torsdag 10 april 2014

Inför Eurovision 2014: Del 4 - 30 år på 12 minuter.


13. Portugal: Suzy - "Quero ser tua"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: F
Konkurrenskraft gentemot övriga: F
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: D
Portugal - den ständiga förloraren! Efter att Finland vann 2006, så blev Portugal det land som deltagit flest gånger utan att vinna, eller ens att komma i topp-5 faktiskt. 46 år har man hållit på nu. Ifjol hoppade dock Portugal för första gången frivilligt av Eurovision eftersom landet i princip är bankrutt. Som i ett trollslag kommer de dock tillbaka i år, eftersom landet tydligen plötsligt fått råd att skicka bidrag till Eurovision i år igen. Det verkar dock som landet inte hade råd att skicka något uppdaterat bidrag, eftersom årets portugisiska låt påminner oroväckande mycket om 80-talets latinovåg. Visst får man aningar av Madonnas "La isla bonita"? Eller egentligen av varenda låt som någonsin producerats i Sydamerika fram till 2000-talet. Så den stora frågan är varför Portugal kommer dragandes med det år 2014? Jo, det är förmodligen för att man helt enkelt inte har något bättre än det här just nu. Det är en glad och tämligen dansvänlig låt, som muntrar upp i ett annars rätt deprimerande startfält, och med stor sannolikhet även i det deprimerande Portugal. Tummen upp för de positiva känslorna - men detta är 30 år för sent, även för Eurovision.
14. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm after the Storm"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: F
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: C-
Schlagermagisterns slutbetyg: D-
Jag vet inte om det är en trend här, men jag tycker att även denna låt låter lite mer 80-,90-tal än resten av startfältet! Får typ tidig U2-känsla här, lite avslaget halvt country-inspirerat nummer... Jag vet ärligt talat inte riktigt hur man tänker i Nederländerna, men jag antar att man blev rätt chockade av förra årets succé med Anouk och den vansinnigt vackra låten "Birds" skriven av de svenska låtskrivarna Tore Johansson och Martin Gjerstad (som jag hade äran att träffa i Malmö). I efterdyningarna av denna chock väljer man nu alltså tydligen att skicka det här, som inte kan beskrivas som annat än en lång gäspning. IGEN. Semifinal 1 verkar mest bestå av långa gäspningar, vilket inte är ett bra tecken direkt. Och baserat på den urusla statistiken Nederländerna har i tävlingen de sista åren, där man alltså bara tagit sig till final en enda gång sedan 2004 - och då genom Anouk ifjol - så lär vi inte ser Nederländerna i finalen i år. Kanske de lär sig att använda svenska låtskrivare i fortsättningen. Det verkar ju funka.
15. Montenegro: Sergej Ćetković - "Moj Svijet"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: F
Konkurrenskraft gentemot övriga: C
Bettingodds: C-
Schlagermagisterns slutbetyg: B-
Och då var vi hos Montenegro då, ett av de ytterst få kvarvarande Balkanländerna. Landet som ifjol gav oss dub-step-rapp och storbystade kvinnliga lerbrottare ger oss istället i år en riktigt klassisk balkanballad, med alla etnointrument som någonsin uppfunnits. Sjunger, det gör Montenegros svar på Lasse Berghagen! "Moj Svijet" betyder "Min värld" och presenteras i en turistvideo där Sergej sjunger vid en utsiktsplats vid havet. Så kommer det naturligtvis inte se ut i Köpenhamn, utan där lär vi bara få höra ännu en ballad med en manlig sångare som ingen bryr sig om. Visst, det är en av ytterst få "etnoballader" men i konkurrensen lär det inte sticka ut nämnvärt. Dessutom har Montenegro aldrig kvalificerat sig till final och kan ju se sig om i stjärnorna efter en finalplats i år med tanke på att de flesta grannländerna hoppat av. 0% chans att denna kvalificerar sig således. Men mysig och trevlig är den - precis som det ska vara på Balkan!
15. Ungern: Kállay Saunders - "Running"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: B
Bettingodds: B+
Schlagermagisterns slutbetyg: B
Och plötsligt är vi tillbaka i 2014 igen! Ungern är tydligen det enda uppdaterade land att räkna med i Eurovision - sedan återkomsten i tävlingen 2005 så har Ungern skickat moderna och välproducerade låtar som andas hitlistor. Tyvärr har Europa oftast blivit tagna på sängen och fördömt Ungrarna till bottenträsket - allra värst gick det för Kati Wolff som gav rent guld till Eurovision 2011 men ändå hamnade på 22:a plats. Skandal! Återigen anar jag att så bli fallet, även om detta inte alls är lika bra som Kati Wolff 2011. I år har Ungern valt en upptempoballad som dessutom är snyggt producerad och effektfull. Den sticker således rätt bra ut i mängden och har dessutom fördelen av att gå ut sist i startfältet. Det finns alltså ganska mycket som talar för ännu en finalplats för Ungern i år! Samtidigt är allt beroende av hur det här ser ut på scenen i Köpenhamn, för jag har svårt att se hur man ska kunna lyfta detta till en snygg visuell upplevelse. Jag ser därför att det kan bli svårare än man tror för Ungern att ta sig till final - även om låten är bra gjord och väldigt tilltalande. Men den är ju ingen vinnare, och den lär inte få med toppstriden att göra i finalen heller.

Så här tror jag Semifinal 1 slutar:
1. Sverige
2. Azerbajdzjan
3. Ukraina
4. Moldavien
5. Armenien
6. Ungern
7. Ryssland
8. Estland
9. Island
10. Albanien
Icke kvalificerade:
11. Montenegro
12. Portugal
13. San Marino
14. Nederländerna
15. Belgien

I nästa del går jag in på Semifinal 2 bidrag 1-4; Maltas hippigäng, Israels Beyoncé, Norges dörrvakt och Georgiens gubbröra. Vi ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar