onsdag 26 februari 2014

Melodifestivalen 2014: Inför Lidköping - We built this city on rock'n'roll?

Jodå, det var Lidköping som Starship sjöng om i sin hit från 1985 - för de hade förmodligen på känn att Lidköping skulle komma att vara värdstad för en Andra Chansen späckad med rocklåtar! 3 av 8 låtar på Lördag kommer gå i rockens tecken, något som tidigare inte har hänt i Melodifestivalen. Ammotrack, som går först ut, får hård konkurrens av State of Drama och Outtrigger. Visst, det kanske är en smula n00bigt att placera alla 3 låtar i samma rockgenre - de skiljer ju sig ganska tydligt åt sinsemellan. Ammotrack står för den typiska "nitar o läder o långt hår"-hårdrocken (ni vet, de som hatar synthare mer än något annat), medan State of Drama är det mer popiga arenarocken som försöker blanda "Backstreet Boys med "Backyard Babies", medan Outtrigger är typisk metalrock som försöker blanda growl med Hannibal Lecter. Svårt att jämföra dessa bidrag med andra ord. Nåja, jag ska ändå göra ett försök! Dock måste poängteras att storfavoriten på Lördag heter Helena Paparizou - och inget annat. Eurovisionstjärnan är och förblir den tyngste att någonsin stå på en scen i lilla Lidköping - det kan jag lova er!


1. Ammotrack - Raise Your Hands
Andra Chansen inleds med riktig hårdrock - på alla sätt och vis. Redan när kamerorna riktas mot scenen ser vi tydligt att bandet vill skapa den där klassiska garageband-känslan, genom att ha en gigantisk garagedörr som öppnar sig. Kaxigt. Att det dessutom står motorcyklar på scenen samtidigt, är kanske att ta garagekänslan lite väl långt - men intentionen är god. Skövdebandet spelar ju dessutom mer eller mindre på hemmaplan, och vare sig man vill det eller inte - så kommer bidraget att få rejält med röster av alla headbangers där ute. Det är bara att konstatera - Ammotrack lär ta sig till semifinalen. Däremot vet jag inte om de kommer vinna sin duell - risken finns att andra bidrag smäller högre där.


2. Linus Svenning - Bröder
Oerhört tufft att sia om Linus Svenning! Detta är en av kvällens mest svårtippade bidrag då både Linus och hans låt är så oerhört känslomässiga och annorlunda. Att en så tillsynes "tuff" kille som Linus sjunger om saknaden av en bortgången bror, är helt unikt i Melodifestivalen och gick ju med stor sannolikhet vidare till Andra Chansen just genom sin unikhet. Frågan är hur detta kommer att stå sig mot hårdrock och schlagerdivor? I nuläget är det så tuff konkurrens som det är, och Linus' startposition är sämsta tänkbara. Har därför svårt att se denna i final trots att den faktiskt är ganska bra.


3. JEM - Love Trigger
Här har vi en rejäl skrällvarning faktiskt - jag flaggade för detta bidrag redan i andra deltävlingen, då jag såg skrällpotentialen. Detta är helt klart den enda låten i Melodifestivalen som verkligen känns 2014, och den sticker helt klart ut även i detta startfält. Kameraarbetet och de snygga övergångarna talar starkt för att JEM kan komma att dänga till med en ny skräll på Lördag. Det enda som talar emot dem är dock just att inga talar OM dem. Uppmärksamheten kring bandet är nära nog 0%, ett faktum som nog lätt förklaras av rockgrupperna och Helena Paparizou - som snor allt rampljus. Personligen välkomnar jag gärna JEM i en eventuell final, eftersom det är en låt som faktiskt hör hemma där - med tanke på hur ont det har varit om bra moderna upptempolåtar i år.


4. State of Drama - All We Are
Konstigt nog så är detta Lördagens bästa låt enligt mig - en variant på "A New Tomorrow" med A Friend in London (Danmarks bidrag 2012). Visst, man kan höra att de snott introt från "Beautiful Day" med U2, men ärligt talat slår refrängen allt annat denna kväll. Trots att jag avskydde deras låt från ifjol, så hoppas jag faktiskt nu själv att de går till final. Men som i en ironisk twist, så är de inte alls oddsmakarnas favoriter längre, tvärtom förväntas de komma nästan sist på Lördag - trots deras stora framgångar tidigare. Kanske är deras mjukare rock inte lika attraktiv som de övriga rocklåtarna? Svårt att säga helt ärligt...


5. Ellinore Holmer - En Himmelsk Sång
Jag håller fast vid att denna dam är den klart vackraste i Melodifestivalen i år - det är något mycket speciellt med just hennes karisma på scenen. Kan det vara det där norrländska lugnet som hon utstrålar? Eller kan det vara att hon har samma färg på klänningen som Carola hade 2006 när hon vann med "Evighet"? Vem vet, men jag tror att det var något av det som fick henne att ta sig till Andra Chansen iallafall! Låten tror jag inte hjälpte nämnvärt - för så bra är inte den. Jämför vi den dessutom med de ballader som redan är i final så ser vi att både Songbird och Undo spelar i en helt annan division ur kvalitetssynpunkt. Tyvärr för Ellinore, luktar det inte lingon om det här utan snarare tågbiljett hem.


6. Martin Stenmarck - När Änglarna Går Hem
Detta är dessvärre det bidrag som jag tycker minst om i årets Andra Chans. Det beror inte så mycket på den enorma ljusmonter som Martin har i bakgrunden (som för övrigt ser ut exakt som den i "Independence Day", när man försöker kommunicera med utomjordingarna och sedan blir sprängda i luften), utan snarare på Martin i sig. Och låten som är skitdålig. För det första så försöker Martin dölja sin begynnande skallighet genom att ha hatt på sig. Han passar inte i hatt... För det andra låter han (och ser ut) som Lasse Holm. Det hade varit okej om året var 1986, men det är det mig veterligen inte. För det tredje känns låten som en desperat upphottad version av en svensktoppslåt från 90-talet. Nej tack... Låt oss bara hoppas att numret inte provocerar utomjordingarna att spränga upp hela staden som hämnd - som de gjorde i Independence Day.


7. Helena Paparizou - Survivor
Återigen måste jag poängtera: Detta är årets största stjärna - end of discussion! Bara det faktum att hon valt att ställa upp i Melodifestivalen kan betraktas som en stor ära för Sverige och att ha henne i Lidköping är enormt stort. Men samtidigt finns det ju en anledning till att hon är i Andra Chansen och inte direktkvalificerad till finalen. Survivor är inte hennes bästa låt, tvärtom tar den god tid på sig att komma igång - och kommer aldrig upp på den nivå som man kanske kunde förvänta sig. Den står liksom och stampar på samma ställe hela tiden, även om Helena gör vad hon kan för att den ska komma igång på riktigt. Det är nästan lite frustrerande att lyssna på den, för jag vill ju gärna gilla det här - eftersom detta är vår kanske största schlagerstjärna någonsin. Men ack, sådan är schlagervärlden. Även om den är storfavorit att gå vidare, är jag tveksam på om den räcker hela vägen - i konkurrensen mot de mindre konventionella bidragen som JEM, Outtrigger och kanske Ammotrack... Skulle hon missa - ja, då lär landssorg utlysas i Grekland och bland Eurovisionfansen - alla vill ju se Helena tillbaka i Eurovision igen. Inklusive jag.


8. Outtrigger - Echo
Jag tror inte att det någonsin hade hänt förut, men Outtriggers framförande fick ju som bekant panikändras innan livesändningen i deltävling 3, eftersom "det kunde skrämma barnen". Och ja, Hannibal Lecter masker, tvångströjor och burar - och lite growl på det! Nog sjutton skulle det skrämma livet ur vilken 6-åring som helst! I allafall de som inte är vana vid metalkonserter... Men just p.g.a. detta är Outtriggers framförande också det mest genomarbetade i årets Melodifestival - på många sätt blir det som en musikvideo optimerad för att skapa den där härliga ångestfyllda metal-känslan. Kort sagt; detta är unikt. Även om du kollar utomlands. Jag tror kanske inte att detta är det mest optimala att skicka till Köpenhamn kanske, men visst hade det platsat i finalen. Outtrigger representerar något som är genomtänkt och välproducerat - trots allt growl och tvångströjor. Samtidigt har jag full förståelse för om folk tycker illa om det här - för detta är inte mainstream på något sätt. Tvärtom: Här är det nischat som bara tusan! Kommer de få tillräckligt med röster då? Ja, med tanke på att de konkurrerar om rock-rösterna med 2 andra grupper under kvällen - så kan de få det svårt! Jag skulle dock ändå tippa att de är med i semifinalduellerna iallafall...

Summan av Kardemumman: det är svårt att sia om Andra Chansen i år - med tanke på att tre rocklåtar krigar mot en internationell schlagerstjärna och ett gäng andra mycket väsensskilda låtar. Att bara peka ut två självklara finalkandidater vore otroligt svårt - vi vet ännu inte om rockfansen kommer att rösta (eller på vem de röstar). Är Helena Paparizou tillräckligt folklig för att ro hem en finalbiljett? Kommer JEM:s moderna låt locka unga röster och skrälla till sig en finalplats? I nuläget är det omöjligt att säga.
Mina favoriter för Lördagen är dock State of Drama och faktiskt Helena Paparizou. Säga vad man vill men Helena behövs i finalen tycker jag - vi behöver stjärnglansen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar