torsdag 27 maj 2010

Det var inte Annas fel... Det var Christers!

Jaha... Den svenska guldåldern i Eurovision Song Contest är över, efter 34 år av kontinuerligt deltagande i finalen är Sverige för första gången relegerat. "This is my life" var en alldeles för svag låt för Eurovisionfinalen och vi blir därmed vi utan finalbiljett i år. TUNGT. BLYTUNGT.
Så vems fel är det? Ja, inte är det då Anna Bergendahls fel inte, hon lyckades göra Sverige till ett förhandstippat land i år (vi låg faktisk i topp 6 på Bettinglistorna precis innan semifinalen) genom sin fantastiska röst och scennärvaro. Men (som tur är) är inte artistens karisma och utstrålning det viktigaste, utan sången är ändå det som avgör när det väl kommer till kritan. Här var Sverige inte bäst, tvärtom... Jag fick omedelbart efter att semifinalen var slut sätta mig o kolla vad jag skrev här på bloggen direkt efter första gången jag hörde "This is my life", någon gång i slutet av Februari. Jag skrev följande: "Anna Bergendahls bidrag är en enda lång gäspning". Min reaktion efter finalen i Globen var även då fortfarande negativ till låten, vilket ju måste innebära att detta inte är en låt som ska kunna tävla i Europa. Anna var rätt artist, javisst, men Sverige måste lära sig att rätt artist inte alltid är lika med rätt låt. Nu ska visserligen också understrykas att årets melodifestival var den sämsta på 5 år och den skyldige för det är Christer Björkman - det är ju trots allt han som drar i trådarna och bestämmer artisterna och jokrarna.
Men det värsta av allt är inte att Anna Bergendahl inte gick vidare, utan illvilliga ögon observerar också att alla andra "svenska bidrag" gick vidare utom just det som representerade Sverige.... Irland, Danmark, Azerbajdzjan (och Norge som redan är klart för final) har alla låtar som är skrivna av svenska upphovsmän (och t.o.m. Vitryssland gick ju vidare - med hjälp av svenske Robert Wells). Varför var dem inte med i den svenska melodifestivalen? Jo, dem blev ju ratade av juryn ja... Christer Björkman vill ju ha låtar ifrån olika genres!!!!! Då passar ju inte "eurovisionlåtar" i melodifestivalen.... Nu har vi sett hur bra Christer Björkmans styre har funkat, det blev en 5:e plats som bäst - 4 år sedan... Nu är vi inte ens i final längre - AVGÅ NU HERR BJÖRKMAN, INNAN DET ÄR FÖR SENT!

Nåja, även om en viss bitterhet har infunnit sig kan vi bara konstatera följande:

1. De flesta favorittippade bidragen gick vidare - trots de sämsta scenframträdandena och röstinsatserna som jag någonsin sett och hört!! Israels Harel Skaat sjöng ju falskt så in i sjutton!!! Danmark likaså och Azerbajdzjan och Irland likaså!!!!!! Usch!!!! Trots detta gick de vidare allihopa.

2. Hela Kaukasus gick vidare - Armenien kan tacka urringningen från himmelen för det, och Georgien förtjänade finalbiljetten genom kvällens absolut bästa röstinsats! Bravo!

3. Ukraina och Cypern gick vidare. HUR I H-E gick det till? Okej, de gjorde bra insatser på scenen, men så himla bra var det inte! Ukraina kanske visserligen fick många öst-röster men Cypern??? hmm... Den var ju ganska lik Sveriges låt också...

4. Kroatien missade!!!!!!!!!! VA?!!?!? Fullständigt skandalöst!!!!

5. Rumänien och Turkiet höjde temperaturen rejält - lite vinnarvarning på Turkiet! Mycket annorlunda låt och fantastiskt scenframträdande!

Annars är nog inte så många förvånade över att Nederländerna, Bulgarien, Slovenien, Schweiz och Litauen åkte ut, även fast jag diggade "klädbytet".

I övrigt var ju allt sig likt, samma manus som i Tisdags och samma gamla slitna skämt. Pausunderhållningen var ju i och för sig lite rolig den här gången, men återigen så känns det förvirrande med alla konstiga norska ljud....

Jajaja, låt oss se hur saker och ting ser ut på Lördag - då smäller det! Innan dess hoppas jag få läsa om Christer Björkmans avgång och få se ordentliga ändringar i scenshowen hos Azerbajdzjan om den ska ha nån chans att vinna... Jaja, vi ses på Lördag! Tills dess: shalali shalala!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar