söndag 16 maj 2010

Inför Oslo: del 7

9. Nederländerna - Sieneke - Ik ben verliefd, sha-la-lieOm Hitler, Stalin, Usama bin Ladin , Bert Karlsson och Djävulen själv tillsammans hade skrivit en låt, hade den nog låtit ungefär så här. Utan att överdriva så kan jag nog säga att årets nederländska bidrag är mer destruktivt än kärnvapen, dödsvirus, terrorism och dansbandskampen sammanlagt. Jag vet inte om det är så att alla holländare är onda, hemska, och sadistiska människor, men man får det intrycket när man lyssnar på den här låten. Inte nog med att det handlar om ett tivoli, nej, det måste handla om ett holländskt tivoli, sjunget på holländska, och med en refräng som går shalali shalala... Detta är ondska i dess renaste form, och Nederländerna är ondskans rike i Europa just nu. Jag känner en stark avsky mot denna form av musik, i synnerhet när den är på holländska och handlar om ett tivoli. Ord kan inte beskriva den avgrund som man står inför om Nederländerna går vidare till final i år, och jag hoppas Sieneke får plats på en klinik så hon kan få behandling för det trauma hon går igenom nu. Och låtskrivarna borde ju definitivt dömas i Haag-domstolen och fällas för brott mot mänskligheten.

Magisterns betyg: IG-
Placering i semifinalen: 17:e (sist)

10. Rumänien - Paula Seling & Ovi - Playing With FireRumänerna fortsätter att imponera måste jag säga, trots några år av ganska svaga bidrag. Paula är redan sedan tidigare en av Rumäniens starkaste röster, medan Ovi snarast är mest känd i Norge där han häromåret var med i den norska "Melodi Grand Prix"-finalen. Tillsammans låter de oväntat bra och låten är dessutom den mest smittande i hela årets Eurovision. Detta är helt enkelt ett himla bra bidrag, trots att man har lyckats göra den mest överproducerade, dyraste och fånigaste musikvideon med det sämsta skådespelandet genom alla tider. Det enda frågetecknet som reser sig är egentligen huruvida det kommer att funka på scenen. Ett tvåsidigt genomskinligt plastpiano? Det blir inte mycket till svängom där inte, snarare lär det bli en ganska lugn och sansad historia det här. Låten behöver ett ordentligt fartfyllt scennummer, och tyvärr ser det inte ut som att det får det. Pianot kommer kanske bli deras fall, och jag har svårt att se hur man ska kunna klara sig upp i toppen i finalen, men jag är ganska övertygad om att det iallafall blir en finalplats för den rumänska duon. Att dessutom gå ut direkt efter den holländska musikpsykosen tidigare så kan detta bara bli bättre.

Magisterns betyg: VG-
Placering i semifinalen: 5:a

11. Slovenien - Ansambel Roka Zlindre & Kalamari - Narodnozabavni RockDetta är bedrägligt. Efter att ha lyssnat på det holländska bidraget känns allt annat helt plötsligt som ett befriande ljuvligt och välgörande skimmer av musikalisk frid. Trots att jag vet att årets slovenska bidrag kommer att göra Nederländerna sällskap i den absoluta botten, så känns det ändå som att "Narodnozabavni rock" är ett musikaliskt mästerverk i jämförelse. Lite som en blandning mellan Sven-Ingvars, Tomas Ledin och Orsa Spelmän. Jävligt beigt och svennigt, men också ganska somrigt och slappt. Du behöver liksom inte ta det på allvar, det är bara musik liksom... Men för att inte helt tappa fattningen så måste ju också sägas att det här inte borde vara med i Eurovision, det drar ner hela den musikaliska kvaliteten i tävlingen och den har inte ens en miljontedels chans att gå vidare till final. Slovenien var ju så bra på att komma med bra låtar, men nu känns det som att man gått vilse i etnoträsket. Ingen Polkarock i Eurovision!!!!!

Magisterns betyg: IG
Placering i Semifinalen: 16:e

12. Irland - Niamh Kavanagh - It's For YouEfter ännu en kräftgång kommer äntligen en låt som ger tävlingen ett riktigt lyft. "It's for you" är skriven av Mårten och Lina Eriksson, som bl.a. skrev Kalle Moraeus' bidrag "Underbart" i årets melodifestival, men kanske främst Magnus Bäcklunds "In the name of love" i 2006 års melodifestival - en låt som slutade 5:a. "It's for you" är i många avseenden lik "In the name of love",vilket kanske inte är så konstigt i och för sig. Årets irländska artist är mycket speciell, inte en kalkondocka, men en tidigare Eurovisionvinnare. Redan när hon vann 1993 var Niamh speciell, hon jobbade faktiskt bankkassörska i Dublin och sysslade mest med sång och musik som hobby när hon fick uppdraget att sjunga "In your eyes" i Eurovisionfinalen på hemmaplanen i Millstreet. Det slutade i storartad stil och Niamh vann Irlands femte eurovisionvinst (senare följde två till). Efter en mycket kort sångkarriär återgick hon till sitt arbete som bankkassörska, och först iår var hon tillbaka i rampljuset igen. I den irländska finalen vann hon hos alla jurygrupper och i telefonröstningen, och tog den största vinsten i den irländska eurovisionhistorian. Vilken tjej. Niamh är kanske inte så karismatisk som artist, men när hon väl är igång på scenen märks det varför hon alltid vinner. Kanske hade man hoppats mer på låten, den är lite väl slak och tråkig, men den innehåller många vackra och typiskt irländska moment, något som verkligen höjer stämningen. Personligen tror jag att Irland i år kommer bli en riktig Joker, men samtidigt vet man aldrig - hon kan lika gärna åka ut redan i semifinalen om det vill sig illa i den hårda konkurrensen. Om det blir final är dock detta en låt att räkna med!

Magisterns Betyg: VG+
Placering i semifinalen: 6:a

Trots att vi nu avverkat de allra flesta höjdarna i årets Eurovision, återstår det ett par riktiga guldklimpar, och i nästa del ska vi se om dessa finns bland de resterande fem låtarna i semifinal 2. Då handlar det om änglalika bulgarer, brittiska cyprioter, feministiska kroatinnor, skinande georgier och så ett gäng likgiltiga rockturkar. Perfekt. Tills dess: SHALALIE!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar