onsdag 19 maj 2010

Inför Oslo: del 8

13. Bulgarien - Miro - Angel Si TiBulgarerna fortsätter på sin inslagna väg med mystiskt dunkadunk och etnorytmer. GÄSP!!!!!!!
Det funkade ju inte förra gången, så varför skulle det funka nu? Bulgarernas brist på fantasi överträffas bara av deras brist på inspiration - för det här är tyvärr ack så oinspirerat! Nog för att man får ge dem en eloge för att man vågar sjunga på sitt egna språk, men eftersom man heller då inte förstår vad han sjunger så finns det absolut ingenting av den här sången som man förstår. Så därför tröttnar man och växlar över till en annan kanal ett stund. Och då vinner Bulgarien inga tävlingar. Måste dock tillägga att låten i sig inte är omedelbart dålig, den är välgjord och i rätt sammanhang kan den bli ganska intressant efter ett tag, men i Eurovision är den tyvärr hopplöst borta. Trots alla änglar, trots de konstiga danserna och trots den hyfsade sångrösten är Bulgarien uträknade. Sorry.

Magisterns Betyg: G-
Placering i semifinalen: 13

14. Cypern - Jon Lilygreen & The Islanders - Life looks better in springEfter att de nya reglerna om delade semifinaler infördes, har som bekant inte Grekland och Cypern deltagit i samma semifinal (eftersom reglerna förbjuder kompisröstande grannar som dessa att vara i samma semifinal), vilket har inneburit att Cypern blivit nästan poänglösa sedan dess - den obligatoriska 12:an från Grekland kommer aldrig längre. P.g.a. detta har man alltså i år valt att satsa på något mer kontinentalt för att locka röster från andra delar av Europa, än det så otroligt finansiellt stabila Grekland. Därför blev det en mer eller mindre amerikanskt ballad med en något stereotypisk västerländsk artist. Jon Lilygreen är därför i sammanhanget ett ganska ovanligt val, han är den första icke-grek som tävlar för Cypern. Han är brittisk av börd, precis som de flesta i gruppen "the islanders" (alltså inte hockeylaget). Trots dessa spännande "förnyelser" är resultatet allt annat än spännande... Oj vad tråkigt!!!!!!!!!!! Ännu en sjukt tråkig låt i startfältet, men denna gång ballad - vilket nog bara kommer göra saken värre... Ingen scenshow, bara rätt o slätt lite gitarrplinkande och lite påmålat leende. Jag ser inte det här vidare till finalen, tvärtom känner jag stor ångest över att Cypern missar möjligheten att skicka nån kul etno-låt till Eurovision. Det är ju faktiskt det enda de verkligen är bra på! Men nej nej, skicka för all del en amerikansk ballad med en massa britter till eurovision!!! Sopor....

Magisterns Betyg: G-
Placering i Semifinalen: 15:e

15. Kroatien - Feminnem - Lako Je SveÄntligen är Feminnem tillbaka igen, efter 5 års evigt slitande i balkans tv-studior. Sedan sin debut i Eurovision 2005 för Bosnien-Herzegovina med den ABBA-doftande låten "Call me", har man nästan varje år kämpat i sitt hemland Kroatien för att få återvända till Eurovision. Så äntligen lyckades man få en bra låt och i år, äntligen, vann man DORA (den kroatiska uttagningen) efter dunder och brak. Det har till och med gått så bra, att man nu är en av favoriterna att komma i topp 10 i finalen, vilket skulle bli den bästa placeringen för Kroatien på 10 år! Onekligen känns det också som att Kroatien äntligen valt rätt, efter gubbrock och svulstiga balkanballader kommer nu något modernt och välproducerat. Dessutom är Feminnem kanske numera Balkans mest erfarna och mest kända popgrupp, vilket onekligen kommer att vara ett plus i den tuffa konkurrensen i denna semifinal. Ett annat stort plus är att man går ut efter de två stolpskotten tidigare här, så för mig är Kroatien i år en given finalplats. Däremot måste påpekas att låten ingalunda är den bäst balladen i år, eller ens i semifinalen. Därför är inte Kroatiens stora framgång skriven i sten, utan antagligen kommer den få kriga ordentligt för sin finalplats. Personligen ser jag gärna den här i topp 10 i både semifinalen och finalen, men då krävs en bra scenshow. Frågan är hur långt det räcker... Det återstår att se.

Magisterns Betyg: VG-
Placering i Semifinalen: 10:a

16. Georgien - Sofia Nizharadze - ShineI år diskades iallafall inte Georgien av EBU för att ha skrivit nidvisor om Vladimir Putin, vilket får ses som ett framsteg. Istället väljer man att skicka en mycket seriös svulstig ballad - något som är helt rätt i år. Sofia heter hon som skall försvar Georgiens färger i år och Shine heter låten. Kan då detta vara den magiska kombinationen som för Georgien till Eurovisionhistorien? Nja, I think not... Snarare lär denna komma att få kämpa tillsammans med Kroatien om den sista finalplatsen, även om jag tror och hoppas mer på Kroatien. "Shine" känns lite överambitiös och pretentiös och när det dessutom finns så många andra bra ballader i startfältet så kommer denna inte att hålla måttet. Förmodligen kommer inte heller scenshowen att vara något att höja på ögonbrynen för, så jag tippar inte denna att gå vidare. Däremot vet man aldrig, Georgien är ett land som har potentiellt många utvandrare runt om i Europa, även om man inte riktigt kommer upp i samma nivå som Armenien och Azerbajdzjan. Få se om de ändå klarar sig.

Magisterns Betyg: G+
Placering i Semifinalen: 11:a

17. Turkiet - maNga - We Could Be The SameDet här gillar jag, bara så ni vet. Turkiet har haft många konstiga bidrag med i Eurovisionhistorien, men en återkommande trend hos dem, som man annars inte alls förknippar med Turkiet, är den moderna amerikansk-inspirerade rocken. Eller, njae, snarare har man satt sin egen prägel på denna typ av rock, så egentligen är det nog mer "Turk-rock". Och jag älskar det!! 2004 valde man att chocka hela Europa genom att skicka gruppen Athena till Eurovision - som då gick på hemmaplan i Istanbul, och slutade 4:a. 2008 skickade man gruppen med det roliga namnet "Mor ve Ötesi" till Eurovision och i år alltså maNga. Frågan är om rocken fortfarande går hem ute i stugorna, vilket jag har svårt att se. Snarare kommer det kanske bara räcka halvvägs och då mycket med hjälp av de turkiska utvandrarna runt om i Europa. Jag känner på mig att Europa inte är intresserat av sånt här, ändå är jag ganska säker på Turkiet i final. Hur det går där är dock svårt att säga. Men personligen ser jag dem gärna i topp 5 i år, även om jag kanske tyckte bättre om "Mor ve Ötesi" från 2008. Jag tycker dock att detta är en fantastisk avslutning på den sista semifinalen och jag håller tummarna för turkarna i år.

Magisterns Betyg: VG+
Placering i Semifinalen: 4:a'

Med detta sagt, väntar i sista delen en redogörelse för de bidrag som redan väntar i finalen, nämligen "The big 4"- Spanien, Tyskland, Storbritannien och Frankrike, men också självklart hemmanationen Norge. Från något jättelitet till hjärtan och satelliter, spännande... Vi ses då!

1 kommentar:

  1. Mina favoriter är:

    1.Sveige ( Självklart )
    2.Turkiet ( älskar låten och jag är inte ensam om det heller. 3.Frankrike ( kan inte sitta still när jag lyssnar på den, en sommarhit som passar bra bland årets tråkiga ballader)

    SvaraRadera