtskrivare och samma musiksmak, likadana dansare och klädsmak, frisyr och dansnummer. Fantasifullt, Norge. Nåja, det är en bra låt som lär få ordentligt med röster ifrån både Sverige och annorstädes. Om ni undrar så lät den så här:


På Island valdes det också för Eurovision, och därifrån kommer en tidigare Eurovisiondeltagare; Jónsi (som tävlade för Island 2004) i år tillsammans med Greta Salóme i den bombastiska och mystiska "sagan om ringen"-dynamiska låten "Mundu eftir mér" (Kom ihåg mig), som förmodligen inte kommer att ha så mycket med toppstriden att göra i Eurovision.I Sverige verkar det dock som att det står stiltje hos telefonröstarna. Inte i att de röstar; aldrig tidigare har så mycket röster kommit in i de första deltävlingarna, men inte fan har man röstat rätt för det! Visserligen är David Lindgren ett av de största utropstecknen vi haft sen Saade slog igenom, men ULRIK MUNTHER!?!?!? UNGEN ÄR JU FAN SOM TAGEN UR "EMIL I LÖNNEBERGA"! Suck. Aldrig förr har kvaliteten varit så här låg i Melodifestivalen - just nu är ingen av finalbidragen i stånd att nå en Eurovisionfinal - möjligtvis (men observera endast MÖJLIGTVIS) Loreen med Euphoria - men det är bara p.g.a. sitt fantastiska och nyskapande scennummer. David Lindgren har visserligen allt utom den perfekta låten - visserligen var han bäst i Lördags (med ljusårs avstånd) men han har 0 % chans i Eurovision. Hade Sverige varit ett öststatsland hade en sådan låt tagit oss till final, men lyckligtvis har vi både yttrandefrihet och deodorant här så vi måste skärpa oss i Eurovision! Ryssland körde med en liknande låt ifjol, som ju gick till final, men vi skrattade mest åt den här i Sverige - med rätta. Nu riskerar vi själva att skicka en sådan låt om inte de kommande två veckorna bjuder på något mycket mycket bättre... Mitt hopp ligger nu på Danny Saucedo som har varit favoriten till segern sedan i våras. Får se om det håller i sista deltävlingen. Först ska vi se om Leksand har nått annat än pest och kolera att bjuda på.

Avslutningsvis måste jag få raljera över hur jädra dålig kvalitet det blivit på Melodifestivalen överlag i år - humorn (som en gång var en stabil grundsten i tävlingen) är nu totalt borta - istället är det homohumor för hela slanten, och drifter med kön åt höger och vänster. SUCK. Visserligen är Gina Dirawi en ljuskälla i mörkret, men tyvärr rätt ensam. Inte ens Helena Bergström som annars kan ge lite stjärnglans är borta - med viktigare uppdrag på Dramaten. FAIL. Inga roliga inslag, inget roligt manus. NADA. Och B-kändisar som sjunger playback till remixade låtar som misslyckades i förra årets Melodifestival.
SUCK. Jag flyttar till Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar