tisdag 1 april 2014

Danskarnas fiasko ett faktum: Nu flyttas Eurovision - till Malmö?Ett av historiens största schlagerfiaskon är ett faktum - nu har EBU tagit beslutet att flytta Eurovision Song Contest ifrån B&W-hallarna i Köpenhamn till en annan plats! Detta tämligen radikala beslut meddelades igår kväll av Aud Wilkens, EBU:s exekutive chef. Anledningen är solklar (och något jag varnat för tidigare om ni minns)  - danska tv-bolaget (DR) har helt enkelt inte hunnit bli klara med ombyggnationen av den gamla varvslokalen som utgör B&W-hallarna... Ärligt talat är väl ingen förvånad? Redan i December var projektet på väg att haverera och danska medier sågade arenavalet vid fotknölarna p.g.a. de skenande kostnaderna och all tid den skulle ta i anspråk. Nu visade sig det också mycket riktigt att tidsplanen inte längre håller, då alldeles för mycket kvarstår att bygga. Bland annat upptäcktes att scenen - som beräknades bli den största någonsin i Eurovisionhistorien - plötsligt inte skulle få plats i arenan givet läktarnas placering.
DR:s platschef Jacob Sveistrup konstaterar att man "gjort en glädjekalkyl både vad gäller finansiering av omrenoveringen och storleken på hallen". Applåder för danska projekteringskalkyler!!!!
Dansk media fullständigt avrättar DR idag, bl.a. skriver Verdens Gangs" chefsredaktör Niels Olsen att "DR har skämt ut Danmark värre än något annat i historien", medan Jörgen Ingmann (kulturskribent på Köbenhavnsbladet) kallar DR:s fiasko "landsförräderi av högsta grad". Schavottering!
Men var kommer Eurovision då att flyttas med en månad kvar?

Enligt dansk media målas fjolårets värdarena i Malmö ut som den enda möjliga kandidaten - eftersom den är den arena som är närmast Köpenhamn och dessutom är ledig under de aktuella dagarna. Men kommer verkligen danskarna gå med på att flytta Eurovision tillbaka över sundet??
Aud Wilkens poängterar att man i nuläget letar en ny arena för evenemanget, men att utbudet är begränsat just p.g.a. tidspressen och att arenan måste vara anpassad till liknande evenemang. Dessutom tillstyrker hon att platsen behöver vara i Köpenhamns närområde - eftersom stora delar av den tyskproducerade scenen redan är på plats i Köpenhamn. Malmö känns ligga kusligt bra till!
Enligt Sydsvenskan har Percy Nilsson redan hunnit att kontakta DRs chef Birthe Kjaer, och enligt egen utsago ska Malmö stå till danskarnas förfogande. Givetvis kommer dock produktionen att ledas av DR, med danska programledare och danskt tv-team. Percy säger dock att han hoppas att fjolårets programledarinna Petra Mede ändå kommer få vara med på ett hörn tillsammans med de danska programledarna Hans Christian Andersen, Jörgen Olsen och Sanne Salomonsen. I vilket fall som helst kommer Sverige och Malmö att få stor publicitet ännu en gång.

Om nu beslutet blir att flytta Eurovision till Malmö återstår att se - men i nuläget verkar det faktiskt vara det enda riktigt bra alternativet. Imorgon eller på Torsdag kommer det slutliga beslutet, men Malmö lär vara redo - oavsett var det hamnar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar