tisdag 11 maj 2010

Inför Oslo: del 6

5. Schweiz - Michael von der Heide - Il pleut de l'orJa, i Schweiz regnar det tydligen guld om man ska lita på Michael von der Heide, även om jag tvivlar på att det kommer att regna guld över schweizaren i Oslo.... Har till och med lite svårt att se hur denna överhuvudtaget skulle kunna ta sig vidare till finalen ens, för det här är väl kanske det yttersta bottenskrapet i denna semifinalen. Detta är visserligen en typisk schlager enligt alla konstens regler, men tyvärr kanske dess bäst-före-datum gick ut någon gång 2005. Inte ens schweizarna kan väl vara så efterblivna att de faktiskt tror att det här fortfarande funkar!??!?!? Herre jösses... Är det de höga bergen runt om som isolerat detta chokladmånglande klockbesatta ostland från omvärldens utveckling!?? Eller är bara schweizarna genuint efterblivna? Det kanske är genetiskt?? Vad som än är fallet så förstår nog de flesta att det här är chanslöst, en hopplöst taktlös gammal halvtempo poplåt på franska, med en artist som ser ut som en blandning mellan Per Siding Larsen och Lotta Bromé... Nej tack! Även om jag måste erkänna att låten har sina stunder, kan detta aldrig gå att sälja i Europa 2010. GÖR OM, GÖR RÄTT!

Magisterns Betyg: IG
Placering i semifinalen: 14

6. Sverige - Anna Bergendahl - This is my lifeHmmm... Återigen har vi gjort det svårt för oss... Inte nog med att vi lyckats pricka in årets musikgenre i eurovision (precis som de flesta andra), vi har dessutom lyckats med konststycket att göra den tämligen anonym och odramatisk i en annars fullspäckad och grymt högkvalitativ semifinal- med andra ord allt det som INTE skall kunna funka i eurovision. Kvar återstår dock en genuint karismatisk och fängslande ung sångerska, som skall ha all heder och beundran för det hon har åstadkommit. Med detta klart för oss, kan vi fråga oss: Räcker detta? Det är en jävligt bra fråga alltså... Vi kan iallafall konstatera att vi har tur som kommer ut efter Schweiz's magplask, men samtidigt lär det efterföljande bidraget få Sveriges bidrag att framstå som en idolaudition - vilket det nästan faktiskt är. Azerbajdzjan kommer pumpa sitt bidrag enormt, för att överglänsa allt annat - men detta kan vara till Sveriges fördel - Annas framförande kommer vara helt annorlunda och därmed ge en tydlig kontrast mot Azerbajdzjans. Anna har fördelen här. Tyvärr är låten helt enkelt alldeles för anonym för att skapa ett långvarigt intryck - därför kommer allt att handla om hur väl Anna kommer nå ut genom TV-rutan och beröra tittarna. Jag anser egentligen att hela konceptet med Eurovision SONG Contest försvinner då, därför förtjänar den här låten inte mer än ett godkänt från mig, och egentligen borde den här inte gå vidare till final. MEN, det är Sverige vi pratar om och vi går alltid vidare - men räkna inte med att Sverige kommer i topp 10 i finalen. I sammanhanget är dock en 11:e plats för Sverige i finalen ganska bra jämfört med tidigare år. Paradoxalt borde vi göra vår bästa placering nånsin! Eller så åker vi ut redan i semifinalen - vilket vi med all rättvisa i världen borde göra... Det hänger på dig, Anna!

Magisterns betyg: G
Placering i Semifinalen: 8:a

7. Azerbajdzjan - Safura - Drip DropJAHA!!! HÄR HAR VI VINNAREN MED ALL SANNOLIKHET!!! Efter det svenska "kanske:t" kommer nu ett svenskt "absolut" i form av låten "Drip Drop" skriven av svenskarna Anders Bagge, Sandra Burman och Stefan Örn. Mer svenskt, och definitivt ett modernt svenskt popalster med hög kvalité. Dessutom är Azerbajdzjan ett land som har en raketkarriär i Eurovision just nu, och bör enligt statistiken egentligen redan ha vunnit. Som om inte detta vore nog leder man bettinglistorna överlägset (man har absolut lägst odds) och Safura är mycket flitig på att resa land och rike runt för att promota sin låt. Allt talar därför för Azerbajdzjan i år, så därför borde det vara onödigt att älta det längre, men det måste väl ändå finnas någonting negativt att säga om den? Ja, varför valde låtskrivarna att skicka det här guldkornet till Azerbajdzjan, Kaukasus' svar på Åmål? Finns det något egenvärde i det? Hmm... Christer har skrämt iväg alldeles för många bra låtskrivare under sina år i festivalen.. Dags att avgå mein Führer! Azerbajdzjan 12 points.

Magisterns Betyg: MVG
Placering i finalen: 1:a

8. Ukraina - Alyosha - Sweet PeopleSå till den ständige favoriten Ukraina, som i år är helt borta från alla förväntningar. Anledningen till detta stavas ALYOSHA och SWEET PEOPLE. Detta är en låt som väldigt mycket påminner om Sveriges och därför ska vi vara glada för att de inte ligger direkt efter varandra. Då hade vi garanterat missat finalen. Nu lär väl antagligen Ukraina göra det för första gången istället, då jag har svårt att se hur denna anonyma tråkiga och oinspirerade låt verkligen skulle kunna mobilisera tv-tittarna ens i grannländerna... Dessutom skall påpekas att den heller aldrig mobiliserade tv-tittarna ens i Ukraina, då denna låt valdes som sista utväg efter att det visat sig att vinnarlåten i den ukrainska uttagningen hade funnits tillgänglig på nätet i flera år tidigare... Redan då var det väl i praktiken klart att Ukraina skulle hamna utanför finalen, och inte tusan ger Alyosha något intryck av att kunna saluföra den här låten bättre... Nä, tråkigt och sorgligt Ukraina! Gäsp och suck.

Magisterns Betyg: G-
Placering i semifinalen: 12:a

I nästa del kommer vi att få kika närmare på cirkusmusik ifrån Holland (som tydligen är ett land utan vare sig musiksmak, självkänsla eller stolthet), eldig rumänsk-norsk pop, slovensk folkmusikrock i behov av psykofarmaka och nästa svenska bidrag i tävlingen, denna gång från Irland. Tills dess: Dripp dropp!!!!!!!!

2 kommentarer:

  1. Fast Azerbadjans bidrag var ju typ lika tamt som bergendahls...

    SvaraRadera
  2. NOT!! Det går inte o jämföra... Azerbajdzjan e ju modernt och proffigt.. Sveriges e ju bara lite fint...

    SvaraRadera