fredag 4 april 2014

Inför Eurovision 2014: Del 2 - från fördomsfri ska-punk till tvillingarna från The Shining


5. Island: Pollapönk - "No Prejudices"

Betyg delmoment

Tidigare statistisk: B-
Konkurrenskraft gentemot övriga: B+
Bettingodds: D
Schlagermagisterns slutbetyg: B

Precis efter Sanna Nielsens ballad kommer så denna isländska ska-punkstorm, som inte kan beskrivas som annat än en energiinjektion i en annars tämligen balladmättad semifinal. Till skillnad från "Undo" är är "No Prejudice" en balansgång mellan skämt och allvar, mellan politik och humor och mellan modern musikproduktion och dagis. Första gången man hör låten, brukar man nog väga mer åt att detta är ett stort oseriöst skämtbidrag med förvirrade islänningar som driver med pk-normer. Men eftersom låten är så klistrig sitter man gärna och lyssnar några gånger till - och når då slutsatsen att detta är riktigt bra och underhållande. Glädje! Men samtidigt kommer Europa inte att ha möjligheten att lyssna 16 gånger på låten, utan kommer förmodligen stanna kvar vid "skämtbidrag" i sin bedömning. Således lär detta inte kamma hem några enorma poängsummor, om den ens går vidare till final. Islänningarna har haft tur de senaste åren, då de faktiskt tagit sig till final - och kommit tvåa som bäst 2009. Där är vi dock inte i år. Fördomsfri ska-punk är fantastiskt kul, och underhållande men inte finalmaterial.(PS. Dock årets absolut bästa musikvideo!!! Den stora frågan är dock varför det plötsligt är inne att se ut som Alexander Bard på Island? DS.) 6. Albanien: Herciana Matmuja - "One Night's Anger"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: C-
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: D+
Schlagermagisterns slutbetyg: C-

Välkommen tillbaka till 80-talet! Albanien fortsätter sin tidsresa i Eurovision, efter gubbrocken ifjol till en lite mer popbetonad dänga utan slagkraft i år. Jag har ingen aning om hur albanerna tänker kring sina bidrag riktigt, men helt uppenbart är att det där med dubstep och house inte kan vara så populärt i Tiranas uteliv - än. Man lyssnar nog hellre på Dr.Alban och Aqua på klubbarna där verkar det som. Men generellt verkar Albanien ha blivit experter på att skicka konstiga låtar till Eurovision, som för det mesta aldrig tar sig till final. När de dock väl gör det kan de ibland lyckas väldigt bra, som 2012 då man slutade 5:a i finalen med den fruktansvärt deprimerande låten "Suus". Galet konstig låt - men gick ändå hem tack vare sin konstnärlighet. I år är det dock inte mycket konstnärlighet inblandat. Herciana ska dock ges en eloge för sin röstinsats i sången, för den är imponerande. Dock hjälper det knappast, då Albanien både av statistik, odds och allas åsikter (inklusive min) är dömda att förpassas till botten i resultaten i år också. Och detta trots att Herciana är så glad i att vada i sjöar och cykla i solen.  7. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: A+
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: B-
Schlagermagisterns slutbetyg: C-

Ryssarna invaderar Köpenhamn ledda av två tvillingsystrar som faktiskt redan vunnit Eurovision - iallafall juniorversionen av den 2006. De slog då Molly Sandén, som "bara" kom 3:a. Nu är tvillingarna från "the Shining" dock tillbaka, ironiskt nog med en låt som heter just "Shine". Allt är på sin plats, för är det något som ryssarna tycks gilla så är det tjejgrupper och familjeband. t.A.T.u. och Buranovskije Babusjki är ju bara några exempel på sådana grupper som ryssarna skickat de senaste åren. Men skillnaden här är kanske att tvillingparet i år är lite väl vardagliga, kanske lite tråkiga rent av. Låten påminner om hur dåliga Melodifestivallåtar från 2003 brukade låta och ärligt talat finns ingen spännande eller intressant att fastna för här. Trist är ordet. Men nu snackar vi om Ryssland här, en av de ytterst få länderna med 100%-ig kvalificeringsstatistik i Eurovision och som dessutom sällan missar topp-5 i finalen. De behöver ofta inte ens tänka igenom valet av sitt bidrag - de flesta länder röstar på Ryssland för att ligga bra till hos Putin ändå. Men vinna lär de inte kunna göra i år, inte utan seriösa mängder mutor.8. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start a Fire"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: A+
Konkurrenskraft gentemot övriga: C-
Bettingodds: A-
Schlagermagisterns slutbetyg: B

Detta är ett av Eurovisions verkliga monsternationer - ett land som sedan debuten 2008 inte slutat sämre än 8:a och som sedan 2009 konstant hållit sig i topp-5!! I Malmö ifjol blev man 2:a, trots att man då hade en låt som enligt mig mer påminde om en Kicki Danielsson-låt från 80-talet. Nåja. Azerbajdzjan klarar sig alltid, även om de skickar ren skit till Eurovision. Undra varför? (Host* MUTOR* Host*) I år så verkar man återigen försöka med en ballad - en nästan direkt kopia av sitt bidrag 2012 Sabina Babayeva - When The Music Dies, som slutade 4:a efter Loreen. Men precis som alla ballader i år så inleds låten med en pianoslinga, men till skillnad från de flesta ballader i år så lyfter aldrig låten. Alls. Den har ingen hook, inget intressant att fastna för eller något händelserikt. Tvärtom. Här försöker azerierna att tråka ut oss genom balladdöden - MEN (!) man kommer med 100% sannolikhet att pumpa in miljoner i scennumret för att på något sätt försöka lyfta denna tråkiga ballad med något visuellt iögonfallande. 2012 hade man en enormt dyr ljusprojektion på klänningen. Frågan är om de vågar återupprepa sig själva? Något måste göras, och det vet de om! Men kommer det att räcka för en vinst? Hoppas inte. Men trots bristen på låtkvalitet så kan man aldrig räkna bort Azerbajdzjan - som även i år lär sluta på en topp-5 placering. Inte för att låten sticker ut eller ens är värd att lyssna på - utan p.g.a. att det alltid slutar så vare sig vi tycker om det eller inte. EBU:s regelbok säger ju tydligt att: Azerbajdzjan är Azerbajdzjan. Alltså topp-5 i finalen. Så det så.

I nästa del kommer jag recensera vad som är kvar av Ukraina, en Belgisk "mammas pojke", en Ruslana-kopia från Moldavien och den numera historiska "Facebook-Valentina" från San Marino. 
Till dess: Imorgon är en annan dag. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar