onsdag 1 februari 2012

Vem vinner Melodifestivalen 2012?

Svaret är enkelt: Björn Ranelid! Iallafall om han själv får bestämma. Lyckligtvis är det dock inte så. Tvärtom verkar det som att Melodifestivalen 2012 kommer att handla om veteranerna mot nykomlingarna, det gamla mot det nya, schlager mot elektropop. Och någonstans i den smeten blandar sig alltså Björn Ranelid in, tillsammans med andra självklarheter som Sean Banan och Torsten Flinck... Tack så mycket för att ni höjer standarden i Melodifestivalen - det är ju precis er som vi behöver: Uppblåsta, självupptagna skådespelare och poeter med för mycket fritid och för lite förstånd! Inte för att det finns någon som helst risk att någon av dem vinner, men det känns bara så nedrans surt att dem ska ta upp platser för riktiga musiker...
Nåja. Det ska iallafall bli kul att se Björn Ranelids min när han blir utslagen. Risken är stor för episk poetisk catfight backstage...


Men vilka kommer då att vara artisterna att räkna med i Melodifestivalfinalen 2012?
Låt oss konstatera att Danny Saucedo bör vara den största favoriten - statistiken; 3:a (2009) och 2:a (2011) talar sitt tydliga språk. Dessutom ligger han ju ganska mycket i linje med det som borde funka i Europa, även om vi ännu inte vet något om hans låt mer än att den heter "amazing".
De artister som borde ses som de stora utmanarna är med största sannolikhet The Moniker, Timoteij och Charlotte Perrelli, men kanske kan även Love Generation, Ulrik Munther, Molly Sandén och Andreas Johnsson komma att överraska.
The Moniker alias Daniel "oh my god" Karlsson, var i topp 3 förra året trots en låt som lika gärna kunde varit med i Melodifestivalen 1968 - vilket är en stark indikation på att han nog inte borde räknas bort i år heller. Någon vinnare lär han dock knappast bli om inte hans något "annorlunda" musikstil plötsligt blir mainstream som av ett magiskt trollslag.
Timoteij gjorde ju 2010 års mest trallvänliga schlager och kom 5:a med dunder och brak då. I år väntar antagligen en repris, kanske denna gång med ett scenframträdande där tjejerna faktiskt rör på sig.
1999 års schlagerdrottning är ju också tillbaka; Charlotte Perrelli! Hon har tydligen glömt fiaskot i Belgrad 2008 då hon blev kungligt akterseglad i finalen efter att ha fått en gratis biljett dit av allehanda juryer (både i Eurovision semifinalen och Melodifestivalfinalen). Nu vill hon tydligen göra om samma misstag en gång till - har hon tur hamnar jorden i ett astronomiskt maskhål och transporteras bakåt i tiden till år 1999 igen så att hennes stil och musik faktiskt går hem internationellt!
Av de mer intressanta bidragen står popgruppen Love Generation ut, som återigen har en låt skriven av RedOne. Frågan är om det funkar den här gången? Är Sverige beredda att skicka en låt skriven av nån annan än Fredrik Kempe eller Bobby Ljunggren?!??! Troligen inte.
Kan lillskiten Ulrik Munther komma att skapa rubriker då? Pojken har onekligen haft en raketkarriär, då han redan vunnit lilla melodifestivalen och dessutom varit med i TV ett otal gånger - trots sin sköra ålder på 17 år. I Norge har vinnare av "lilla melodifestivalen" länge varit givna stjärnor i "stora melodifestivalen" och i år ser det till och med ut som att norrmännen kommer skicka nån av dem till Eurovision. I Sverige så känns det dock snarare som att en annan ung lilla melodifestivalenvinnare kommer göra bättre ifrån sig, Molly Sandén. 2009 lyckades hon komma sist i finalen, men denna gång har hon bidrag som lyckligtvis inte är skrivet av Ingela "Generiska Pling" Forsman. Har hon tur kan låten rent av vara orginell denna gång! Då blir det säkerligen final för Eric Saades första dam.
Sen har vi ju alltid Andreas Johnsson, som aldrig aldrig aldrig ger sig. Ska han äntligen få vinna? Han beskriver sin låt denna gång som en blandning av U2, Blur och gospel. Nåja, det lär ju ingen annan kunna konkurrera med iallafall....

Sen har vi ju de schlagerarkeologiska fynden som tydligen inte heller insett att deras bästa tid var då: Lotta Engberg och Christer Sjögren, Andreas Lundstedt, Thomas di Leva, Afro-Dite och Lisa Miskovsky. Alla har det gemensamt att de hade stora hits för mer än tio år sedan, men sedan dess mest synts i på Diggiloo-turnéerna. Att dessutom Lasse "Främling, Eloise, Vem är du vem är jag" Holm och Lars "Dille - tusen och en natt" Diedricsson skrivit låten till Lotta Engberg och Christer Sjögren gör inte saken bättre. Vi vill inte ha fyra bugg och en coca-cola!

Förhoppningarna på 2012 års Melodifestival är stora - det är det gamla mot det nya som kommer att bli den verkliga kampen i år. Men vem vinner? - Danny. Kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar