onsdag 4 mars 2015

Andra Chansen genom tiderna: Statistiken avslöjar vinnarna

På Lördag smäller det i Helsingborg - när Andra chansen intar staden likt danskarna en gång gjorde. Men denna gång är det inte uniformerade danskar beväpnade med musköt och gammeldansk som ockuperar staden utan snarare paljettklädda män beväpnade med fjäderboor. Nåväl. Andra chansen är helt klart en av de deltävlingar som SVT verkar vilja experimentera mest med - ända sedan Melodifestivalen förvandlades till en lång turné 2002, så har denna deltävling varierat i format och betydelse. Från att ha varit ett tills synes ganska värdelöst extrainslag, så har det nu blivit tävlingens kanske viktigaste deltävling (bortsett från Finalen). Här kan ni se hur "Andra Chansen" förändrats och behandlats genom åren:

2002: "Vinnarnas Val"

Premiäråret 2002 var konceptet med melodifestivalturnén helt nytt och SVT brottades rejält med att få svenska folket att ta till sig idén om 5 tävlingar istället för 1. Kritiken var massiv, i synnerhet mot låtkvaliteten - men konceptet blev likväl en tittarsuccé. Problemet var att SVT inte kunde vara helt säkra på denna succé då man planerade upplägget, och vågade därför inte chansa på att svenska folket skulle vara så intresserade av ett uppsamlingsheat för alla 3:or och 4:or på samma villkor som de andra deltävlingarna. Dessutom fick ju ingen jury vara med i deltävlingarna - enbart telefonröster avgjorde ju vilka finalbidragen skulle bli. Som en kompromiss bestämdes därför att en kändisjury i ett specialprogram skulle besluta om vilka 3:or och 4:or som skulle få de två sista finalbiljetterna till Globen. Detta skulle bli ett eget program som skulle sändas efter deltävling 4 - dock hela två veckor efter då vinter-OS i Salt Lake City tvingade SVT att flytta alla sina program. Programmet fick heta "Vinnarnas Val" eftersom juryn bestod av gamla avdankade mellovinnare (Bl.a Tommy Nilsson, Lasse Holm, Charlotte Perrelli och Claes af Geijerstam) - och sändes från en steril studio i TV-huset. Vi känner numera igen konceptet från "Inför Eurovision"-programmen - man får se klipp från en låt och sedan pratar en massa "experter" om dem, ofta helt utan intelligenta tankar. Otroligt tråkigt koncept så här i efterhand, inte konstigt att de begravde denna idé. Däremot var juryns val helt korrekta så här i efterhand - båda vinnarna fick respektabla placeringar i Globen och visade att även "andrasorteringen" kan sluta bra i finalen.
Vinnare: Jan Johansen (7: i finalen), Barbados (4:a i finalen). 

2003: "Tittarnas Val"

Detta år hade Melodifestivalen utvecklats till en riksangelägenhet efter föregående års succé. Tittarsiffrorna växte och uppmärksamheten kring varje deltävling hade blivit nästan groteskt stor. Emellertid nedprioriterades uppsamlingsheatet för 3:orna och 4:orna, då man detta år beslöt att stöpa om konceptet inkludera det som ett extrainslag i programmet "Söndagsöppet", under titeln "Tittarnas Val". Denna gång fick dock tittarna själva bestämma vilka låtar de ville ha i final, så ingen "expertjury" fick prata sönder programmet. Programmet sändes på söndagen efter 4:e deltävlingen, vilket innebar att 2 av låtarna låg i väldigt färskt minne hos tittarna (varifrån en av vinnarna sedan skulle komma). Detta år fick faktiskt dessutom alla artister som tävlade i "Tittarnas val" vara med i studion - men fick inte sjunga. Istället visades det bandade framförandet från deltävlingarna. Visserligen röstade svenska folket lika bra som i de andra deltävlingarna, men konceptet att inkludera andra chansen i ett annat program var dömt att misslyckas. Egentligen handlade det nog mest om att rädda tittarsiffrorna för långköraren "Söndagsöppet" som tidigare varit ett flaggskepp för SVT, men som stadigt mist tittarnas intresse genom åren. Programmet lades sedan ner i December 2003, efter 13 år i sändning.Vinnarna i "Tittarnas Val" var dock självklara redan innan programmet, Alcazar var enorma favoriter och fick 102 000 röster vilket var nästan 1/3 av samtliga röster den kvällen. Bubbles fick nöja sig med 55 000, men gick ändå klart vidare.
Vinnare: Alcazar (3:a i finalen), Bubbles (9:a i finalen)

2004: "Andra chansen" Stockholm

Detta år föddes "Andra chansen" på riktigt - inget panelprogram med "expertjury" eller extrainslag i "Söndagsöppet". Nu blev Andra chansen ett eget koncept, men dock skiljt från övriga deltävlingar. Det sändes återigen på söndagen efter 4:e deltävlingen, vilket märktes rejält på resultatet då båda artisterna från 4:e deltävlingen vann och fick Globenbiljetten. Emellertid sändes hela tävlingen från Hotell Rival i Stockholm och liknade mer ett mingelparty än en deltävling i Melodifestivalen. Bidragen var fortfarande bandade, så den enda livemusiken som spelades var Benny Anderssons Orkester som stod i hotelfoajén tillsammans med Mona Sahlin (!). Artistintervjuerna sköttes av Grynet, som många av oss lyckligtvis förträngt. Det mest minnesvärda var helt klart dock Alcazars pausnummer i hotelltrappan med det ratade bidraget "Grillvagn" som skevs av Killinggängets "hitmakare" Jonas Inde.
Vann? Ja, det gjorde Shirley Clamp som fram till 2013 var den mest framgångsrike andra chansen-artisten med sin andraplats i finalen.
Vinnare: Shirley Clamp (2:a i finalen), Andres Esteche (9:a i finalen)

2005: Andra Chansen, Stockholm

Nu flyttade man alltihop till Berns Salonger i Stockholm, men konceptet var fortfarande det samma. Dock införde man nu två röstningsomgångar - så att man först sorterade ut 4 bidrag som fick tävla om de två finalbiljetterna. Men bidragen var fortfarande bandade - och startordningen var precis som alla tidigare år ordnad efter i vilken deltävling bidragen framförts. Hela konceptet fortsatte på temat "mingel", men blev lite mer spännande genom de två röstningsomgångarna. Vann?
Ja, återigen tog sig Alcazar vidare, men bakom dem så var striden hård: LaGaylia Fraizer och Linda Bengtzing slogs om den andra Globenbiljetten - och med endast 1120 rösters skillnad lyckades Linda sno biljetten.
Vinnare: Alcazar (3:a i finalen), Lind Bengtzing (10:a i finalen)

2006: Andra Chansen, Stockholm

Nog fasen hade SVT inte lärt sig sin läxa, utan som i ett trollslag flyttades Andra Chansen in i ett annat program "TV-huset" (ett desperat försök att återuppliva nedlagda Söndagsöppet) - och sändes söndagen efter sista deltävlingen. Förutom att vi nu slapp allt jädra "mingel" så behöll man dock upplägget ifrån tidigare år, med två röstningsomgångar. Medan vinnarna här detta år skötte sig hyfsat bra i finalen innebar upplägget dödsstöten för Andra chansenkonceptet såsom SVT hade haft det de senaste åren. Och det innebar även dödsstöten för programmet "TV-huset" som lades ned senare under 2006 - never to be seen again...
Vinnare: Rednex (6:a i finalen), Magnus Bäcklund (5:a i finalen)

2007: Andra Chansen, Nyköping

Nu, och först nu, fick Andra Chansen sitt nuvarande utseende - som en äkta egen deltävling sänd på en lördag ifrån sin egen arena på turnén. Nu fick plötsligt alla bidrag framföras live, på scenen inför publik. SVT valde dock att hålla alltihopa i Nyköping, och en av de mindre arenorna som fanns tillgängliga. Dock blev upplägget en succé, då man också lade fram turneringskonceptet - med dueller i kvartsfinal och semifinal, där de två semifinalvinnarna fick Globenbiljetten. Konceptet blev en jättesuccé då över en miljon röster registrerades, vilket var deltävlingsrekord.
Vinnare: Sanna Nielsen (7:a i finalen), Sonja Aldén (6:a i finalen)

2008: Andra Chansen, Kiruna

Plötsligt tog man Andra Chansen så långt norr upp som fysiskt går i Sverige, i en flygplatshangar i Kiruna. Denna gång var upplägget helt identiskt med föregående år - t.o.m. programledaren var den samma. Det mest minnesvärda detta år var givetvis Carola-fiaskot - då Carola & Andreas Johnson i sin duell fick möta Nordman - och förlorade stort. Duellen samlade hela svenska folket vid telefonerna - om än i två skiljda läger: För eller emot Carola. Medan de andra duellerna samlade mellan 150-180 000 röster var, samlade Nordman-Carola/Andreas duellen ensam hela 520 000 röster (!!!!), där 202 000 gick till Carola/Andreas och 316 000 gick till Nordman. Kanske tidernas mest minnesvärda duell. Men Nordman gick faktiskt till final sen, men i semifinalduellen mot Suzzie Tapper fick han bara 166 000 röster - vilket dock räckte mer än väl mot Suzzies 88 000.
Vinnare: Nordman (6:a i finalen), Sibel (7:a i finalen)

2009: Andra Chansen, Norrköping

Statusen för Andra Chansen hade växt rejält nu, och skulle växa ännu mer efter 2009. I Norrköping fanns ett startfält som var oerhört ovisst inför tävlingen, och det kryllade av favorittippade artister och skrällmöjligheter. Medan favoriter som Scotts, BWO och Amy Diamond åkte ut redan i de första duellerna, fick storfavoriten Lili & Susie stryk i semifinalduellen av en annan storfavorit: Sarah Dawn Finer. Den största skrällen stod dock Caroline af Ugglas för, då hon slog Star Pilots i semifinalduellen, med ynka 4000 röster.
Vinnare: Caroline af Ugglas (2:a i finalen) Sarah Dawn Finer (6:a i finalen)

2010: Andra Chansen, Örebro

Efter förra årets dramatik, och framgången för Caroline af Ugglas i finalen 2009, så var Andra Chansen nu plötsligt något positivt. Det sågs som en fördel att hamna här, vilket dock kanske var att dra förhastade slutsatser. Upplägget följde de tidigare årens upplägg, men denna gång i Örebro.
Vinnarna Jessica och Pernilla blev detta år de minst framgångsrika Andra chansen-artisterna i finalen.
Vinnare: Jessica Andersson (8:a i finalen), Pernilla Wahlgren (10:a i finalen).

2011: Andra Chansen, Sundsvall

Detta året ledde teknikstrul med telefonnumren till ett stort rabalder. I den första duellen hade fel nummer visats för respektive bidrag, vilket lett till att mängder av folk röstat på fel låt. Eftersom ingen av dessa sedan dock gick till final, blev det ingen större utredning kring det. Istället kunde The Moniker och Sara Varga relativt enkelt inkassera sina finalbiljetter
Vinnare: The Moniker (3:a i finalen), Sara Varga (9:a i finalen)

2012: Andra Chansen, Nyköping

Inga stora skillnader mot tidigare år nu heller. Det mest minnesvärda var väl dock Thorsten Flincks semifinalduell mot Sean Banan - en av de mest absurda duellerna i mellohistorien. Med sina sammanlagt 300 000 röster är detta säkerligen den duell efter Nordman-Carola/Andreas duellen 2008 som dragit flest röster.
Vinnare: Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern (8:a i finalen), Top Cats (6:a i finalen)

2013: Andra Chansen, Karlstad

Nu ändrades Andra chansen om igen - istället för kvartsfinaler så införde man nu samma regler som för de vanliga deltävlingarna 2009 - där alla tävlade mot alla i första omröstningen och där de 4 bästa sedan tävlade i två semifinaler om finalbiljetterna. Intressant är att Robin Stjernberg, som ju skulle vinna finalen sedan, faktiskt inte fick flest röster i Andra chansen - det fick Anton Ewald. Robin lyckades dock slå Martin Rolinski i sin semifinal - med enbart 3000 rösters skillnad! Detta faktum gjorde Robins succé i finalen så oerhört mycket större - och jag tror inte vi kommer se något liknande någonsin hända igen.
Vinnare: Robin Stjernberg (1:a i finalen), Anton Ewald (4:a i finalen)

2014: Andra Chansen, Lidköping

Samma upplägg som 2013 - med ändringen att man nu hade två röstningsomgångar innan semifinalduellerna. Först plockades alltså 5 låtar ut i första röstningen, sedan röstades en av dessa bort i andra röstningen och de kvarvarande 4 delades in i två semifinaler där vinnarna gick till finalen i Friends. Rörigt? Ja! Några andra som hade det rörigt denna kväll på Västgötaslätten var SVT:s teknik-team som lyckades med konststycket att få grafiksystemet att kollapsa. Två gånger! Bland annat genom att visa att fel låt gått vidare - och senare att visa att rätt låt gått vidare, långt innan programledarna ens hunnit börja prata om vilka som gått vidare. Kaoset förstörde både spänningen för tittarna och ledde till "amatördiskussionen" om SVT:s produktion. I år har man dock lyckats utan teknikstrul - grattis SVT!
Vinnare: Helena Paparizou (4:a i finalen), Linus Svenning (5:a i finalen)


Sedan 2007 har duellsystemet hållit i sig, och utifrån dessa 7 års duellstatistik så ser vi att det är en svag fördel av att vara nr. 2 i duellerna - dessa har vunnit 24 av 40 gånger. Men även om denna effekt finns, så är den svag, då enbart 60% av tvåorna vinner sina dueller. I princip kan det alltså gå hur som helst, även om det är en svag fördel att gå ut efter sin motståndare.

Det som dock är intressant är att Andra Chansen inte längre är något negativt för artisternas chanser i finalen - genom åren har andra chansenlåtarna fått alla möjliga slutplaceringar i finalen, och inte minst vunnit (2013) samt kommit tvåa (2004, 2009).
I år kommer 4 av de 8 artisterna i Andra chansen att gå till final, och de kommer att mötas i kvartsfinaldueller för att avgöra vilka som gör upp om finalbiljetterna.
Statistiken talar svagt för att följande tar sig till final:
Linus Svenning
Dinah Nah
Kristin Amparo
Samir & Viktor

Få nu se om detta stämmer månne? Oddsen håller med, med undantag ifrån Linus Svenning som istället tippas förlora mot Andreas Weise.
Spännande lär det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar