onsdag 2 april 2014

Inför Eurovision 2014: Del 1 - De två stora favoriterna och två baltiska stolpskott

Då var det dags igen att på allvar dissekera årets startfält i Eurovision. I år är det ojämnare än någonsin eftersom nästan hela Balkan bojkottar tävlingen samtidigt som många andra tidigare framgångsrika länder har tappat musiksmaken fullständigt. Dessutom har balladsjukan drabbat tävlingen, vilket innebär ett mycket långsamt och tämligen homogent startfält som bäddar för skrällar. Att överhuvudtaget våga sia något om vem som vinner i år är fullständigt vansinnigt - trots detta har oddssättarna sin solklara favorit, något jag inte fattar någonting av! Men men... Semifinal 1 går av stapeln den 6:e Maj och är dessutom den absolut tuffaste och favorittätaste semifinalen i år. Sverige, som går ut som nr 4, har det alltså mycket svårt. Men samtidigt är det mycket här som är REN SKIT. Låt oss gå närmare in på låtarna:1. Armenien: Aram MP3 - "Not Alone"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: A
Konkurrenskraft gentemot övriga: C
Bettingodds: A+++
Schlagermagisterns slutbetyg: B-

Ladies and Gentlemen - detta är den fullständigt överlägsne vinnaren av Eurovision 2014. Iallafall om vi ska tro på spelbolagen runt om i världen - och på eurovisionfansen. Alla snackar om Armenien. Jag förstår ärligt talat inte varför... What's the deal???? Han sjunger en ballad som det dessutom finns minst ett dussin av i årets tävling, och har dessutom ett totalt oinspirerat dubstep-stycke i slutet!! Jag menar, det hjälper inte! Hur tänker man här? Ingen har ju ens sett Aram framföra låten live än - detta kan se ut precis hur som helst på scenen i Köpenhamn, det finns liksom inget konkret att peka ut som USP:en "the unique selling proposition". Det finns inget som får denna låt att sticka ut - iallafall inte i nuläget. Det enda vi har att gå på är en (visserligen snygg) musikvideo - men that's it! Inget annat. Hur i h-e denna kan vara så enormt stor favorit att den är nere i 1,00 i odds är helt oförståeligt för mig... Armenien är visserligen ett kaukasiskt land som alltid går vidare oavsett bidragets kvalitet, men denna är INTE en vinnare - vad än spelbolag och fans säger... 2. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to Bake"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: C-
Konkurrenskraft gentemot övriga: F
Bettingodds: F
Schlagermagisterns slutbetyg: F

Lettland har bestämt sig för att satsa på temat "Kaka" för årets Eurovision, ett tema som aldrig tidigare förekommit men som i år återfinns i två (!) låtar. Närmaste bidraget som hade ett "bak-tema" var ju annars Rysslands babusjkor från 2012 som ju bakade bröd på scenen i Baku. Då gick det ju faktiskt rätt bra vill jag minnas... Men i år är det Lettland som går i baktankar och passar på att göra bort sig på ett alldeles fantastiskt dåligt sätt. Men inte nog med att man sjunger om att baka kaka, man har också lyckats få in enhörningar på ett hörn i texten - samtidigt som musikvideon mer känns som ett avsnitt av "Sommartorpet" goes hipster. På något sätt känns det som att man här gått "all in" på att störa skiten ur mig, och bara cementera Lettlands sargade statistik i tävlingen - för detta är chanslöst. Det är så dåligt att jag bara vill spy! Snälla - gå ut bakvägen så jag slipper se er!3. Estland: Tanja - "Amazing"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: C+
Bettingodds: C
Schlagermagisterns slutbetyg: B

Detta är ju egentligen inte dåligt, om ni nu trodde det. Men däremot kan detta egentligen bara beskrivas på ett enda sätt: Loreen-wannabe. För detta är ett alldeles övertydligt exempel på hur man försöker kopiera Loreens vinnande koncept från 2012 - med sensuella danser och typisk "Euphoria"-esque tongångar. Allt för att påminna om Loreen. Det funkar inte, iallafall inte längre. Det är gjort! Bristen på originalitet och fantasi är påtaglig i Estland som de senaste åren har harvat sig fram bland allehanda tråkiga bidrag, som nästan uteslutande misslyckats. Jag har en svag känsla av att Estland kommer fortsätta på det inslagna spåret, och parkera sig i botten av resultatlistan i år också. Men faktum är att landet nog ändå når en final - eftersom låten fortfarande sticker ut i startfältet. Det är ju inte en riktig ballad, och därför lär det ändå funka rätt bra i konkurrensen. Men problemet är att man inte kan fortsätta att kopiera andra länders tidigare vinnare - man måste våga satsa på något eget! Hoppas esterna lär sig det tills nästa år...4. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"

Betyg delmoment
Tidigare statistisk: A-
Konkurrenskraft gentemot övriga: B+
Bettingodds: A
Schlagermagisterns slutbetyg: A

Jag ska inte sticka under stolen med att "Undo" kommer få det tufft i år: den tävlar mot MASSOR av ballader som låter skrämmande likt "Undo" och som dessutom kommer från länder som har gott om grannländer som gillar att skicka 12:or över gränsen. Aj aj. Samtidigt kan jag heller inte sticka under stolen med att Sanna Nielsen är blond och har en helt unik röst i årets tävling - således som skapad för att gå hem i Europa - eller iallafall hos jurygrupperna i Europa. Artisten Sanna kommer således vara dragplåstret i Sveriges bidrag i år - knappast något annat. Tyvärr. Som det ser kommer dock scennumret bli snyggare och mer effektfullt än i Melodifestivalen då kristallerna nu tas bort och ersätts med ljuspelare, vilket bara är positivt. Faktum är att jag tror "Undo" kommer få något av en "Euphoria"-effekt i Köpenhamn, om inte övriga låtar kopierar numret rakt av. Ännu vet ju ingen exempelvis vad Armenien har tänkt ut... Men, Sverige klara sig alltid hyfsat i Eurovision och Sanna är dessutom nästfavoriten hos spelbolagen - dock långt efter Armenien i oddsen. Mycket talar dock för att hon tar Sverige till final och rent av till en mycket fin placering. Frågan är om Armenien faller - och om Sanna då är den enda som klarar trycket? Ännu en eurovisionvinst månne?

Missa inte nästa del: Då blir det isländsk punk, ryska tvillingar, Azerbaj-something medioker mainstream-låt, samt schizofren Albansk pop-mischmasch! Ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar