tisdag 24 mars 2015

Schlagermagisterns topplista: Best and Sämst of Melodifestivalen 2015

Bäst of Melodifestivalen 2015:

11. Filippa BarkVi var många som var förvånade över att se henne i Melodifestivalen.
Igen.
För jo, hon var med redan 2007, men då som en högst tillfällig sidekick till Kristian Luuk. I år, 8 år senare, så fick hon en mer permanent roll - och blev genast folkkär. Bättre sent än aldrig, som man brukar säga... Men årets upplaga av Filippa Bark hade givetvis ett framgångsrecept: Ta över den jobbigaste och mest pinsamma momentet i programmet; green-roomintervjuerna, och driva med dem. Rejält!
För en gångs skull slapp vi "Hallå PUUUBLIKEEEEENN!" och sånt snack, och fick istället något som var genuint roligt. Som när Filippa drar oneliners om Malmös cykelsituation och sin björndräkt.

10. Mr. Klitos Klitou

Vi har sett hundratals juryrepresentanter komma och gå i Melodifestivalen genom åren, men enbart EN har lyckats locka hela publiken till skratt - utan att ens ha öppnat munnen. Det är givetvis Cyperns jurygruppsrepresentant som jag talar om, den ärevördige Mr. Klitos Klitou. Han är verkligen pricken över i:et i detta sammanhang...

9. MarietteAv alla bidrag i årets festival, så var Mariette en av de som gjorde allra störst intryck på mig. En fantastiskt unik låt skriven av Miss Li, med ett fullständigt perfekt scenframträdande som osade Loreen lång väg. Mariette gick med "Don't stop Believing" från Idols skräphink till att bli en stor mellostjärna - med en imponerande 3:e plats i finalen. Och låten hade lika gärna kunnat vinna Eurovision - frågan är om inte Mariette mycket väl hade kunnat överskugga Loreen om hon bara hade fått chansen?

8. Sanna misshandlar sina dansareAlla som någonsin sett Sanna Nielsen i en intervju vet att hon är en fruktansvärt sympatisk människa, utan några egentliga aggressivitetsproblem eller undertryckt ilska i kroppen. Just därför är det väldigt roligt när hon (visserligen helt oavsiktligt) lyckas med konststycket att misshandla en av sina dansare, inte bara en - utan två gånger! Ibland är det skönt att veta att även de mest snälla och försynta tjejerna har förmågan att knocka en fullvuxen man till golvet. 
 

7. Måns ZelmerlöwMan kommer inte ifrån Måns Z i år - Melodifestivalen 2015 var hans melodifestival. Anledningen var givetvis "Heroes" som skrev in honom i historieböckerna på allvar. Och även så här nu i efterhand måste vi konstatera att framförandet är ren magi - ett verkligt modernt mästerverk.

6. Loreens nakenkuppDen stora snackisen under Andra Chansen var faktiskt Loreens comeback, och inget annat. Alla artister hamnade liksom i skymundan när Loreen intog scenen - barbröstad. Jodå, ni läste rätt: Barbröstad. Eller så gott som iallafall, för hon hade faktiskt inga kläder på överkroppen utan förlitade sig helt på sitt eget hår för att dölja de mest vitala delarna. Det är så man skapar rubriker - och det är så man gör om man verkligen ska sätta ett avtryck i schlagervärlden.

5. Kristin AmparoFrågar ni mig, så var detta årets låt i Melodifestivalen i år. En ballad som grep tag i en och vägrade släppa - och med en av de absolut svåraste sångpartierna kanske NÅGONSIN. Ändå förlorade Kristin mot 67-årige Hasse "Kvinnaböske" Andersson, i Andra Chansen. Ibland är tävlingen orättvis - och ibland rent förjävlig till och med. 

4. Ylvis - StonehengeDe borde faktiskt redan varit med 2014 - året efter genombrottet med "What Does the Fox Say". Men då var de upptagna med världsturnén och sin egna show hemma i Norge. Så därför var de ju självskrivna som pausunderhållning i Mellofinalen i år istället - en extrem hedersbetygelse ur ett svenskt perspektiv. Men med tanke på hur framgångsrika Ylvis har varit hittills - är de nog den största artisten (möjligtvis näst efter Roxette som var pausunderhållning 2001), som någonsin fått det uppdraget. Och ingen blev besviken.
Och att Lili & Susie fick extraroller som upphetsade fruar är bara ren skär episkhet.

3. Christer Björkman som stand-in för Conchita WurstDen enda gången under årets Melodifestival då min haka bokstavligen höll på att åka ned i golvet, var när Christer Björkman gjorde en stand-in för Conchita Wurst i generalrepititionen inför finalen. Då Conchita just samma kväll skulle landa på Arlanda, fanns hen inte på plats för genrepet. Då tog Christer B över skägget och genomförde "Rise Like A Phoenix" - prickfritt. Visst, han är betydligt äldre än Conchita, och således rynkigare - men likheterna var i övrigt slående. Helt fantastiskt framförande av en man som gav upp sin halvtaskiga artistkarriär - för snart 15 år sedan.

2. Teckentolken som blev världskändisHade denna lista varit internationell - hade detta ohotat hamnat på plats 1. Detta är nämligen inte bara en snackis i Sverige - utan i hela världen. Tommy Krångh blev "Epic Sign Language Guy" över en natt - och skapade ett internetfenomen som faktiskt nådde nyhetskanaler enda över till USA. Och det är egentligen inte så konstigt. Tommy ägde verkligen alla artister i årets Melodifestival. Frågan är om inte han är den moraliske vinnaren i år?

1. "Åkarp"Ja, det var på tiden att någon satte metropolen Åkarp på kartan. Byn är ju trots allt Burlövs kommuns näst största tätort!
Kanske är detta den bästa hyllningslåten som någonsin gjorts till någon tätort överhuvudtaget i Burlövs kommun!
Kort sagt: Episkt!


Sämst of Melodifestivalen 2015:


4. Samir drar i tröjan 30 gångerEn Twitteranvändare utlyste inför finalen en rolig tävling som utmanade alla att ta en shot varje gång Samir drog i sin tröja. En livebloggare kommenterade emellertid ifrån pressrummet i Andra Chansen att den samlade journalistkåren på plats räknade ihop 30 tröjdragningar under de tre minuter Samir stod på scenen. Ur det perspektivet så var shottävlingen inte bara rolig utan rent av livsfarlig. Det blir ju 30 shots á 4 cl = 120 cl eller 1,2 liter på knappt 3 minuter! Samirs tvångsmässiga tröjdragningar var således alltså inte bara fruktansvärt störande, de var förmodligen den direkta dödsorsaken för många twitteranvändare denna lördagskväll...

3. Dinah Nah "trashtalkar" Dolly Style


Ingen Melodifestival blir komplett utan trashtalk, speciellt inte i Andra Chansen. Det roliga är att trashtalken drabbade Dolly Style - den kanske mest udda fågeln i årets gökbo. Inför varje bidrag fick motståndaren säga några ord om sin motkombatant - och Dinah Nah sade i princip vad vi alla tänkte om Dolly Style. Vilket ju inte var helt positivt kanske - speciellt inte när SVT klippte bort allt onödigt "hyllande" och lämnade kvar de beskare kommentarerna. Dinah Nah fick nys om det och krävde att dessa redigerades bort - och vips! Plötsligt fick Dinah bara säga en mening: "Det var ju glatt iallafall!".
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article20429008.ab

2. Röst-appens förbannelseOch så årets största fiasko - röstappen som skapade mer elände än den kunde lösa. I första deltävlingen hade folk inte förstått att den ens existerade förrän programledarna berättade om den alldeles i början av programmet. Då hann folk inte ladda hem den förrän första bidraget hade spelats klart - vilket innebär att den inte kunde användas för att rösta på det bidraget. Resultatet? Bidrag ett gick aldrig vidare.
SKANDAL!
I finalen däremot hade alla redan blivit väl bekantade med appen - så pass många att hela system kollapsade under trycket. Därför fick man be folket att sluta använda appen, och de redan angivna rösterna fick istället lämnas åt sidan för att aldrig räknas.
SKANDAL!

1. Eurovisionmedleyt från HelvetetDen största skändningen under årets Mello skedde dock i Andra Chansen där SVT tydligen hade bestämt att de två programledarna och bakgrundskören/dansarna skulle ta de mest älskade Eurovisionlåtarna genom alla tider - och slakta dem med dålig sång, brist på koreografi och slapstick-skämt. Resultatet blev en smärtsam påminnelse om varför brittiska TV-bolaget BBC får uppdraget att producera Eurovisionens 60-årsjubileumsgala - och inte SVT. *SKÄMSKUDDE*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar