tisdag 24 augusti 2010

När dammet till sist lagt sig...

Så här 87 dagar efter det stora kalaset i Oslo känns det väldigt avlägset med schlager, eller hur?
MEN, bli inte lurad - det är nu som grunderna läggs för nästa års spännande tävling!
De viktigaste frågorna som vi ställer oss inför nästa schlagersäsong är:

1. Var går Eurovisionfinalen?
2. Kommer Eurovision 2011 att bli det största någonsin?
3. Slipper Sverige skämma ut sig igen?
4. Kommer Lidköping äntligen att få arrangera en deltävling i Melodifestivalen?

Viktiga frågor. Djupa frågor. Men hur ligger det då till?

Sommaren som följde efter Oslo-spektaklet blev (minst sagt) kaotiska. Inte nog med att tyskarna fick storhetsvansinne efter sin första eurovisiongloria sedan 1982, Lena själv lyckades med prestationen att bli en av de mest omskrivna vinnarna i schlagerhistorien! Dels den fantastiska insatsen att mer än lovligt salongsberusat (efter ett och annat glas mouserande riesling) ge vinnarintervju och försök till grovhångel med en mycket timid Alexender Rybak i livesändning. Dels avslöjandet att Lena visat sig naken i en tysk tonårsfilm tidigare under året (som givetvis blev stor skandal), samt uttalandet att hon i sin stora ödmjukhet behagade representera Tyskland även nästa år - och samtidigt göra en tysk uttagning till densamma ganska värdelös. Lena kan alltså (med stor sannolikhet) bli den första att vinna eurovision två år i rad... Gud förbjude!
Anledningen till den stora sannolikheten är att hennes låt Satellite faktisk blev en pan-kontinental hit i i stort sett hela Europa. Trots hennes märkliga och fruktansvärda accent.
Lena går mot en ljus framtid, och Tyskarna vaknade på morgonen den 30:e Maj med insikten att de faktisk nu var tvungna att arrangera näst års stora kalas! Men var?
Skillnaden mellan Norge (årets arrangörer) och Tyskland är ganska påtagliga. I Norge finns inga städer, bara byar. Det finns dessutom bara en by som är tillräckligt stor för världens största sångtävling: Oslo. Dessutom finns bara en arena stor nog i Oslo: Telenor Arena.
MEN, i Tyskland finns i stort sett ett ändlöst antal städer som är större än Oslo, ja, till och med större än hela Norge! Så var ska man då hålla kalaset?
För några veckor sedan kom de sista buden till det tyska TV-bolaget, och det verkar stå mellan Berlin, Hamburg, Hannover och Düsseldorf. För många i exempelvis Sverige är det nog ganska självklart att det skulle hållas i Berlin - Huvudstaden, den största staden et.c... Men det är inte så självklart som man skulle tro, för Hamburg är den näst största staden - i vilken TV-bolaget har sitt säte - och där Eurovisionintresset i Tyskland är som störst. Hannover å andra sidan är Lenas hemstad och har en sjukt stor arena, medan Düsseldorf är ett europeiskt metropol.
Vi vet förhoppningsvis snart om var beslutet hamnar.

2. Efter att kontinentala västeuropa äntligen vunnit igen, vill plötsligt alla avhoppade västländer komma tillbaka igen- östeuropeiska skräckväldet är tydligen över nu. Österrike (som aldrig egentligen imponerat någon) vill tillbaka, Ungern skall tillbaka och troligen kommer lilla Liechtenstein att hoppa på eurovisiontåget för första gången - och blir då den minsta nationen att delta i eurovision någonsin. Håller tummarna för att Luxemburg också ska ändra sig, och givetvis att Italien kommer tillbaka. På de fronterna ser det dock inte ut att bli ljusare... Israel, som ju var en av storfavoriterna i år men slutade på 14:e plats efter falsksång 2.0, har börjat diskutera att hoppa av tävlingen eftersom man är tydligen är så bittra förlorare. Skickar man artister som inte kan sjunga live, så får man ta den smällen tycker jag, men men.... Hoppar Israel av så kan ju andra länder hoppa på som exempelvis Libanon och Marocko (kanske t.o.m. Palestina!) som tidigare vägrat delta p.g.a. Israels deltagande. Vi får se...

3. Hemma i Sverige väntar en mycket allvarlig tid nu - efter fiaskot i Oslo MÅSTE melodifestivalen göras om för att bra låtar ska kunna komma med - och rätt låt vinna - inte bara rätt artist! Även om jag givetvis tycker synd om Anna Bergendahl, är det onekligen så att vi ändå inte förtjänade en finalplats, och hur mycket folk under perioden februari-maj 2010 älskade henne - kommer ingen längre ihåg vad hennes låt hette. Efter det ett så katastrofalt fiasko som det måste ju hela Sverige kollektivt gå igenom sorgens 4 stadier - Chock, ilska, förnekelse och acceptans. Chocken lade ju sig som bekant ganska omedelbart, istället tog ilskan över och man gav sig med rätta på Christer Björkman. Nu är vi i stadiet förnekande - "Vaddå? Det var väl inget Eurovision iår? Kommer jag inte ihåg...". Snart tar acceptansen vid. Som tur är har SVT lärt sig att man måste ingripa innan acceptansen tar vid - annars händer inget och allt blir som vanligt - Sverige torskar. Redan i juli kom nya regler inför 2011 års melodifestival - där vi äntligen får se hur urvalsjuryns makt halverats!
Urvalsjuryn har vi ju nu lärt oss vara ondskans hantlangare i svensk schlagerkultur - de väljer helt enkelt fel låtar (i år hade de ju exempelvis sorterat bort "in a moment like this" som kom 4:a i Eurovision för Danmark - dit upphovsmännen skickat låten istället efter att ha blivit dissade av svenska urvalsjuryn).
Nästa års melodifestivalbidrag väljs istället enligt ett lite mer avancerat schema. Först och främst handlar det om 3 olika "potter" av låtar:
1. De som är skrivna av amatörer -> tävlar i webjokertävlingen under oktober-november i år, och två låtar går vidare till melodifestivalen.
2. De som är skrivna av proffs (minst ett tidigare utgivet verk) -> 15 av dessa väljs av urvalsjuryn.
3. De låtar som är skrivna av specialinbjudna artister -> SVT (D.v.s. Björkman själv) bjuder in vissa artister och handplockar låtar ifrån dessa samt från kategori nr. 2, sammanlagt väljer SVT 15 låtar själva.Förmodligen spelar det här ingen roll, eftersom Björman/co fortfarande sagt att man siktar på bredd snarare än kvalité. Det betyder att låtar som bruka vinna i Eurovision ändå sorteras bort för att de är för "vanliga" och istället får vi höra inuitisk strupsång eller nån jädra bongotrumms jazz.... Suck... jaja... Hoppas ju iallafall på det bästa...

4. Kommer då Lidköping äntligen att få arrangera en deltävling i Melodifestivalen!?!
Njae, men det är inte omöjligt - ansökan är inne och vi håller tummarna: Här är min önskelista på melodifestivalstäder för 2011:
Kiruna - 1:a deltävlingen
Östersund - 2:a deltävlingen
Göteborg - 3:e deltävlingen'
Lund - 4:e deltävlingen (skit i malmö!!!!!!!!)
Lidköping - andra chansen
Sandviken - final (efter den totala schlageryran i Sandviken i vintras förtjänar dem finalen nästa år!!!)

HÅLL TUMMARNA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar