söndag 5 februari 2012

Svenska Melodifestivalen igång igen - men Norska är överlägsen

Växjö 21.30 Lördagen den 4:e Februari:
- Loreen och Dead by April för första gången klara för Melodifestivalfinalen.
- Sean Banan och Torsten Flinck visar att man inte behöver vara musiker för att lyckas i MF.
- Torsten Flinck har blivit stämplad "snuskgubbe" efter att ha tafsat på programledarinnan.
- Gina Dirawi har blivit Sveriges nya humorstjärnskott
- Alla hoppas ha glömt det usla startfältet tills nästa vecka.

Florø 21.30 Lördagen den 4:e Februari:
- Den grammy-belönade 76-årige countrysångaren Bobby Bare är klar för final i Norsk Melodi Grand Prix efter att ha vunnit delfinalen i Florø
- 16 åriga Yaseen och Julie Maria är också klara för final med en sång om Terrordåden i Oslo i somras.
- Svenske låtskrivaren Figge Boström är klar för final med bidraget "Stay"
- Finalfältet i Oslo nästa lördag är det bästa någonsin i Nordisk historia.

Vi vill gärna tro att Sverige är det bästa och mest musikaliska landet i Norden, men sällan har så många haft så fel om något så viktigt! I år är Norge fullständigt överlägsna oss i all form av musikalitet - Norska Melodi Grand Prix 2012 bjuder på modern house, dubstep, country och hip-hop, elektropop, disneyballader och klassisk rock samt rockabilly. Stor blandning - men med hög kvalitet! Detta är nått som svenska melodifestivalen konstigt nog inte bryr sig om - Sean Banan och Torsten Flinck är pinsamma bevis på att artisten är mycket, mycket, mycket viktigare än låten här. TRAGISKT. Som svensk skäms man när Sean Banan INLEDER svenska melodifestivalen med en spira av bananer. I Norge förekommer inga komiker, istället importerar man in AMERIKANSKA kändisar som vunnit grammys för sin musik. Men de är ju inte kända här, och då bryr sig ingen. TRAGISKT.
Nog för att svenska melodifestivalen är en show utan dess like som Norska MGP inte kan konkurrera med underhållningsmässigt - det är en annan sak! I Norge är musiken det viktiga - det är ju det som syns i Eurovision, inte showen och TV-produktionen.Nåja. Jag är iallafall mycket stolt över att Loreen fick finalbiljett - hennes röst var överlägsen alla andras och hennes framförande fick tiden att stanna - men en vinnarlåt är det inte! En vinnarlåt är definitivt inte heller growl-låten Mystery med Dead by April som vann den andra finalbiljetten. Jag känner på mig att den gick vidare mest p.g.a. nyhetsvärdet i growldelen av sången. Med tanke på kvaliteten i övriga startfältet var det kanske bara att förvänta sig.
Tycker dock synd om Abalone Dots som hade den klar vackraste låten - mycket oförtjänt placering!
Är dock mycket nöjd med att svenska folket tackade storheterna Afro-dite, Marie Serneholt och The Moniker med att inte ge dem några biljetter till fortsatt tävlan - maken till fantasilösa och intetsägande bidrag har jag aldrig sett från så framträdande artister!

Ser nu dock fram emot Timoteij, Ulrik Munther, Sonja Aldén och Thomas di Leva nästa Lördag - det kan bara bli bättre nu!

1 kommentar:

  1. Och ack så fel du hade. Norge importerar amerikanska artister? Är det verkligen något att vara stolt över?

    SvaraRadera