onsdag 26 maj 2010

Reflektioner till semifinal 1: De här va la inte såå bra va??

Hoppsan. Det där var väl inte så där värst bra kanske??? Rent av skulle man nog kanske säga att det var den absolut sämsta semifinalen genom alla tider, trots det faktum att många av de riktigt stora nationerna de senaste åren var med (Ryssland, Serbien, Grekland, Bosnien...). Flera av låtarna blev t.o.m. sämre än de lät på införvideorna... Lettland är ett exempel - Som Björkman och hans junta hade i topp på sin lista - lät ju helt fruktansvärt live! De gick som bekant inte vidare, vilket ju var en himla tur! Malta blev också utan finalplats, mycket tack vare den enorma måsen som kommentatorerna hade mycket roligt åt. Tror dock inte det var meningen att folk skulle skratta åt den, men är det en skrattmås så är det... Mitt favvobidrag Finland gick heller inte vägen, men sjunger man falskt så kommer man få svårt att klara sig. Om man inte har en massa grannländer som hjälper en, vilket kan förklara att Vitryssland gick vidare- några som verkligen inte träffade en enda ton rätt! O VA I HELVETE GJORDE ROBERT WELLS I VITRYSSLANDS BIDRAG?!?!?!?!?!? Vaddå Björn Gustavsson/Salem al-Fakir-kupp??
Ryssland gick vidare också... Undrar varför? *host-grannröstning-host*...
I övrigt måste jag nog säga att det inte finns några egentliga överraskningar: Grekland, Belgien, Island och Moldavien var ganska givna redan innan semifinalen, och gjorde fantastiska scenframträdanden vilket ju är en nyckel till framgång. Bosniens, Vitrysslands, Portugals och Albaniens finalbiljetter var lite mer osäkra, men Bosnien och Portugal gjorde perfekta scenframträdanden medan Albaniens Juliana inte riktigt gjorde ett kanonframträdande... Lite väl svajigt i sången och hon såg gräslig ut på scenen. Men låten lät ändå stark genom tv:n och det räckte kanske... Vad gäller Vitryssland så är väl detta en "Wells-effekt" kanske... Hemskt bidrag var det iallafall... usch... Och Ryssland hade ju sina grannländer som sagt.

Nåväl, inga större överraskningar där. Showen i övrigt lämnar dock mycket att önska! Man ser verkligen skillnad på budgetstorleken mellan Moskva 2009 och Oslo 2010. Även om jag nog tycker att scenbygget inte behöver vara mer high-tech än den är i Oslo nu, så kan jag bara konstatera att jag inte ser en enda LCD-skärm någonstans!!! STORT MINUS!! Däremot gillar jag att scenen är fruktansvärt bred och stor i övrigt. Den passar bättre på det moderna wide-screen formatet. Nåja, det viktiga är i alla fall inte hur scenen ser ut utan vad som är på den. Programledarna är ju tack och lov inte en repris på förra årets botoxpundare utan riktiga hederliga programledare som inte drar sig för nya tag. Muntert och glatt! Sen att det kanske inte är så vansinnigt roligt alla gånger, det är en sak - få eurovisionprogramledare kan skryta med att ha varit det! Men den norska trion lyckas iallafall fånga ens uppmärksamhet vilket är en stor framgång för de norska arrangörerna!
Pausunderhållningen däremot har jag fortfarande lite svårt för att svälja... Detta måste vara ännu ett exempel på budgetminskningen, för lamare pausunderhållning har jag svårt att minnas. Ingen egentlig dans, ingen egentlig musik, bara en massa läten och oväsen!! Usch...
Gillar grafiken annars, den är tydlig och enkel, men ändå elegant.... Men vad kan jag om sånt???
Hmm..
Ja, avslutningsvis kan vi också konstatera att lottningen till finalen, som de kvalificerade bidragen fick, var mycket bra ur svensk synvinkel - hela den första halvan av finalen är fylld, så när som på 3 platser (1, 5, 10). Den halvan av startfältet vill vi inte hamna i om nu Sverige går vidare. Men förstaplatsen vore ändå inte fel för Anna... Att inleda alltihop är utan tvekan en bra deal, speciellt nu när man kan rösta redan från första minuten av sändningen. Dessutom ligger Belgien inklämd på 7:e plats, mellan Bosnien och Serbien, vilket är bra för Anna så hon slipper hamna bredvid sin närmaste konkurrent. Och eftersom nu Belgien klarade finalplats - för första gången sedan 2004, borde Sverige också kvala in eftersom vi är så lika! HOPPAS HOPPAS!!! Dessutom har Anna klättrat allt högre upp på listorna, tack vare sina fina genrep! Hon blir minsann inte att räkna bort i Semifinal 2, som går av stapeln på Torsdag kl 21.00! Missa inte! Tills dess: OPPPAAAAAAAAAAAAAAA!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar