lördag 26 april 2014

Inför Eurovision 2014: Del 7 - mellan ostkaka och helvetesflöjtar

9. Irland: Can-linn feat. Kasey Smith - "Heartbeat"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: B
Konkurrenskraft gentemot övriga: C-
Bettingodds: B
Schlagermagisterns slutbetyg:C-

När man lyssnar på årets irländska bidrag är det ganska svårt att tänka sig att landet faktiskt är det mest framgångsrika landet i Eurovisionhistorien. 7 gånger har landet vunnit tävlingen, vilket är unikt. Dessutom vann de 3 gånger i rad mellan 1992-1994 - vilket också är helt unikt. Men sedan deras sista vinst 1996 har landet i princip gått in i en musikalisk öken. Lite känns det som att Irland var en eurovisionvulkan som fick sitt utbrott under 90-talet och som sedan dess slocknat ut totalt. Årets irländska bidrag är ett hopplöst och oinspirerat försök för landet att ta upp konkurrensen med resten av Europa igen - något som blivit aktuellt igen då Danmark ifjol vann med hjälp av "flöjtarna från helvetet" - instrument som ju ursprungligen är irländska. Irland vill ju inte bli besegrade på sitt eget spel, och blev ju förödmjukat ifjol då man kom sist i finalen. Stoltheten krävde tydligen blodshämnd, vilket inneburit att man nu dammat av den gamla gaeliska etnopopen med fjöjtarna i högsta hugg. Allt framstår dessvärre bara som en kopia på "Only Teardrops" trots att Emmelie de Forest ju i ärlighetens namn snodde det mesta i sin låt från just Irland och Riverdance. Men vem man än skyller på så är det pinsamt klart att Irland inte ens kan göra sin egen musik trovärdig längre. Detta är inte bra, det känns bara frustrerande och oinspirerat. VAR ÄR JOHNNY LOGAN NÄR MAN BEHÖVER HONOM!???!


10. Vitryssland: Teo - "Cheesecake"

Betyg delmoment
Tidigare statistik:C-
Konkurrenskraft gentemot övriga: D
Bettingodds:D-
Schlagermagisterns slutbetyg: D-

Alltså... För att vara ett land som är uttalat "anti-amerikanskt" så måste jag säga att Vitryssland är fascinerande bra på att skicka amerikanska pastischer till Eurovision. I år har man fastnat på "kaktrenden" i Eurovision och väljer därför att spendera sina 3 minuter på Eurovisionscenen med att hylla det amerikanska nationalbakverket Cheesecaken! Väldigt intressant ur ett musikaliskt perspektiv. Kruxet är bara att låten egentligen handlar om något annat - men slänger in ordet cheesecake som en random referens lite då och då. I det stora hela verkar det alltså som att man skickar en låt som till synes handlar om ostkaka men som egentligen inte gör det. Resultat? Någon borde invaderade Vitryssland och likvidera alla låtskrivare där. Detta är kanske den sämsta låttexten som skrivits i Östeuropa - och har då tuff konkurrens av Ukrainas "Dancing lasha tumbai" 2007 och i princip allt som någonsin producerats i Litauen. Samtidigt är dock själva musiken rätt okej, vilket bara gör mig argare. Suck. Detta får bara inte gå vidare...


11. Makedonien: Tijana Dapčević - "To the Sky"

Betyg delmoment
Tidigare statistik:C
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: D-
Schlagermagisterns slutbetyg: C+

Okej, jag måste erkänna att jag först trodde att Tijana var en transvestit när jag såg liveframträdandet första gången. Men sen läste jag på och förstod att så inte alls var fallet. Tvärtom verkar detta vara en av landets mest meriterade sångerskor, som bara råkar vara en smula översminkad och ha en relativt mörk stämma. Och kraftiga kindben. Nåja. Låten ska inte klagas alltför mycket på dock, tvärtom tycker jag nog att man lyckas rätt hyfsat igen. Problemet är dock att Makedonien har en tuff statistik bakom sig - de har bara kvalificerat sig till finalen en gång de senaste 7 åren. Dessutom saknar man i år de flesta av sin Balkan-grannar. Summan av detta borde mynna ut i ännu en makedonsk kollaps, men trots detta är jag försiktigt positiv till landets chanser att nå final. Det är helt enkelt för mycket skit med i denna semifinal, att det helt enkelt borde räcka för Makedonien att ta sig vidare ändå. Någonstans borde ju exempelvis folk ställa sig frågan om det ändå inte kan vara värt att lägga sin röst på en halvbra låt från ett avlägset land, än en superdålig oseriös låt om en ostkaka från ett grannland?? Eller är jag för optimistisk nu?


12. Schweiz: Sebalter - "Hunter of Stars"

Betyg delmoment
Tidigare statistik: D+
Konkurrenskraft gentemot övriga: B-
Bettingodds: D+
Schlagermagisterns slutbetyg: C+

Av någon outgrundlig anledning floppade frälsningsarmén för Schweiz förra året - anledning ännu oklar. I år satsar alplandet som vann det första Eurovisionet 1956, på att helt andra tongångar. Nu blir det folkpop för hela slanten, och man går därför "all in" på att pränta in en visslingsjingel i huvudet på Europa. Smittsamt och irriterande, men också jädrigt smart. Just p.g.a. det så fastnar den här låten och gör sig minnesvärd, vilket annars inte hade varit fallet. Trots detta är jag tveksam på om det kommer att hålla hela vägen till en final. Schweiz har precis som Makedonien bara lyckats ta sig till finalen en gång de senaste 7 åren. Dessutom slutade man då näst sist i finalen. Det finns helt enkelt inte mycket som talar för Schweiz i år heller, i synnerhet inte när man ser att låten är inklämd mellan de tydligt bättre bidragen från Makedonien och Grekland. Tyvärr får man nog bara konstatera att Schweizarna får se finalen vissla förbi i år också.

I nästa del undersöks Grekland som i år gått ifrån sin traditionella musik och istället valt house, Slovenien som i år frångått sin traditionella housemusik och valt pop och Rumänien som valt traditionella artister. Ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar