fredag 11 april 2014

Inför Eurovision 2014: Del 5 - ska en norsk dörrvakt vinna Eurovision?


1. Malta: Firelight - "Coming home"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: B
Bettingodds: C+
Schlagermagisterns slutbetyg: B
Det blir en mysig inledning på semifinal 2, den saken verkar säker. Malta har blivit Eurovisions "feel good"-land (möjligtvis i konkurrens med Danmark), i synnerhet efter att ha skickat den ständigt leende läkaren Gianluca till Malmö ifjol. I år kör man på ungefär samma glada humör fast mer country och folk-music - lite åt samma håll som Nederländerna och Lettland - fast bra. Detta är nämligen rätt lyssningsvärt, och kommer säkerligen gå till final. Malta har börjat producera finalmaterial på löpande band de senaste åren - de fyller liksom en nisch av glada melodier som inget annat land riktigt klarar av. Vi tackar för det! Samtidigt är denna genre ganska harmlös och kan därför lätt sållas bort som en kul sidogrej. Med andra ord är det knappast vinnaren av Eurovision 2014 jag skriver om här, snarare lär detta bli ett sådant bidrag som man bara minns tillbaka på som ett glatt mellanspel. Men det är ju alltid något, i synnerhet för en ö på 400,000 invånare!2. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: B+
Bettingodds: C
Schlagermagisterns slutbetyg: B+
Jag måste inledningsvis konstatera att Israel kanske är det land som har starkast artister bland Eurovisionländerna. Det är faktiskt sällan Israel skickar usla artister till Eurovision - och i år är inget undantag från den regeln. Detta är den hebreiska versionen av Beyoncé, med en låt som kanske dock inte helt gör artisten rättvisa. Mei är imponerande, närvarande och karismatisk. Hon kommer att äga scenen i Köpenhamn, och jag vågar nästan säga att hon kommer bli något av en publikfavorit. Låten lämnar dock en del i övrigt att önska. Visserligen sticker jag inte under stolen med att detta lätt kan fungera ändå - det är en riktigt bra låt! Dock inte tillräckligt stark för att ha med toppstriden att göra i finalen kanske men väl tillräckligt för en finalkvalificering! Samtidigt ska jag göra er uppmärksamma på att hon går ut som nummer 2 - dödens placering. Denna placering drar ned sannolikheten att kvalificera rejält - men samtidigt balanseras statistiken av Mei och hennes omedelbara karisma. Hon är bättre än statistiken helt enkelt. Men ännu är det svårt att sia om utkomsten av semifinal 2, jag tror nog mycket beror på hur väl man lyckas visualisera bidraget på scenen - och hur det sticker ut i jämförelse med allt annat denna kväll. Först då lär man förstå hur mycket Mei betyder som artist tror jag.3. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: A
Konkurrenskraft gentemot övriga: B
Bettingodds: A
Schlagermagisterns slutbetyg: A-
Detta var den tidiga oddsfavoriten innan Armeniens Aram mp3 tog över, och många trodde nog att det skulle bli Oslo igen 2015. Men på senaste tiden har Norge halkat efter i oddsen och är nu långt bakom både Armenien och Sverige. Trots detta så måste man ju påpeka det fullständigt otroliga bidrag som norrmännen hittat: en dörrvakt som aldrig sjungit inför publik förut - med en låt skriven av hans kusin! Och dessutom är det en oerhört avskalad ballad!! Magiskt. Eller väldigt dumt. I nuläget kan detta gå åt vilket håll som helst - ingen vet riktigt hur Europa kommer att reagera på en biffig norsk dörrvakt som sjunger en känslosam ballad - bitvis nästan helt oackompanjerat. Mansnormerna kommer att ifrågasättas - var så säker! Och detta lär inte mötas väl i alla länder, i synnerhet inte i de konservativa och machokulturella öststaterna. Men frågan är om gaycommunityn i Europa går igång på detta heller? I nuläget så vet ju ingen! Det enda vi vet är att låten sticker ut i all sin enkelhet - fullständigt olik någon annan ballad i tävlingen i år. Problemet är dock att den kanske just därför är lite för avskalad och enkel - lite för otypisk en Eurovisionvinnare. Jag har väl ingenting emot om den skulle vinna, annat än att det är surt att torska mot Norge, men på något sätt känns det en smula orimligt med en vinnarlåt av detta slag. Det ligger utanför min begreppsvärld...4. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: A-
Konkurrenskraft gentemot övriga:F
Bettingodds: D
Schlagermagisterns slutbetyg: F!!!!!!!!
Och så till slut; den kanske sämsta låten (eller låtarna) som är med i årets Eurovision. Detta är svårt att beskriva utan att använda alldeles för många svärord, men låt oss säga att det iallafall inte lär komma till final trots att Georgien nästan aldrig har missat en final. Men med ett bidrag av detta fruktansvärda slag, så anar jag att det dags nu. Jag skulle nämligen vilja säga att detta är mer än en låt - snarare 5-6 låtar som spelas samtidigt. Bland dessa låtar hittar vi en indiansång, åtminstone 3 gitarrlåtar och en jazzlåt - allt pålagt på varandra i en himla röra som inte går att lyssna på. Mitt i alltihopa sitter en gubbe. Ska han vara med på scenen i Köpenhamn också? Hm. Frågan är om detta inte kommer kollapsa av sig självt? Detta är ju bara så vansinnigt att det rent logiskt inte borde gå att framföra live ens! Hur ska de göra? Ta fram en massa indianer som spelar på 6 gitarrer samtidigt??? Samtidigt som gubben jojkar? Fattar ingenting. Men det är ju Eurovision också...

I nästa del ska vi dissekera Polens slaviska töser, Österrikes skäggiga transvestiter, skänka lite uppmärksamhet till Litauen samt lyssna på något bättre från Finland. Ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar