söndag 30 maj 2010

Deutschland über alles!

Då vet vi till slut vem som vann Eurovision Song Contest 2010: Sverige. Nej, just det, vi åkte ju ut i semifinalen ja, tack Christer! Nej, istället blev Tyskland för andra gången i historien eurovisionmästare! Vielen Dank, Deutschland für ein schönes mädchen!

Vad ska man då säga om detta? Det finns ett antal saker som är häpnadsväckande med denna tyska utskåpning:

1. Tyskland vann igen - efter 28 år! De senaste 10 åren har Tyskland som bäst kommit 5:a, och det var 2000 i Stockholm, då med Stefan Raabs "Wadde Hadde Dudde Da". En klassiker. Ännu värre blir det om man ser på resultaten sedan semifinalsystemet infördes 2004, då man kommit i topp 10 endast en gång.

2. Blockröstningen är tillbaka! Efter att det nya röstningssystemet infördes med 50/50 mellan jury och telefonröster trodde man att öst-västblocken skulle försvinna - men inte! Tvärtom - det blev omvänt istället: Väst röstade nästan uteslutande på Tyskland (Hela skandinavien (Island utantaget) Baltikum, Schweiz, Spanien, Belgien, och Slovakien (som ju ligger mycket nära Tyskland) röstade alla på Tyskland. Det räckte till vinst, medan Östeuropa hade så många olika bidrag att rösta på: Turkiet, Rumänien, Azerbajdzjan, Armenien, Grekland - alla fick sin beskärda del 12:or ifrån Öst men hamnade därför långt bakom Tyskland. Vissa länder fick poäng ifrån båda läger: Danmark och Belgien - som ju slutade 4:a och 6:a.

3. Favoriterna föll! Azerbajdzjan - som var bettingbolagens favorit - föll tungt till en 5:e plats, trots att rösten höll bra för Safura. Tyvärr var nog inte scenframträdandet i övrigt så bra, och den tidiga lottningen gjorde nog att man glömde av denna ballad... Israel måste ju dock sägas var årets tyngsta flopp!!! FY VAD FALSKT!!!! Trots detta sjöng han ju ändå bättre än i semin då han nästan spräckte glaset på tv-skärmen med sin falsksång!!! Usch va hemskt... Tyvärr förtjänar man inte att vinna då, trots att låten var fantastisk... 14:e platsen var en alldeles för bra placering för Israel...

4. Blandad kompott för de svenska bidragen: Mitt favoritbidrag Irland (med svenska låtskrivare) kom inte så värst långt, utan fick nöja sig med 23:e plats... Vitryssland med Wells hamnade precis efter, och Norge - som var tippade i topp 7 hos nästan alla - hamnade på 20:e plats - den sämsta finalplaceringen för Norge sedan 2004 då man kom sist. Men, hemmanationen brukar aldrig lyckas numera, så det var kanske inte så konstigt... Som tur är gick det bra för Azerbajdzan och Danmark - och ingen kunde varit lyckligare för detta än jag! Även i år kommer ett nordiskt bidrag i topp 5 och dessutom det bidrag som blev ratat av melodifestivalsjuryn!!! Nu måste väl ändå Björkman avgå eller??? Ska verkligen uttagningsjuryn till melodifestivalen kunna rata ett bidrag som kommer 4:a i Eurovision???? BORT MED PACKET!!!! Och ta bort schlagergeneralen som håller i trådarna!!! Dags o satsa på bra låtar istället för "brett utbud"!!! Jädra kommunist inställning! Sätt Bert Karlsson som general istället, han kan ju iallafall sånt där! Hade ju vart skönt att se Sverige på 4:e platsen istället för danskarna!

5. Spaniens chock! HaHaha!! Säkerheten var tydligen inte tillräckligt bra i Telenor Arena i Oslo ikväll, då den ökände "Jimmy Jump" kuppade sig in på scenen och ställde till rejält för Daniel Diges, som dock skötte det hela mycket bra ändå! Synd att Jimmy valde att kuppa just Spaniens låt, så vi blev tvungna att höra den en gång till... men men...

6. Britterna sist igen!!! Deras andra sistaplats i historien - och denna gång var den också välförtjänt!! HAHAHA!!

7. Grymt Pausnummer!!! Vansinnigt coolt med flashmobs samtidigt runt om i Europa!!!! Trots att den i arenan såg lite tam ut på TV och säkerhetsvakterna verkade väldigt brutala (de var nog på helspänn efter Jimmys kupp), så var helhetsintrycket mycket bra! Troligen var det också mycket billigare än att hyra in Cirque du soleil och installera stora vattenbassänger ovanför åskådarna som man gjorde i Moskva ifjol... Och mycket häftigare!

8. Överraskningarna: Belgien - starkt att komma 6:a! Efter ett fantastiskt scenframträdande var Belgien ständigt med i toppstriden- och gör därmed sin näst bästa placering på 20 år! Grattis!
Ryssland - med ett otroligt konstigt bidrag (som tydligen ska vara ironiskt på något sätt) tar de ändå 11:e platsen, trots att man inte var tippad att ens gå vidare till final! Det är bara att gratulera!

9. I övrigt ett mycket bra arrangerat Eurovision! Grattis Oslo för de bästa presentatörerna kanske någonsin, för den hyfsat snygga scenen och för att ha gjort ett fantastiskt eurovision på en budget hälften så stor som föregående års! Norrmännen ska vara glada, trots landets dåliga resultat!

Nåväl... Vann rätt låt då? Njae, jag tycker fortfarande inte om "Satellite", jag fattar inte varför den skulle vara så bra (för mig är den bara en massa dunk utan vare sig hook eller tonartshöjning)Dessutom kan hon ju inte uttala saker ordentligt, vilket jag stör mig på så in i sjutton!!! Men Lena är ju så vansinnigt snygg!!!!! Jag förstår att detta är vad som kallas Rybak-effekten (vansinnigt snygg artist med en ganska trallvänlig låt). Lena är värd vinsten, men framför allt Tyskland! Efter 53 års tävlande är Tyskland värt en andra vinst... Satellite kommer antagligen gå varm på radion ett tag, men det är ingen odödlig hit... Lena däremot går ju mot en ljus framtid, tvärtemot vad jag tror Anna Bergendahl gör (hon kommer för alltid vara känd som hon som inte kvalificerade sig till eurovisionfinalen). Grattis Lena och Grattis Tyskland! Vi ses antagligen i Berlin nästa år (eller Hamburg??), eller hur?
Tills dess: OPPPPAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar