söndag 15 mars 2015

Melodifestivalen 2015: Måns blev större än ABBA

Det blev aldrig ens riktigt spännande. Tvärtom. I princip kom Melodifestivalen 2015, från artistpresentationerna i November ifjol tills det att finalens eftertexter rullat klart - att handla om Lundasonen, Let's dancevinnaren, allsångsledaren, melodifestivalprogramledaren och Idoldeltagaren m.m.: Måns Zelmerlöw. Visst snackades det först mycket även om Eric Saade, Jon Henrik Fjällgren och inledningsvis även om Andreas Johnsson - men efter att Måns i sista deltävlingens sista nummer visat vad han går för i år - så var det slutsnackat. Han var helt enkelt bäst.
Nu kanske många sitter där hemma och tycker att, "ja, vad dårå - han är väl en vinnare som alla andra eller?". Men nej, han är inte en "vanlig" vinnare. Jag ska nu förklara exakt varför Måns Zelmerlöw igår kväll blev TIDERNAS STÖRSTE VINNARE i Melodifestivalen.  

1. Rekordslakten

Låt oss börja med det mest spektakulära: Han satte nämligen alla tiders poängrekord i Melodifestivalen. Redan innan finalen såg vi antydningar till att Måns kunde komma att slå poängrekord:
  1. Oddsen sjönk dag för dag - på Lördagseftermiddagen innan finalen låg Måns på 1,15 i odds, d.v.s. lägre än Loreen gjorde 2012. Loreen tog tävlingens dittills största segern 2012. Och vann sen Eurovision stort.
  2. Webbundersökningarna och genrepspublikundersökningarna visade att 42% ville se Måns som vinnare. 42%!!!!! Nästan varannan person! 
Vi kunde även se och höra "Heroes" på radio och spotify, som en av de mest spelade låtarna under veckan. Allt, precis allt, talade för att Måns skulle bli den store vinnaren i år.
Men det stora (och enda) orosmomentet var att ingen ännu kunde veta hur den Internationella Juryn skulle reagera på låten. Måns är ju ett känt namn i Sverige - med sin bakgrund inom i princip varje folkkärt program vi har i det här landet (Det enda programmet med mer tittarsiffror än de program han redan lett/deltagit i är Kalle Anka på Julafton - men snart lär han ju bli SVT:s julvärd han med...).

Detta kan ju ha påverkat vår attityd till honom och låten, medan juryn förmodligen inte alls har samma erfarenheter om honom. Jag tror exempelvis inte att Mr. Klitos Klitou (ja, han heter så) från Cyperns jury brukade följa Allsång på Skansen mellan 2010-2013.
Men trots att Internationella juryn inte har följt Måns' tidigare karriär, så fick han 12:or på 12:or på 12:or av Europas juryer - han fick faktiskt 12:or från 9 av 11 möjliga jurygrupper - och var därmed enbart 10 poäng ifrån "perfect score" som ju hade varit 132 poäng. Måns fick 122 poäng - enbart Israel och Storbritannien missade att ge honom full pott.
Som jämförelse kan påpekas att Loreen fick 6 av 11 möjliga 12:or när hon vann Mellon 2012.
Den enda artist som faktiskt fått full pott av jurygrupperna var Carola 1983 - när hon vann med "Främling". Då var det en gammal hederlig regional svensk "folkjury" som bestämde - och ingen internationell europeisk jury som idag. Det var med andra ord betydligt mer homogen smak i jurygrupperna då, än nu när de 11 jurygrupperna kommer från helt olika delar av Europa - från Nordsjön till Kaspiska havet.
När internationella juryns ledamöter dessutom kläcker ur sig saker som "I thought Estonia was going to win this year, but when I heard Måns I realized that Sweden is going to win again..." då vet man att Måns har en mycket god chans att klara sig i Eurovision också.

Måns' 122 poäng är den största poängsumman ett bidrag i Melodifestivalen någonsin fått av juryn. Dessutom är den den procentuellt största poängsumman ifrån den internationella juryn någonsin - den har aldrig varit så här enig om vinnarlåten.

Men då folket fortfarande är nyckfullt, så kunde man ju inte veta exakt hur folket skulle rösta ändå. Skulle juryns i princip eniga stöd till Måns leda till att folk slutade rösta på Måns för att man trodde att saken var avgjord? Eller tvärtom - gav alla andra upp för att man trodde det redan var avgjort?
Nog kände man på sig att Måns skulle vinna folkets röst - men säker på slutresultatet var man ju ändå inte för än till slutet. Resultatet ifrån folkets röstning var dock lika ospännande som juryns - så till den grad att det nästan blev en fars.
Efter att 9 av 12 bidrag hade fått sina poäng av folket, hade enbart 32% av rösterna delats ut - d.v.s. ca 151 poäng. Inte ens en tredjedel av poängen alltså!!
Sen kom visserligen Hasse Andersson upp till 14,3 % och Jon Henrik till 18,6 % - alltså sammanlagt 32,9 % vilket var lite överraskande. Men först då förstod man att Måns skulle komma att få mer poäng än Loreen fick 2012, och man förstod att det skulle bli mer än 1/3-del av alla telefonröster. Utan att visa statistiken (som måste ha havererat) så började publiken skrika tillsammans med Måns och programledarna. Vi som räknat på det kom fram till 166 poäng, och därmed 35,1 % av rösterna till Måns - d.v.s. den största poängsumman hittills utdelad av folket.
Som jämförelse så fick Loreen 32% av folkets röst 2012, och hon var då helt unik i den siffran.
De som varit närmast henne är:
Sanna Nielsen ("Undo") 2014: 25%
Nanne Grönwall ("Håll om mig") 2005: 24%
The Ark ("The Worrying Kind") 2007: 23%
Sett ur det perspektivet är Måns' 35%-iga stöd i princip surrealistiskt. Ett poängrekord som förmodligen kommer att stå sig länge.

Och totalt sett, efter att slagit både poängrekord hos juryn och folket, så fick han ihop 288 poäng, och vann därmed dels med den största totala poängsumma någonsin, men också med den största skillnaden någonsin. Jon Henrik Fjällgren slutade ju 2:a med 139 poäng - alltså 149 poäng bakom Måns.
För att sätta denna segermarginal i perspektiv:

1. ABBA - "Waterloo 1974 - 91 poängs vinstmarginal
2. Afro-dite - "Never Let It Go" 2002 - 86 poängs vinstmarginal
3. Roger Pontare "När Vindarna Viskar Mitt Namn" 2000 – 81 poängs vinstmarginal
4. Loreen - "Euphoria" 2012 – 70 poängs vinstmarginal
5. Charlotte Nilsson - "Tusen och En Natt" 1999 – 69 poängs vinstmarginal

Måns vann alltså med 58 poängs större vinstmarginal än ABBA gjorde 1974!!! Visserligen var poängssystemet annorlunda 1974, men ändå! Jämför man med en mer nutida vinnare som Loreen som vann i exakt samma poängssystem som idag - så är skillnaden 79 poäng - alltså dubbelt så stor vinstmarginal mot vår största Eurovisionvinnare. Och titta gärna på listan ovanför - inte mindre än 3 Eurovisionvinnare finns med där, alla blir väsentligt utklassade av Måns.

Måns tog alltså inte bara flest poäng någonsin - han vann med den största marginalen någonsin.
Han är störst helt enkelt - punkt slut.

2. Framförandet bröt ny mark i Melodifestivalen

Inte nog med en poängslakt till synes sanktionerad av Gud - han blev också den förste mellovinnaren att ha på sig en enfärgad grå helärmad tröja på scenen. Dressed for Success? Ja, det är i det glittriga schlagersammanhanget iallafall den mest unika vinnarklädseln någonsin - så utomordentligt fredagsmysig. Men utan den tröjan hade han knappast kunna projicera sig med röda ådror och stjärnor och allt vad det var - för det var det nyskapande högteknologiska framförandet som var hans vinnande koncept. Bakgrundsprojektioner har vi sett förr i Melodifestivalen, men aldrig på det sätt som Måns gjorde det. Scennumret blev en musikvideo där Måns leker trollkarl - och därmed för in ett helt nytt förhållningssätt till scenframförandet.
Detta brukar vara en viktig ingrediens hos Eurovisionvinnare - ABBA skapade en helt ny typ av framförande med sina galna kläder, medan Loreen visade att man även kan skala ned framförandet till sina minsta beståndsdelar.
Man behöver alltså både synas och höras i Eurovision - och det lyckas ju Måns ganska bra med - om de nu bara behåller bakgrundsprojektionen.
Då spelar det ingen roll om hans tröja är enfärgat grå - han lär bli svår att glömma ändå.

3. Redan nu ligger Sverige som favorit att vinna Eurovision

Kort efter att Måns defilerat som vinnare av Melodifestivalen, kom oddsen som visar att Sverige återigen är favorit att vinna Eurovision. Medan Sverige och Italien dock alltjämt just nu delar favoritskapet så fick alltså Måns' vinst i Mellon en direkt effekt även internationellt. Han är den nya snackisen och lär fortsätta vara det fram till i Maj när Wien öppnar portarna för Eurovision. Måns ligger tillsammans med Italien, på ca. 3,00  i odds, men kryper hela tiden nedåt. Om trenden håller i sig, kommer han snart ned i samma odds som Loreen hade 2012 - då hon vann med det största antalet 12:or i Eurovisionhistorien. Håll tummarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar