torsdag 6 maj 2010

Inför Oslo: del 4

13. Grekland - George Alkaios & Friends - OPAOpa opa opa!!! Låter det inte lite bekant?? Den svensk-grekiska popgruppen Antique förstod redan 1999 sprängkraften i ordet OPA när de fick en världshit med just den låttiteln. Antique kom för övrigt 3:a i 2001 års Eurovision i Köpenhamn! Kanske är ett tecken det där... Hmm...
Hursomhelst, Grekland fortsätter imponera på allt och alla i schlagervärlden och i år är man stora favoriter att ta hem första semifinalen. Jag är inte förvånad måste jag säga. Tvärtom är detta årets kanske giftigaste etnobidrag och kanske den enda låten i första semifinalen som har med topp 5 i finalen att göra. Sen får man tycka vad man vill, men Grekland är den enda nationen i eurovision som verkligen satsar 100% nästan varje år på ett bidrag med etnoinfluenser. Och oftast brukar de lyckas. I år satsar man på en ny förmåga, George Alkaios och hans vänner (låter som ett julprogram!!!), och en låt som föga förvånande handlar om finanskrisen. Man kan ju säga att finanskrisen är ett ganska brännbart ämne i Grekland just nu... Nåväl, man väljer iallafall inte att vara bittra och förbanna allt och alla för sin misär, utan istället sjunger man om att skita i det - "Allt förgånget är glömt och allt börjar om på nytt". Positivt iallafall. Sen blir man ju faktiskt glad av den. Ta lärdom, Grekland är en förebild för oss alla!!! Utom möjligtvis när det gäller nationalekonomi då... Full pott!

Magisterns betyg: MVG
Placering i semifinalen: 1:a

14. Portugal - Filipa Azevedo - Ha dias assimOch så sänker vi tempot lite igen... Ännu en ballad, ännu en stor gäspning också tyvärr. Jag tycker dock att Portugal ändå har höjt sig de senaste åren, även om jag måste erkänna att årets bidrag känns lite bortkommet i all konkurrens. Jag säger inte att låten är dålig, för det är den inte, men den är helt enkelt bara inte intressant. Tyvärr. Ungefär som att äta pizza för 8:e kvällen i rad - det är gott, men man är lite trött på det vid det här laget. Däremot är det bra för att vara Portugal - det land i Eurovision som har deltagit flest gånger utan att ens varit i närheten av att vinna. Sedan 1964 har man bara lyckat skrapa ihop en 6:e plats som bäst (1996), vilket säger en del om hur hög standarden har varit på de portugisiska bidragen. Filipa är dock den kanske bästa sångerskan Portugal skickat de senaste åren och låten ligger henne riktigt i fatet, men i ett år som detta tror jag verkligen inte att det räcker... Usch.. Jag hade verkligen unnat dem en bra placering för en gångs skull... jaja.. Men har de tur så räcker det till en finalbiljett i år iallafall, det är den nog värd.

Magisterns betyg: Vg-
Placering i semifinalen: 7:a

15. FYR Makedonien - Gjoko Taneski - Jas ja imam silataÄntligen lite "light rapcore" i Eurovision! Måste säga att detta är årets överraskning, då det egentligen rent logiskt sett inte borde funka: Makedonska + rapcore + balkanrock... Men det gör det faktisk! Jag tycker iallafall personligen att detta är ett av de bättre bidragen i år, och definitivt bland de bästa rockiga bidragen! Makedonerna har tydligen någon förkärlek till konstiga musikgenres, de har sedan 2002 konstant lyckats undvika traditionell schlager och balladkrämande. Visserligen har det aldrig gått så bra för dem heller, men man kan inte annat än imponeras över deras förnyelsesträvanden. Det är svårt att säga om Rapcore och balkanrock är ett segerrecept dock - men troligen inte... Det skulle rätt så mycket överraska allt och alla om denna vann tävlingen, men omöjligt är det inte iallafall. Sen ska väl påpekas att makedonerna alltid (nästan) tar sig vidare till finalen, om inte annat så tack vare sina många många grannar. I och med de skilda semifinalerna så blir det svårare för dem, men jag anar att de ändå kommer få stöd för sin nyskapande rapcore... Hoppas det iallafall.

Magisterns betyg: VG
Placering i semifinalen: 11:a

16. Vitryssland - 3+2 - ButterfliesÄnnu ett bidrag från Vitryssland som skriker DIKTATUR!!! Detta var nämligen inte bidraget som vann den vitryska uttagningen med telefonröstning, nej, det var för svagt enligt tv-ledningen* (läs Presidenten Lukashenko*) så därför skrev man ett nytt bidrag på balladtemat som gäller i år... Dessutom passade man på att producera en överdrivet påkostad musikvideo till den. Inte för att det hjälper när de till sist står på scenen i Oslo och sjunger falskt... Jag anar ugglor i mossen här, min diktatur-sponsringslampa blinkar utav bara sjutton och jag kan inte för mitt liv tycka om den här låten TROTS att det är en ballad som mycket väl är lyssningsbar. Jag blir bara så jädra frustrerad på denna typ av produktion, det förstör principen med Eurovision anser jag... därför ska det bli skönt att konstatera att de nog åker ut ganska omedelbart. Detta är bara så konstgjort och sötsliskigt som det kan bli.... usch.

Magisterns betyg: IG
Placering i semifinalen: 16:e

17. Island - Hera Björk - Je ne sais quoiIsland - förra årets mycket välförtjänta tvåa, återupptar sin vana att skicka ett modernt diskoalster till Eurovision. Denna gång med en titel på franska - helt logiskt. ???. Ja, ibland är schlagervärlden inte helt logisk, men det brukar bli bra ändå... I år går Island in i tävlingen inte bara som regerande tvåa som sagt, utan också som ett av de mest hatade länderna i Europa. Detta trots att det kanske är svårt för islänningarna att ta ansvar för alla vulkaner på ön... Det ironiska är ju kanske att vulkanaskan därifrån i sin tur kan hindra många länder från att resa till Oslo med flyg, i synnerhet den isländska delegationen själv faktiskt.
Nog om europeisk vulkanologi, Hera Björk är sångerskan som ska försvara de isländska färgerna i år, en artist som är välkänd inte bara hemma på Island utan också i Danmark där hon faktiskt deltagit i den danska melodifestivalen flera gånger. Överhuvudtaget så har integrationen i Norden lyckats ovanligt bra i år, alla nordiska bidrag har nästan någonting med varandra att göra i år. Imponerande. Hursomhelst, låten är jädrigt stabil (och Hera likaså, fniss)och kommer garanterat gå vidare bara hon får plats på tv-skärmen. Det enda som kan hindra en finalplats är om Hera gör bort sig på scenen på något sätt, eller att islänningarna glömmer av att göra ett scennummer överhuvudtaget. Ett bidrag som detta behöver något att fästa ögonen på också, så börja dansa!!! Känner på mig att islänningarna har tänkt på det där, så jag är inte orolig. Tilhamingju Ìsland!

Magisterns betyg: MVG-
Placering i semifinalen: 2:a

I nästa del kommer jag att angripa semifinal två där alla de verkligt stora favoriterna för i år finns, bl.a. Danmark och Israel som jag kommer recensera i nästa del, tillsammans med Armenien och Litauen. Det utlovas ännu mer finanskris och även lite svenskt... Håll tillgodo så länge! OPA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar