lördag 11 februari 2012

Inför Göteborg - marginell skillnad och skrälläge

Tråkigt men sant, denna deltävling kommer inte heller att höja nivån i Melodifestivalen nämnvärt. De enda riktiga ljuspunkterna kommer att vara gladschlager från Timoteij, gladrockabilly från Top Cats och en glad överraskning från David Lundgren. I övrigt kommer nog Scandinavium få genomlida ett gäspmaraton utan dess like. När nu låtarna släppts i sin helhet på SVT.SE (fram till 20.00) så får vi äntligen ett hyfsat helhetsperspektiv på dem. Men, som i fallet Euphoria med Loreen förra lördagen, så är det omöjligt att säga hur det passar med scenframträdandet - som var Loreens ess i rockärmen. Känns ändå så att rätt LÅT bör vinna, men det är inte alltid det stämmer...
Enligt bettinglistorna kommer David Lindgren och Ulrik Munther att vinna, medan Timoteij och Top Cats kommer till andra chansen. Jag är inte alls främmande för denna spådom, tvärtom känns det ganska självklart att det är dessa fyra det kommer att handla om.
David Lindgren är den artist som är minst känd av kvällens deltagare, ändå är han storfavorit - något som är helt unikt i Melodifestivalen. Hans bakgrund inom musikalbranschen är väl visserligen ganska gedigen, men för den breda massan är han nog nästan helt okänd. Detta vägs upp med det faktum att han har kvällens bästa och modernaste låt - som doftar radiohit långa vägar. När publiken i genrepet i Fredags dessutom gav sina toppbetyg till honom stod saken klar - här får Sverige en nya schlagerstjärna! Förvänta er stordåd!

Lille Ulrik däremot förstår jag mig dock inte på. Är han eller hans låt populär? Jag kan inte riktigt förstå varför han är andrafavoriten, för hans låt är medioker och meningslös och han själv är inget man skulle hänga i julgranen! Är det för att han är flickidol? Seriöst??! HAN??!
Ibland är logiken i Melodifestivalen inte solklar.

Timoteijs låt var den enda som faktiskt blev bättre av att höra hela studioversionen av. Okej, den är inte lika bra och klämmig som deras förra låt "Kom" 2010, men den är definitivt den näst bästa ikväll, och har ändå de där trallvänliga slingorna och sköna gunget som en Timoteijlåt ska ha. Därför är detta för mig en självklar tvåa efter David Lindgren.

Top Cats, ja vad ska man säga?? Rockabilly i år igen? Jo, kanske det... Förra året slog The Playtones igenom ordentligen med "The King" och nådde finalen i Melodifestivalen. Kan Top Cats göra det också? Låtarna är skrämmande lika varandra - genre-mässigt. Å andra sidan har jag svårt att höra skillnad på rockabillylåtar, men för ett tränat öra kanske det är mer självklart. Men för rockabillypubliken (läs Värmland, Dalarna och Västergötaslätten) är detta ett självklart val, och då brukar man kunna spela till sig en finalbiljett. Dessutom är det här ganska skön musik som omväxling! (Är inte Top Cat en seriefigur som man såg på TV som liten förresten?)


I övrigt är det en sorglig skara artister som står i kö för att göra bort sig i Scandinavium; Andreas Lundstedt visar att gammal är äldst. Hans hopplöst överambitiösa gäspdisko får svenska språket att verka ännu tråkigare än vad det egentligen är. Detta kanske funkar på QX galan, men i Melodifestivalen 2012 ska det inte funka!
Sonja Aldén sjunger visserligen en vacker låt om döden, men det passar bättre på begravningar än i Scandinavium. Ännu en stor gäspfest.
Thomas di Leva är bevis nummer tre i en stor gäsputredning, där hans låt "Ge aldrig Upp" är huvudmisstänkt. Alla fem överlevande di leva-fans kommer givetvis att rösta på honom, men alla andra kommer att sitta och förundras hur en man i blommig kaftan kan få för sig att han kan ha en chans i Eurovision song contest 2012. Åk hem till Mars, Thomas!
Mimmi Oh är den sista att bli avsågad här, med en låt som verkligen går alldeles för långsamt. Åk hem till 80-talet Mimmi!

Suck.

Jag hoppas att programmet i övrigt kommer att bjuda på lite annat än förra gången iallafall:
INGA nya fåniga dansnummer om bögar - tyvärr gör ett sådant dansnummer bara fördomarna starkare, eftersom vi får en ensidig bild av hur "bögar är". Dessutom är det bara superlöjligt - ingen (utom möjligtvis alla homosexuella) skrattar. Visa nått som faktiskt är roligt och bra ikväll istället!
TA BORT de där underliga presentationerna av artisterna när de kommer upp på scenen! De sabbar allting, bakgrundsmusiken som ofta inte hörs alls eller går i linje med den musik artisten själv framför. Dessutom göra alla artister samma sak - hälsar på galna åskådare som betalat hutlösa pengar för att få sitta vid gången och synas i TV. SUCK!!!!! Vad hände med Per Andersson och Häxan Surtant och Carl Bildt!?!?!
INGA fler tafsningar va! Säg ifrån på skarpen nästa gång Gina, din rumpa är inte Torsten Flincks egendom!

Låt oss hoppas att saker och ting inte blir värre iallafall. 20.00 - SVT1- DÅ KÖR VI!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar