fredag 24 februari 2012

Inför Malmö - Post-Ranelid syndrom eller Post-Saade syndrom att vänta?

På Lördag börjar läkeprocessen efter Ranelidchocken i Leksand förra veckan. Det har varit en brutal vecka efter detta nationella trauma - Ranelid har blivit både hyllad och häcklad - precis som Melodifestivalen i allmänhet. Han har till och med blivit en egen hemsida - där man kan göra sina egna Ranelidlåtar med "MC Ranelid". Fantastiskt.
Samtidigt måste ju Melodifestivalen rulla vidare, och då glöms allt som hände förra veckan.
Dessutom är det ju faktiskt den sista deltävlingen som står i tur och det betyder oftast att vinnarbidraget ska sållas fram till sist.

1. Charlotte Perrelli - "The Girl"

Återigen är Charlotte Perrelli tillbaka - och återigen i sista deltävlingen i Malmö. Denna gång är det dock inte alls säkert att hon är favorit till vinsten - tvärtom bär vi alla smärtsamma minnen från 2008 då - två gånger med hjälp av juryn - vann melodifestivalen före Sanna Nielsens Empty Room (som har utsetts till årtiondets bästa icke-vinnare) och dessutom gick vidare från Eurovisionsemifinalen (trots att hon slutade långt bakom topp-10 i telefonomröstningen). I finalen hann dock verkligheten ikapp "Challe" och hon slutade på en förödmjukande 18:e plats. Även om Björkman fann detta förvånande, så var många européer förvånade över att en transvestit kunde komma så långt i Eurovision. Och ja, lite förvånande var det nog.
I år har hon en mycket modernare låt, som inte är alldeles för långt ifrån Eric Saades vinnarlåt ifjol. Kanske för att det är samma upphovsman - Kempe - bakom båda. Låten är onekligen en av de bästa i år, och scenframträdandet är exklusivt. Tyvärr är Challe helt fel artist - någon yngre, vackrare och med bättre röst hade gjort detta till en klar vinnarlåt. Men just nu är det bara en trött kopia av "Popular" med en "häftig tant" som låtsas vara "tjej".

2. OPA - "Allting blir bra igen"
Tämligen okänd grupp från Malmö som tydligen åkte på grek-sjukan och numera känner behov av att spela musik från landet som gav oss vitlökssås med gurka, demokrati och budgetkris. Nu är de i melodifestivalen och jobbar hårt för att städa upp det grekiska förtroendet igen. Tyvärr är låten fullständig skit. Om inte annat så hatar man Grekland ännu mer efter detta. En hopplös rap-fusion med Bouzouki och håriga greker. SUCK.

3. Dynazty - "Land Of Broken Dreams"

Hårdrocksbandet som gjorde världsdebut förra året i Melodifestivalfinalen, men då med en cover på Anna Bergendahls vinnarlåt från året innan (Ja, hon vann faktiskt!). Illvilliga rykten säger att enda anledningen till att bandet fick spela i finalen var för att Peter Stormare (som deltog i de mycket konstiga pausvideorna) hade som krav att Dynazty skulle spela i finalen - de är nämligen signade på Stormares eget skivbolag. Nåja. I år spelar de en låt av G:son istället, och det låter lite mer som hårdrock den här gången. Så gillar man det så tycker man nog om denna låt också. Men i övrigt så finns inget unikt i låten som gör den minnesvärd för alla oss andra "normala". Det luktar andra chansen om den här långa vägar!

4. Lotta Engberg & Christer Sjögren - "Don't Let Me Down"

Dinosaurierna har återuppstått. Igen. Den ena skrämde en hel kontinent med "I love Europe" 2008, den andra har plågat Europa med Boogaloo dansa rock'n'rola sedan 1987. Som om inte detta vore nog har Schlagerguden Lasse Holm skrivit text och musik.
Följdaktligen så är låten ett museiföremål som skall beundras och begrundas men inte röras på - och definitivt inte röstas på! Själv är jag både imponerad av att sådana här låtar fortfarande skrivs - men lika förbannad på att de kommer in i Melodifestivalen 2012. Även om Lotta med sina skatteproblem och Christer med sina groupies kommer att ha beundrare - så råder inget tvivel om denna kalkon är överkokt och nått bäst-före datum. Ingen final denna gången.

5. Hanna Lindblad - "Goosebumps"

Hanna Lindblad är fortfarande - 2 år efter sitt uppträdande i Melodifestivalen 2010 med låten "Manipulated" - totalt okänd för de flesta svenskar. Något säger mig dessutom att hon kommer fortsätta vara det i fortsättningen. Goosebumps är en medioker poplåt som nog inte lämnar någon berörd på något sätt. Däremot kommer scenframträdandet att slå en del färgrekord. Nog för att färger är trevliga - men det är inget som får oss att höja på ögonbrynen, iallafall inte sedan färg-tv:ns ankomst på 1960-talet.

6. Axel Algmark - "Kyss mig"

En fantastisk blandning av Veronica Maggio, Håkan Hellström och Bob Hund - fast på LSD.
Återigen en fullständigt okänd artist som tror sig kunna slå i Melodifestivalen, denna gång med en låt som mest låter tra lalalalalala.... Dumnaivt möjligtvis och troligen rätt dåligt. Jag tvivlar inte på att Axel kommer sist på Lördag, men frågan är hur han själv tänkte här? Visst är det likt Hellström, men lugna ner dig lite grann snälla - du är inte en Ranelid.

7. Lisa Miskovsky - "Why Start A Fire"

Åh, äntligen en riktig artist med en bra låt! Lisa har varit med sedan det glada 90-talet och har gjort stora insatser för att sätta Sverige på musikkartan. Efter många år i bakgrunden är hon nu tillbaka - och för första gången i Melodifestivalen!
Enligt mig är detta en solklar finalist, men låten är något dyster och tempofattig för den svenska pöbeln - alltså troligen ingen final här. Kanske andra chansen. Tråkigt på en så bra låt.

8. Danny Saucedo - "Amazing"
En klar vinnare ikväll - kanske i finalen också. Nog för att Danny har varit favorit till vinsten ända sedan Saade stod som vinnare i Globen ifjol. Men inget är givet...
Visserligen kommer Danny att sopa banan med sin LCD dans - det kommer nog aldrig överträffas i Sverige. Det som är svårt att säga är om hans låt håller hela vägen - det är ingen tuff låt som "in the club" ifjol, det är snarare en kärlekslåt fast i modern diskoanda. Vet faktiskt inte hur bra det är egentligen... Men på Lördag smäller garanterat Danny högst - en säker finalbiljett.

Som jag ser det finns bara två kandidater till finalen härifrån: Danny och Challe. Men svenska folket brukar kunna ställa till med oreda - låt oss hoppas att man håller Christer Sjögren borta från finalen i år. Andra chansen: Dynazty och Lisa Miskovsky. Klart slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar