onsdag 5 februari 2014

Eurovision-nyheter: Nu hotas Eurovision att bli ett nytt Sotji-OS

Åh dessa danskar - vårt älskade broderfolk i Syd, som givit oss röda korvar och framgångsrika skallningsmetoder. Sedan Emmelie de Forest vann Eurovisionbucklan i Malmö ifjol så har de levnadsglada danskarna dock vadat i interna stridigheter och kontroverser, framförallt politiska sådana. Men medan regeringarna har avlöst varandra sedan i Maj, så har Eurovision blivit en slagpåse mellan landsbygdspolitiker och stadspolitiker. Herning, den lilla landsbygdshålan mitt i Jylland, var utan tvekan det alternativ som vid första anblick hade den modernaste och bäst förberedda arenan. Ändå väljer DR (Dansk Radio) att förlägga Eurovision i Köpenhamn - men inte i någon av de 3 befintliga arenorna utan väljer istället att bygga en helt ny i en gammal skeppsvarvslokal i utkanten av staden. Debatten som följde det beslutet var oerhört rolig att följa som svensk - ungefär som SVT:s "Debatt" där vem som helst tydligen får vara med oavsett om personen är relevant eller inte. I debattkaoset påbörjades en smutskastningskampanj mot "storstadsborna" av de bittra förlorarna i Herning, som förbarmade sig över att alla som jobbar i DR är Köpenhamnare, och därmed partiska. Och nog får man säga att de har en poäng, för idén om att använda Refshaleøen som en "Eurovision-ö" och bygga ett ny arena i en varvslokal - är visserligen kul, men också ett tecken på storhetsvansinne á la Sotji-OS. Speciellt med tanke på att man redan har konsert- och evenemangsarenor till bristningsgränsen i Köpenhamn - och inte på något sätt är tvungna att bygga en helt ny bara för ESC. Vad som händer på Refshaleøen efter Eurovision är dessutom tydligen olöst. Varför inte söka vinter OS till exempel?
Nåja, det har varit relativt svaga protester mot valet hittills, och de som förekommit har avfärdats som landsbygdspopulism. Men enligt Sydsvenskan idag har DR tvingats ändra budgeten för bygget på Refshaleøen - med 13 miljoner Dkr. Och vem ska betala det? Jo, skattebetalarna i Köpenhamn. Och detta är tydligen inte första gången man överskridit budgeten - redan i December ifjol sköt danska staten till ytterligare 30 miljoner Dkr till bygget. Budgeten för bygget var helt uppenbart baserat på glädjekalkyler - något vi ju känner igen ifrån det stundande Sotji-OS!
Det ironiska är dock att DR nu hotar flytta arrangemanget från Köpenhamn till Herning - om man inte får mer pengar från Köpenhamns stad och Huvudstadsregionen. I Herning klappar man
ju nu givetvis händerna - eftersom allting redan är färdigt och klart där. I Köpenhamn däremot verkar politikerna svettas sjöar eftersom hela frågan blivit om prestige - både för Köpenhamn som stad och Danmark som land. Som en dansk regionpolitiker i Köpenhamn uttryckte det: "– Vi skulle bli utskrattade i hela Europa om vi skulle flytta Eurovisionfinalen med mindre än 100 dagar kvar". Ja, det skulle ni. Mest för att ni försöker bygga en helt ny arena bara för Eurovision, men glömmer av att ni vare sig är Azerbajdzjan eller att Putin inte är er president.
DR vet vilka trådar de ska dra i! Och skjuter kommunen och regionen till med pengarna kommer sannolikt Köpenhamns-Eurovision kosta mer än något annat Eurovision som hållits i Norden, och tredubbelt så mycket mer än i Malmö. Til Lykke!
Men riskerar då verkligen Eurovision flyttas ut till landsbygden och Herning? Nej. Det har visat sig att Robbie Williams spelar i Herning samma dag som Eurovisionfinalen. Och jag tvivlar på att han är intresserad av att dela arenan med 10.000 schlagernördar...

En annan Eurovisionnyhet är att man nu valt 3(!) programledare för Eurovision - precis som de flesta andra värdländer gjort de senaste åren. Bristen på fantasi hos danskarna är därmed brutalt uppenbar. De tilltänkta är Lise Rønne, Nikolaj Koppel och Pilou Asbæk - varav den ende som möjligtvis kan vara känd i Sverige är Pilou som spelat "Kasper Juul" i serien "Borgen". I övrigt kan nämnas att Lise är en erfaren programledare (bl.a. för Danska Melodifestivalen de senaste åren), och Nikolaj är en känd pianist och radiopratare. Låter ju som en lyckad kombination?

Avslutningsvis har vårt broderfolk i Öst valt sitt bidrag - och det blev Coldplaywannabe bandet "Softengine" som ska representera Finland i Köpenhamn i vår - med den något passande låttiteln "Something better" - vilket ju är precis det man önskade att Finland valt istället. Nåja. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar