lördag 14 februari 2015

Schlagermagistern om Eurovisionbomben - Australien deltar för första gången i år!

Australien i Eurovision Song Contest? Ja, det är tydligen verklighet efter att EBU i veckan släppte nyheten att det kängurubefolkade krokodilbrottande landet på andra sidan jordklotet ska tävla för första gången i årets Eurovision. För Eurovision-amatören kan detta verka helt vansinnigt - men för oss Eurovision-nördar låter detta faktiskt betydligt mer vettigt än man kan tro. Jag ska strax förklara varför. Men först ska vi reda ut vad EBU faktiskt har bestämt:


Australiens stora nationella Tv-bolag SBS är alltså INTE medlem i Europeiska radio och TV-unionen (EBU), utan har status som "associerad medlem" - en typ av juridisk status som innebär att man får ta del av EBU:s sändningar - men inte själv delta och besluta om dem. De som enligt reglerna får delta i exempelvis Eurovision Song Contest är bara de som är fullständiga medlemmar, d.v.s. de länder som tillhör det "Europeiska sändningsområdet" vilket innebär Europa, Nordafrika, Mellanöstern och numera även västra Centralasien. De nationella tv-bolag därifrån som är fullständiga medlemmar i EBU får alltså delta även i Eurovision - vilket är anledningen till att Israel får delta trots att landet inte är en Europeisk stat. Även Marocko deltog en gång, 1980 - med den i Europa då mycket kända sångerskan Samira. Landet slutade på näst sista plats. Emellertid så har flera andra länder, som inte alls räknas som europeiska, antytt att de vill vara med i Eurovision - såsom Libanon, Tunisien och Jordanien. Dessa skulle alltså kunna få delta, om de bara hade tagit beslut till att göra så - men oftast har de stört sig på Israels medverkan och därför avböjt deltagande. Brist på pengar har varit en annan anledning.

Australien däremot har inga problem med vare sig Israel eller pengar, men är dock inte en fullständig EBU-medlem eftersom de inte tillhör det europeiska sändningsområdet. Istället är det australiska tv-bolaget SBS associerad EBU-medlem och får därför bara SÄNDA Eurovision, vilket de gjort ända sedan 80-talet. Det som alltså dock hänt nu i år är att EBU, i linje med mottot för årets Eurovision "Building Bridges" och för att uppmärksamma Eurovision Song Contests 60 års-jubileum, gör ett tillfälligt undantag i reglerna och bjuder in Australien att delta. Detta innebär att SBS inte bara får sända, utan också skicka ett eget bidrag och rösta i Eurovision - men bara i år. Australiens låt kommer p.g.a. detta att vara ett automatiskt finalbidrag och behöver därmed inte kvala i någon semifinal men kommer däremot att få rösta i båda semifinalerna. Anledningen är att EBU inte vill att Australiens deltagande ska gå ut över något europeiskt lands deltagande - vilket innebär att man istället för 26 finalbidrag nu istället har 27. Det blir en lång final med andra ord... Och skulle sedan Australien faktiskt vinna årets Eurovision, ja då har EBU bestämt att man ska låta SBS bestämma ny värdstad - men den måste vara i Europa. Vi får då alltså inte något Eurovision 2016 i Sydney, om ni nu trodde det.

Nu kanske många ändå tycker att det hela känns väldigt konstigt. Varför ska ett land på andra sidan jorden plötsligt vara med i EUROvision? Eurovision är väl en europeisk angelägenhet? Vi kan väl inte bara släppa på den regeln och släppa in USA, Kina och Japan i Eurovision - då får man väl ha ett schlager-VM istället?
Förvisso.
Faktum är att man har diskuterat ett eventuellt "Worldvision" förut, men inte hamnat någonvart. Men konceptet Eurovision har exporterats till Asien, där Asiavision gick härom året. Även i USA finns ett liknande koncept. Men problemet är att det inte är i närheten av samma popularitet som i Europa - det är alltjämt en mycket konstig grej att länder ska tävla sinsemellan om musik. Det är inte helt lättsmält för utomstående länder att förstå. Dock har Australien alltid haft ett öga på Europa, eftersom landet är en del av det Brittiska samväldet och har därför alltid varit nära knutet till Storbritannien. Att Eurovision därför varit så oerhört populärt i Australien ända sedan 80-talet, trots att landet inte själva deltagit, är ett bevis på hur stark kulturell anknytning landet har till just Europa. Men sen kan ju påpekas att en mängd australiensiska artister deltagit för andra länder i Eurovision genom åren:
Olivia Newton John (Storbritannien 1974), Gina G (Storbritannien 1996), Sångerskan i Texas Ligthning (Tyskland 2006) och inte minst mr. Eurovision själv, Johnny Logan som faktiskt är född och uppvuxen i Australien, men senare blev hedersmedborgare på Irland efter alla sina Eurovisionvinster.

Med andra ord: Australien har alltid varit en del av Eurovision - om än osynliga för oss européer. Så om det finns något land utanför Europa som förtjänat en plats i Eurovision, så är det Australien - punkt slut.

Det som är det intressanta att spekulera i nu, är vad deras medverkan kommer att få för effekter. Vilka länder kommer de att rösta på? Sverige!?
Ja, inte omöjligt. De senaste åren har de australiensiska tv-tittarna kunnat rösta i Eurovision precis som alla vi andra - med undantaget att deras röster inte räknas utan är helt inofficiella. Resultatet publiceras dock alltid, så de kan se hur Australien hade röstat om de varit med - och nästan alltid stämmer det överens med resten av Europa. 2012 skulle de ha givit sin 12:a till Loreen, 2013 till Emmelie de Forest och 2014 till Conchita. Däremot har man ofta givit lite mer poäng till Irland, Grekland och Sverige än vad de flesta andra länder gjort. Självklart hoppas vi på att det mönstret återupprepas i år!
Samtidigt kan man ju fundera på vilka länder som kan tänkas ge poäng till Australien. Det är givetvis helt omöjligt att säga, men en vild gissning är väl att Storbritannien och Irland ger lite ströpoäng ditåt. Även Sverige kan nog gå den vägen.
Men det faktum att ett så fjärran land tävlar i "vårt" Eurovision kan nog ge dem rejält med uppmärksamhet ändå - och jag tvivlar inte en sekund på att Australien kommer få en bra slutplacering. Landet har en välutvecklad musikindustri och kan det där med popmusik - så om inte grannröstandet tar till sig absurda proportioner i år, så lär Australien få många långväga 12:or.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar