måndag 10 maj 2010

Inför Oslo: del 5

1. Litauen - Inculto - Eastern European FunkDet är ju det här som är grejen med Eurovision. Allt möjligt och omöjligt skit kan komma med, det finns liksom inte någon fet bäver-Bert, Botox-Charlotte och vad den tredje nu heter, som talar om för folk hur dåliga de är och ger dem stora feta röda kryss. Nej, utan istället får vi nu glädjen av att underhållas av en manlig baltisk halvakustisk funkgrupp utrustade med kazoo och en gnutta självironi... Ärligt talat blir jag bara glad av det här, även om jag givetvis förstår att det här är avgrunden för tävlingen - ett svart hål av värdelöshet. Men jag har alltid tyckt om artister och bidrag som bjuder på sig själva och sin musik utan att bry sig vad andra egentligen tycker om dem, och så är verkligen fallet hos InCulto. De var definitivt det svarta fåret i den litauiska uttagningen och de är garanterat det svarta fåret även i Eurovision. Det har ironiskt nog blivit Litauens signum i dessa tävlingar att ständigt sticka ut - och då lyckas man: LT united 2006 & Skamp 2001. Eller ja, bättre än annars iallafall... Men funkar det här i år då? Njae.. Man inleder iallafall semifinalen och att inleda är alltid bra. Däremot krävs det nog mer en ett gäng kazoospelande funkbalter för att det här ska gå hem i tv-sofforna - Här krävs ett bra scennummer - lär av era föregångare! Nåväl, jag älskar den här låten, och jag älskar låttexten - den får en verkligen att tänka över ens fördomar:
"Yes sir, we are legal, we are, though we're not as legal as you
No sir, we're not equal, no, though we're both from the EU
We build your homes, we wash your dishes, keep your hands all squeaky clean
Some day you'll come to realise Eastern Europe is in your genes"
Vi är skyldiga Litauen en tolva anser jag.

Magisterns betyg: VG+
Placering i semifinalen: 7:a

2. Armenien - Eva Rivas - Apricot StoneNaaaw.... Det kommer alltid en sådan här låt från något av Kaukasusländerna. De måste ha det förjävligt därnere.... Jaja iallafall, det här är ju en sån där låt där du ska börja tycka synd om de stackars armenierna som tvingas äta aprikoskärnor för att de är så fattiga. Det kan man ju tycka vad man vill om. Personligen tycker jag la kanske att det känns lite missplacerat att sjunga om aprikoskärnor i Eurovision, men kanske framförallt i en låt som närmast är en upptempolåt...
Vet inte om det funkar egentligen, men det känns tveksamt. Man har dessutom lyckats hamna på den sämsta startpositionen i semifinalen, vilket borde innebära att Armenien missar finalen i år.. Så blir dock antagligen inte fallet, för Armenien är mycket starka i Europa genom sina utvandrare - något som de dock inte är ensamma om. Men Armenien klarar sig nog ändå till final, trots att låten egentligen ger fel intryck. Detta borde vara en ballad helt igenom och borde antagligen sjungits på armenska för bästa effekt. Njae, som sagt: Tveksam.

Magisterns Betyg: G-
Placering i semifinalen: 9:a

3. Israel - Harel Skaat - MilimÄntligen får jag möjlighet att presentera en låt som garanterat kommer i topp 5 i år, för Israels bidrag är utan något tvivel den bästa balladen i årets tävling. Och med detta sagt, skall vi också påminnas om att årets tävling är den mest balladtyngda sedan 90-talet! Med andra ord: Den här låten är jävligt bra!!!!!! Milim- som betyder Ord, är egentligen en ganska poetisk låt om man läser den engelska översättningen. Tyvärr fattar ju ingen utanför Israel vad han snackar om, så den här låten hade (tvärt emot den förra) mått bra av att byta språk till engelska. Då hade den knockat allt motstånd och vi hade fått dra till Jerusalem nästa år. Nu är det dock så att den ska sjungas på hebreiska och det kommer sätta käppar i hjulet för en annars nästan perfekt låt. Jag gråter nästan, men så är det. Harel kommer att göra ett bra framträdande, låten kommer att driva folk till telefonerna, men kommer det att räcka? Jag tror det här räcker till en topp 5 i finalen (kanske topp 3 till och med!), men är givetvis klar som topplacering i semifinalen. Skönt med ett genuint bra bidrag! Lycka till Israel!

Magisterns betyg: MVG+
Placering i semifinalen: 2:a

4. Danmark - Chanée & N'evergreen - In a Moment Like ThisMina två kanske största favoriter - på rad! Hur är det möjligt? Jaja, bara så ni vet: TA INTE KISSEPAUS UNDER DE FÖRSTA 20 MINUTERNA I SEMIFINAL 2!!! Det är dödsstraff på det!
Danmarks bidrag är i år skrivet av bl.a. svenska Thomas G:son (trollet från Billingen) och detta gör ju saken lite enklare för oss svenskar: Danmark skall röstas på! Inte nog med att G:son skrivit låten, den är ju definitivt en av hans bästa låtar och garanterat den bästa låten Danmark skickat till Eurovision sedan Rollo & King 2001. Den är en riktig modern powerschlager, klassiskt skandinavisk får nog ändå sägas, och det går ju alltid hem! Sångarna är dansk-thailändska Christina Chanée, som tidigare gjort karriär som körsångare men också solist - om än dock mest i bakgrunden, och Tomas N'Evergreen (Christiansen) som är en av de få danska artister som lyckats slå i Ryssland och Östeuropa. Frågan är om de är tillräckligt kända för att dra hem röster därifrån - om så är fallet kommer Danmark garanterat vinna årets Eurovision! Jag tror inte att det är en omöjlighet, tvärtom så borde detta vara en av de få upptempolåtarna som skulle ha en rimlig chans till Eurovisionsglorian. Jag håller garanterat tummarna för Danmark - jag älskar den här (också) och Schlagerfansen runt om i Europa verkar hålla med - Danmark borde vinna enligt de stora fanomröstningarna. Trots detta faktum ligger man bara 5:a i bettinglistorna.
Men smäller man till med ett snyggt scennummer så kommer Danmark att äga Telenor arena den 29:e maj. Tillykke Danmark!

Magisterns betyg: MVG+
Placering i semifinalen: 3:a

Oj vad positivt allt blev plötsligt! I nästa del kommer jag förklara varför Sverige inte kommer lyckas i år heller, och varför Azerbadzjan har de lägsta bettingoddsen. Dessutom kommer Schweiz och Ukraina att redovisas, men vem bryr sig om dem nu för tiden?
Vi ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar