lördag 11 februari 2012

Norge väljer - bland nordens bästa startfält och några svenskchanser

Nu på Lördag klockan 20.00 smäller det - inte bara i Scandinavium i Göteborg utan också 29 mil längre norrut i Oslo Spektrum! Det är givetvis finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2012, den norska motsvarigheten till Melodifestivalen. Sverige och Norge brukar turas om att ha topplaceringar i Eurovision - nu senast firade Sverige en tredjeplats med Eric Saade medan Norge inte ens kvalificerade sig till finalen med sin Stella Mwangi. I år talar just nu allt på att platserna blir ombytta, för sällan har den norska finalen varit så hitspäckad som i år - medan de svenska bidragen hittills knappt skulle ha platsat på svensktoppen.
Inför den stora kvällen så vill jag ge ett smakprov på hur en RIKTIG melodifestivalfinal ska se ut, men också ge mina personliga åsikter och betyg till de norska bidragen.

1. Tooji - Stay


En fantastisk öppning på kvällen med en låt som påminner, både i artist, scenshow och musik, om Eric Saades Popular förra året. Personligen tror jag att detta är den låt som skulle klara sig bäst i Baku, eftersom det är ett vattentätt koncept - det funkade ju för Saade, varför inte här? MEN - och ett stort MEN, Tooji har inte på lååååånga vägar den stjärnstatus i Norge som Saade hade här i Sverige! Tooji är visserligen sedan länge etablerad i Norge - som programledare i MTV Norge men har också släppt en singel tidigare - men han är en helt ny bekantskap för de flesta norrmän. Kanske är det detta faktum som gör att han "bara" är tvåa på bettinglistorna inför kvällen. Det ska dock påpekas att hans låt har varit den som setts mest på Youtube av alla tävlande - en hint om att den här låten blir att räkna med! Jag håller tummarna för en ny norsk Saade i Baku! Att svenske Figge Boström skrivit låten gör inte saken värre.
Schlagermagisterns Betyg: MVG

2. Reidun Sæther – High on love


Ännu en värdig tävlande, denna gång en låt från det vidunderliga schlagertrollet från Skövde Tomas G:sson! Det råder inte några som helsta tvivel om att detta är en låt som skulle passa i Baku, och Reidun har ju ingen dålig pipa heller om man säger så... Men kanske låter det lite konstigt ändå? Det är någonting i låten som gör att jag inte tror på den, och när jag ser framträdandet känner jag definitivt att något saknas. Kan inte sätta fingret på det! Jag vet iallafall att jag inte är ensam om dessa känslor, bettingbolagen placerar Reidun näst sist i finalen, vilket jag med stor sorg måste erkänna är en mycket trolig placering för henne. I denna konkurrens är varje ton viktig och just här har "High on love" inte alla hästar i stallet. Kanske hade det funkat i fjol, men inte i år. Hos mig funkar den dock, men bara som bakgrundsmusik.
Schlagermagisterns Betyg: VG-

3. Lise Karlsnes - Sailors


Det enda bidraget i finalen som inte kvalificerade sig genom att bli ditröstat i delfinalerna, utan gavs ett wildcard av NRK till finalen. Jag kan därmed med säkerhet säga att vi har sista platsen säkrad i denna final, för Lise har inte mycket spännande att komma med här. Sailors är en generisk modern popsång utan hook eller relevans. Jag hade svårt att se denna klara sig vidare, och i finalen är den bara utfyllnad. Synd på ett annars så bra startfält.
Schlagermagisterns betyg: G-

4. Plumbo – Ola Nordmann


Detta är bidraget som alla snackar om, det norska folkeposet "Ola Nordman". Som svensk är det en fantastiskt ironisk upplevelse att se Plumbo (ja, de heter verkligen så - fantastiskt eller hur?) framföra denna låt. En låt som lika gärna skulle kunna vara skriven och framförd av Nordman (den svenska) men som inte är det, men ändå har titeln "Ola NORDMANn". Låten är en i raden av nynationalistiska sånger som tävlar i Norge i år, efter att den norska nationalkänslan fick sig en törn efter nationalistfantatikern Bering-Breiviks härjningar i somras. Jag vet ärligt talat inte hur jag ska ställa mig till det här bidraget - en fantastisk låt egentligen, som sitter som ett tuggummi och slår an på den där strängen som påminner om hur en bra låt ska låta. Den tar mig tillbaka till barndomen och gör mig riktigt glad. Samtidigt bör man ju ha klart för sig - de sjunger egentligen en starkt nationalistisk text om en stereotyperad norrman - utan att se det som skämt. Är det här verkligen hur norrmän ser på sig själva 2012? Kan man sjunga om en stereotyperad bild av sig själva i Eurovision?? Just nu verkar det som att det blir så, om bettingbolagen får rätt - Plumbo är överlägsna ettor. Men blir det en engelsk version i sådana fall? Kan man skriva en internationell text om en stereotypisk norrman? Frågorna är många - och Plumbo kommer få det svårt i Eurovision, inte bara från svenskar som kommer skratta åt deras bandnamn - att sjunga en hyllningslåt till en nationalistisk stereotyp utan att vara ironiska, på engelska dessutom, kommer vara en tillräcklig utmaning för Plumbo. För mig är den dock en låt att minnas för livet.
Schlagermagisterns betyg: MVG+

5. Malin Reitan - Crush


Här har vi en "gammal" junior eurovision-deltagare, Malin som representerade Norge 2005 i JESC i Hasselt, Belgien. Hennes första riktiga framträdande som "vuxen" påminner dock fortfarande mycket om en förvirrad tonåring i målbrottet - om än en väldigt söt sådan. Faktum kvarstår dock att låten är ganska generisk och enkel, lite för enkel för att ha en chans på höga placeringar. Tyvärr är Malins röst ett rejält sänke, eftersom den helt enkelt inte håller för låten. Kalla det målbrottet eller halsfluss, Malin har några år kvar tills hon sätter foten på en Eurovisionscen igen.
Schlagermagisterns Betyg: G

6. Nora Foss Al-Jabri – Somewhere beautiful


Något överraskande hittar vi en utpräglad Disney-låt i finalen, med ännu en ung tjej med lång musikalisk bakgrund. Nora är något av ett musikaliskt underbarn och var redan som 12-åring med i tv-programmet "Norske talenter" och blev trea, för att ett år senare göra ett framträdande i "The Oprah Winfrey Show". Inte illa pinkat av en trähäst! Nu sjunger hon dock i Norska Melodi Grand Prix, och hade kanske kunnat välja en mer uppdaterad låt. Somewhere Beautiful är inte alls dålig, tvärtom, men den är så långt ifrån 2012 som man kan komma. Eller, nej, i den här finalen kan man faktiskt komma längre ifrån 2012 - som vi ska snart ska se, men detta är inte Eurovisionklass. Litauen och Österrike försökte något liknande förra året men misslyckades i finalen, och Norge ska ha mycket MYCKET tur om Nora går till Eurovisionfinal med den här sången. Men en stämningsfull utfyllnad - vi tackar bugar och bockar!
Schlagermagisterns Betyg: VG

7. Carburetors – Don't touch the flame


Wow. Jag brukar vanligtvis inte lyssna på metal, men jädrar!! Jag blev knockad av gitarrsolot - detta är riktig rock som det ska vara! The Carburetors ("Förgasarna") är inget säkert kort i MGP, men norrmännen har sedan 2005 visat sin kärlek till rocken åtskilliga gånger - i inget annat land (utom möjligtvis Finland) har rock av olika slag varit så naturlig. Förra året var dödsmetalbandet Susperia en hårsmån från att gå till final, och året innan hade extrem metal bandet Keep of Kalessin stora framgångar i finalen. The Carburators har alltså en mycket mycket god chans i finalen. I Eurovision vette sjutton om det här funkar dock, jag känner mig inte så säker på det. Jag kommer iallafall att headbanga ordentligt till den här ikväll!
Schlagermagisterns Betyg: MVG-

8. Petter Øien og Bobby Bare – Things change


Country är visserligen inte min kopp te, men man kan inte annat än imponeras av att en LEGEND som Bobby Bare tar sig tvärs över jorden för att vara med i Norska Melodifestivalen! Där skulle Christer Björkman fått arbeta! En grammybelönad countrysångare som Bobby Bare kan dock ändå inte uppväga det faktum att detta är en låt som är COUNTRY - något mindre mainstream i Europa 2012 finns inte. Detta gör att denna låt ALDRIG skulle funka i Norge, än mindre i Baku. Dock kan man inte förneka att den är lättlyssnad, skön och stämningsfull. Kanske är det därför den är tredjefavoriten på bettinglistorna?
Schlagermagisterns Betyg: VG+

9. Yaseen & Julie Maria - Sammen


Detta är den andra låten i finalen som har sitt ursprung i Behring Breivik massakern. Skillnaden är att denna låt faktiskt gör explicita referenser till massakern och har ett starkt budskap om att lära sig att hålla sig tillsammans. Det är visserligen otroligt PK, men det ligger ordentlig tyngd bakom orden efter sommarens händelser. Kort sagt gillar jag den här - vilket är konstigt eftersom den är en raplåt, med ganska svaga röstinsatser framförallt i refrängen av Yaseen. Dessutom får de sällskap av en hel kör, trots att man enbart får vara 6 på scenen i Baku! TROTS detta, är det en av de få låtarna som jag faktiskt får ståpäls av, och en engelsk version av låten hade gjort denna till en monsterkandidat för att vinna Eurovision. Eller ja, kanske hade man fått ändra lite i framförandet och träna upp rösten på Yaseen, men i övrigt: Til lykke!
Schlagermagisterns Betyg: MVG

10. Tommy Fredvang – Make it better


En kanonlåt får avsluta en kanonkväll i Oslo Spektrum! Make it better är en solklar topplacering, och skulle inte göra bort sig i Baku. Det är en klockren poplåt i gränslandet mellan U2, Bruno Mars, Roxette och E.M.D. Man kan heller inte klaga på scenframträdandet eller på de intressanta och nyskapande kameravinklarna. Fredvang är hur säker som helst och det finns inga tvivel om att denna håller ända in i kaklet. Frågan är var tåget stannar? Topp 5? Topp 3? Baku? Vem vet? Jag håller iallafall tummarna tills de blir blå.
Schlagermagisterns Betyg: MVG

Summa Summarum:
Det kommer att bli en stentuff fight, ingenting är skrivet i sten! Norrmännen har dessutom en förmåga att överraskande välja bort bra låtar och gå på magkänslan; vilket öppnar för Bobby Bare och Plumbo - men samtidigt har Tooji och Fredvang stora chanser på vinst om inte norrmännen blivit kollektivt lobotomerade över natten. Bettingbolagen tror på Plumbo i första hand och Tooji i andra. Jag önskar visserligen att Tooji vinner och den svenske textförfattaren Figge Boström får försvara de nordiska färgerna i Baku, men Plumbo slår an på "syttende mai" nerven - och då är racet avgjort. Grattis Norge - 12 points to our neighbour Norway!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar