måndag 24 maj 2010

Inför Oslo: SISTA DELEN!

HAHA! ÄNTLIIIIGEEEEN!!!!!! Nu smäller det snart i Telenor Arena i Oslo, för Eurovision Song Contest drar igång sin 55:e upplaga där den 25:e, 27:e och 29:e Maj!

Med detta kommer så en vecka av rejäl nationell ångest - kommer Anna att gå vidare??? Detta kommer sedan följas av finalfrossa - Vem vinner till sist???
I denna sista del av "Inför Oslo" tänkte jag en gång för alla sammanfatta vilka bidrag som borde gå vidare och vilka som inte borde, samt konstatera hur finalen borde sluta... Till min hjälp kommer jag använda bettingoddsen, repetionerna, fan-listorna, eurovisionstatistik och nöjesjournalisternas egna förhandstipps: För jag kan bara konstatera att just nu (denna vecka) har ALLA en åsikt. Är det inte underbart?!? Låt oss inleda med att kolla in den första semifinalen som går av stapeln redan på Tisdag (den 25:e) kl 21.00:

Solklara att gå till final just nu:
Grekland: Grekland missar aldrig finalen, även om man inte har en bra låt. De grekiska minoritetsgrupperna ute i Europa röstar alltid på hemlandet och därför är Grekland definitivt klara för final. Dessutom rankas låten högt i sin semifinal och sticker verkligen ut. Det som möjligtvis talar mot Grekerna är det ganska tama scenframträdandet, men det är nog inte ett så allvarligt fel att man missar finalen.

Island: Även Island har oddsen med sig och journalisterna är överens om att de tar sig till final. Dessutom är statistiken med dem och jag tror att låten håller i sammanhanget. Tyvärr ser det inte ut som att scenframträdandet kommer att bli perfekt, eller ens särskilt bra, men det spelar nog heller ingen roll. Det som skulle kunna hindra ett isländskt avancemang är om folk håller Island skyldigt för vulkanutbrott och bankkriser, men jag tvivlar på det...

Serbien: Lite osäker om det faktiskt håller hela vägen, men Serbien håller nog måttet i slutändan. Med en stark diaspora och en annorlunda låt så kommer nog de balkanska rösterna gå hit, och finalplatsen är nog säker. Dessutom ett färgstarkt scenframträdande, det borde räcka.

Belgien: Ett enormt viktigt bidrag för oss svenskar. Eftersom detta är en låt som är väldigt lik Sveriges, borde denna låts placering i semifinalen ge en indikering på hur Europa reagerar på denna typ av avskalad ballad. Med andra ord: Går Belgien vidare, borde Sverige också göra det. Även om jag nog tycker bättre om Sveriges bidrag så är de båda jämförbara, och Belgien har garanterat oddsen och journalisterna med sig: den borde gå till final. Det som talar emot är Belgiens otroligt dåliga statistik (man har aldrig gått vidare) och att man har mycket få grannländer. Annars är scenframträdandet mycket välgjort och kommer att sticka ut, så Belgien har definitivt ett bra slagläge.

Moldavien: Inte ett enormt säkert kort heller, men statistiken talar för Moldavien, startnumret i semin talar för Moldavien och låten samt oddsen talar för Moldavien. De är dock ingalunda självklara i toppen, utan kommer snarare hamna runt 6-9 plats i semin - men då givetvis klara för final. Scenframträdandet lämnar inte så mycket övrigt att önska.

De som inte är säkra att gå till final:
Slovakien: Bra bidrag, starkt stöd hos fansen, ganska snyggt scenframträdande och hyffsade odds. Ändå är Slovakien osäkra. Anledningen är statistiken som talar emot Slovakien och startnumret. Dessutom är scenframträdandet väldigt "grönt" och låten lite "sådär"... Ingen given finalist.

Estland: En möjlig joker. Detta är så udda att det ändå kan funka, även om det inte borde. Inget talar för Estland annat än att journalisterna på plats i arenan är saliga över scenframträdandet. Detta kommer att sticka ut, och just nu kan Estland kanske räddas av sin unikhet.

Albanien: Låten stämmer, men scenframträdandet gör det inte. Oddsen är för final, medan fansen är tveksamma. Mycket osäker just nu.

Malta: En allt svagare ballad, och med ett konstigt och förvirrande scenframträdande ännu svagare... Malta hänger på en lös lina...

De som inte har en chans:

Ryssland: Borde vara helt chanslösa. Oddsen talar visserligen för final, men allt annat stämmer inte.

Lettland: Har enligt rapporterna ett mycket dåligt scenframträdande. Rösten håller dåligt för Aisha och det ser tydligen inte alls bra ut. Tyvärr.

Polen: Sist enligt alla listor. Solklar sistaplats.

Semifinal 2:

Solklara att gå till Final just nu:
Azerbajdzjan: Leder alla listor, både bland fans, bettingoddsen, journalisterna och media. Sannolik vinnare i semi 1. Det som talar emot dem är scenframträdandet som inte riktigt håller hela vägen. Det kan mycket väl störa helhetsintrycket av låten, men troligen räcker det med de röster de får för att vinna semifinalen ändå.

Israel: Också en favorit i semifinalen och återkommer ständigt i topp 3 på alla listor. Enligt ryktena också ett starkt scenframträdande. Given finalist utan tvekan.

Turkiet: Också given finalist, Turkiet går alltid vidare! Kommer kanske dock inte göra större inverkan väl i finalen, men definitivt i topp i semifinalen.

Kroatien: Det råder inte längre något tvivel om Kroatien ska gå vidare eller ej, denna är väldigt given i finalen, kommer få Balkan-rösterna och en hel del röster från öst i övrigt. Stark låt, starkt scenframträdande och dessutom den enda tjejgruppen i semin. Given finalist.

Sverige: Har imponerat i repetitionerna, och enligt alla odds och journalister är Anna såpass säker på scenen att det inte längre råder några tvivel: Sverige går till Final. Det enda som kan kritiseras är att hon gör sig av med gitarren mitt i sången, men det är nog inte så allvarligt. Dessutom har Sverige stödet ifrån övriga Norden.

Rumänien: Klarar sig alltid. Dessutom en bra låt, och har oddsen med sig. Statistik och grannländer likaså. Möjligtvis kan scenframträdandet bli lite lamt, men det håller nog.

Armenien: Håller alltid också. Även om låten inte är den bästa kommer Armenien inte missa finalen, och det ska de tacka grannländerna och diasporan för. Statistiken talar för sig: Armenien till final.

De som inte är säkra till att gå till final:
Irland: Tyvärr har Irlands chanser minskat på det senaste, då scenframträdandet offentliggjorts. Niamh är visserligen stabil, men framträdandet är statiskt och tråkigt och drar ner helhetsintrycket. Ett mycket stort KANSKE för Irland just nu.

Danmark: Har också dalat på sistone. Från att ha varit favorit är Danmark nu på osäker mark. Anledningen är det otroligt känslolösa och kalla scenframträdandet. Dessutom verkar rösterna hålla dåligt för Chanée och N'Evergreen. Tveksamt om de håller för trycket.

Litauen: Mycket osäkert, men startnumret talar för final. Statistiken emot. Oddsen är osäkra. Journalisterna osäkra.... Scenframträdandet talar för... Hmm.. Inte omöjligt att det blir final!

De som inte har en chans:

Nederländerna: Hahaha... sist sist sist. Ingen verkar gilla Nederländerna i år. Utom holländarna själva då givetvis.

Slovenien: Samma här.

FINALEN

Den troliga Topp 10 i Finalen:

Azerbajdzan - Förhandsfavoriten på alla listor. Det är otroligt sällan som ett bidrag med de lägsta oddsen inte vinner, så därför talar mycket för Safura. Och om inte annat så är Azerbajdzjan självklara i topp 3. Allt annat är en skräll. Kommer nog att gå hem mer i Öst än i Väst, men det brukar inte vara en nackdel i Eurovision längre.

Tyskland - Nummer 2 på alla listor. Här finns många frågetecken, men oddsen är starka och Tyskland borde inte missa topp 3. Det som talar emot en topplacering är dock statistiken (Tyskland har inte lyckats alls sedan 2000) och grannländerna (har få grannländer och kompisar som brukar rösta på Tyskland) samt scenframträdandet (som tydligen ska vara alldeles för avskalat och intetsägande). Däremot kommer Väst att rösta på Tyskland, kanske främst telefonröstarna. Juryn tror jag nog inte gillar detta så värst mycket.

Israel - En riktig joker! Starkt scenframträdande och minnesvärd. Statistiken talar dessutom för Israel, som även har många kompisländer - både i öst och väst. Det är därför inte lätt att säga om det håller hela vägen, men den ligger mycket bra till iallafall. Trolig topp 3.

Kroatien - Det senaste heta tipset i tävlingen. Har imponerat stort i repetitionerna, och kommer få massivt stöd från Öst och Balkan om de kommer till final. Även om statistiken talar emot, och oddsen likaså än så länge, kommer Kroatien kanske bli årets utropstecken!

Norge - Har blivit allt osäkrare. Låten har haft bra odds och hamnat ganska högt på alla listor, men efter att scennumret kommit fram så är det lite osäkert hur långt man kommer. En svag röstmässig insats av Didrik kan fälla. Dessutom talar statistiken emot Norge, då hemmanationen numera aldrig lyckas särskilt bra. Att sedan gå ut som nr. 3 gör inte saken bättre.

Sverige - Bubblaren. Om inte Norge lyckas skrapa ihop Nordens röster kanske Sverige gör det istället. Dessutom är scenframträdandet starkt och oddsen talar för en topp 10 för Sverige. Dock hänger allt på startnumret i finalen, och vi kommer ut tidigt så riskerar vi att bli bortglömda.

Turkiet - Missar sällan topp 10. Inte ens med en dåligt låt. Detta är ingen dåligt låt, och är då givetvis i topp 10.

Grekland - Samma här. All statistik talar för Grekland.

Armenien - Samma här. Statistik är ordet. Diasporan och grannländerna är alltjämt viktiga.

Danmark - Osäkert kort, men om man tar sig till final betyder det att scenframträdandet ändå funkade - då är Danmark ett farligt bidrag även i finalen. Tror dock man får nöja sig med att vara utanför topp 5 i år.

Den troliga Botten 5 i finalen:

Slovakien - Går Slovakien vidare räcker det nog inte längre än hit. Ett svagt bidrag i konkurrensen, och oddsen kan inte hjälpa då.

Serbien - Tyvärr kommer nog inte heller Serberna längre än så här i år.

Spanien - Borde vara chanslösa i finalen, med ett otroligt löjligt scenframträdande och vedervärdig sång borde Spanien vara någonstans här nere i resultatlistan. Statistiken talar också för det.

Estland - Om man tar sig till final, kommer man nog inte längre än hit.

Storbritannien - Nationens tredje sistaplats i historien borde vara ett faktum. Usch!!


Det var det, jag reserverar mig för att extraordinära saker inträffar, men så här ser läget ut just nu... Azerbajdzan, Tyskland och Israel borde vara i topp, men jokervarning på Sverige och definitivt Kroatien. Norge också för den delen. Bli dock inte förkrossad om Sverige går bort sig i semifinalen redan, det är en tuff konkurrens!! Viktigt att kolla hur Belgien klarar sig i sin semifinal, det blir ett förhandstipps för Sveriges chanser!

Spännande o se hur Norge klarar arrangemanget - redan nu har man spräckt budgeten! Det verkar lovande... Nåväl -mycket nöje framför TV:n på Tisdag, Torsdag och framför allt Lördag! Då smäller det!!! Tills dess - Må bästa svensk vinna!

1 kommentar:

  1. а вот и хренушки, зая. Петруха наш - в финале, а вам - с того конца наипервейшее место!

    SvaraRadera