onsdag 9 april 2014

Inför Eurovision 2014: Del 3 - Historisk comeback av facebooktjejen


9. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: A
Konkurrenskraft gentemot övriga: B+
Bettingodds: B
Schlagermagisterns slutbetyg: B+
Som vanligt stormar det häftigt kring Ukrainas bidrag i Eurovision - men denna gång är det inte landets eget fel. I år är det Krim-krisen som skapar problem i Eurovision då Krim enligt FN fortfarande tillhör Ukraina, medan Ryssland som bekant numera ser Krim som en del av Ryssland. EBU däremot anser att man ska följa FN, vilket innebär att de anser att Krim tillhör Ukraina - och därmed ska Krims telefonröster räknas till Ukrainas röstning. Problemet är dock att om de blir ryska abonnenter så kommer rösterna ändå räknas till Rysslands röstning. I nuläget vet ingen hur situationen kan lösas, men vi lär snart bli varse om något av bidragen stryks. Min gissning är dock att Ukraina står säkra i tävlingen och lär dessutom få många sympatiröster - framförallt från sina västliga grannar. Men kanske kommer landet få fler än bara grannrösterna, för detta är en relativt ovanlig genre i år - bra gjord upptempo pop. I detta balladmättade startfält sticker allt ut som har något högre tempo än resten, vilket öppnar för ett antal bidrag att "skrälla". Då dessutom "tick tock" är en rätt snygg låt med en vass sångerska så lär kommer man i princip att slå upp öppna dörrar för att ta sig till toppen. Enligt mig finns ingenting som talar emot att detta bidrag landar i topp-5 i år, tvärtom funderar jag på om inte Ukraina håller i ett trumfkort för vinsten. Men riktigt så bra är väl ändå inte låten? Eller?

10. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: C
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds: B-
Schlagermagisterns slutbetyg: D+
Belgien är ett av Eurovisions märkligaste länder. Å ena sidan är de experter på att skicka märkliga plojlåtar i udda genres till Eurovision - å andra sidan kan de också lika gärna skicka avancerade klassiska verk eller moderna poplåtar. Och resultatmässigt så blir det antingen succé eller totalt fiasko. Förra året lyckades Roberto Bellarosa sno hem en 12:e plats för Belgarna, något överraskande. Samtidigt blev han dock något av en publikfavorit i Malmö och såg sin 12:e plats som en framgång - vilket det ju också var. I år så går man dock tillbaka till klassiska ballader, en genre som redan är övermättad i år. Dessutom med en klassisk skolad sångare - som inte lär ha en den minsta chans i konkurrensen i år. Att dessutom sjunga om sin mor i tävlingen är förknippat med dödsstraff, vilket många artister lär ha fått erfara. Även om man gör det väldigt snyggt, som Anastasija Prikhodko gjorde för sitt Ryssland på hemmaplan i Moskva 2009 då hon sjöng den otroligt snyggt producerade "Mamo" till en förvånansvärt usel 11:e plats. Och en 11:e plats i finalen - kan Axel bara drömma om. Detta är nämligen kört för Belgien. Kasta in handduken och åk hem till mamma!11. Moldavien: Christina Scarlat - "Wild Soul"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: A-
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: B+
Moldavien är, och har alltid varit ett av mina absoluta favoritländer! Trots att man är ett av Europa absolut fattigaste länder så har landet lyckats producera förvånansvärt bra låtar i Eurovision - från den trummande farmodern i "Boonika bate doba" 2005, till förra årets enorma "åskklänning" som satt på Aliona Moon. Ändå så har de verkligt stora framgångarna uteblivit för Moldavien - mest p.g.a. sina få grannländer. I år ser vi ännu en gång hur Moldavien skicka guld till tävlingen, men förmodligen kommer hamna bakom p.g.a. brist på intresse hos alla andra. Detta är ett riktigt starkt bidrag enligt mig - iallafall ett potentiellt starkt bidrag. Det saknas nämligen lite för att detta ska bli riktigt bra. Moldavien har en viss förmåga att plocka fram bidrag som har en bra musikaliska stomme, men aldrig lyckas fullborda dem till att bli kompletta låtar. Samma sak här. Jag förstår inte varför man envisas med att inte göra klart låtarna.. Gör som resten av Europa och skicka in svenska låtskrivare! Det verkar ju funka... Men jag ska dock hylla moldaverna för att iallafall i teorin lyckas få fram en bra låt - som ju dessutom kommer bli effektfull på scenen i Köpenhamn! 


12. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: F
Konkurrenskraft gentemot övriga: F
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: C
Ironiskt nog så är det faktiskt Valentina Monetta som blir historisk i Eurovision då hon är den förste artist sedan 60-talet att representera samma land i 3 konsekutiva Eurovisions! I och med detta sällar hon sig till schlagerlegender som Lys Assia, Corry Brokken och Udo Jürgens. Skillnaden är dock att alla dessa tre vann Eurovision under ett av de tre tillfällen de tävlade. Om Valentina Monetta vinner i Köpenhamn, då lär vi inte ha något problem med växthuseffekt längre då helvetet har frusit till is. Detta beror mest på att San Marino återigen tar hjälp av den numera k-märkte tyske schlagermogulen Ralph Siegel, och producerat en låt som helt enkelt är en enda lång gäspning. Man kommer dragandes med ännu en lååååång händelselös ballad som dessutom har mördande konkurrens. Med andra ord har man inte ett uns av chans att klara en finalplats denna gången heller. Valentina må vara historisk, men det lär inte kunna ändra på faktumet att hon samtidigt lär bli den artist som deltagit flest gånger i Eurovision utan att någonsin komma till final....  Sorgligt öde för artisten som gav oss Facebook-sången 2012... Ni har väl inte glömt den?

Facebook uh-oh-oh. Vilken mardröm... Nåja, i nästa del avslutar jag startfältet i Semifinal 1, med Portugal som fortfarande är kvar på 80-talet, Holland som nog blev så chockat av sin finalplats ifjol att de skickar något helt värdelöst i år för att återställa ordningen, Montenegros egen Lasse Berghagen, samt modern pop från Ungern. Som vanlig med andra ord. Ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar