fredag 13 februari 2015

Melodifestivalen 2015 Inför Malmö: Lågvattenmärket

Den första deltävlingen i Göteborg blev en succé som gav rejäl mersmak trots mycket låga förväntningar. Medan debatten fortfarande rasar om röstningsappen, så rullar emellertid turnén vidare mot sydligare breddgrader igen, närmare bestämt Malmö - där turnén startade förra året.
Nu är förutsättningarna dock helt annorlunda. Inför första deltävlingen i Göteborg fanns en megafavorit på plats i form av Eric Saade - och ett gäng omtalade uppstickare. I Malmö finns nu knappt någon artist som ens omnämns i medierna - med möjligt undantag av Magnus Carlsson. Samtidigt är schlagerjournalisterna som övervakat repetitionerna rörande överens; det är jämnt. Och rätt dåligt faktiskt. Samtidigt var det redan på förhand det klart svagaste startfältet som hamnade i Malmö. Av de artister som var värda att nämna inför Mellon var nästan samtliga föredettingar, schlagerfosiler och dokusåpakändisar. Frågan är hur svenska folket kommer att motta ett sådant fall i kvalitet? I oddsen har det varit rena fruktsalladen på sistone, favoritskapet byts varannan timme där. I omröstningar på nätet ser vi också detta. Faktum är att denna deltävling kan komma att bli den svåraste att förutspå - någonsin!

1. ”Forever Starts Today” – Linus Svenning

Inga bröder, ingen pappa - ingen familj alls i årets Svenning-bidrag faktiskt. Men vibbarna finns där, även om Linus denna gång slängt in oljefatstrummorna på scenen (av någon oförklarlig anledning). Låten känns som en salig blandning av Veronica Maggios och Håkan Hellströms "Hela huset"och "Only teardrops" med Emmelie de Forest som vann för Danmark härom året. På något sätt har man anpassat alltihop till ett mer internationellt hållbart koncept - vilket förmodligen också är anledningen till att Linus nu också sjunger på engelska. Sen är det frågan om det hjälper, för även om låten är lite trallvänlig och gungig, så behövs nog betydligt mer om Linus ska trumma sig hela vägen till Wien. Dessutom förlorar Linus lite av den personliga anknytning som han hade ifjol - i år sticker han liksom inte ut på samma sätt. Han är mer en artist bland alla andra, vilket inte är positivt. Jag hade själv den stora lyckan att personligen få träffa Linus under välkomstfesten för Andra Chansen i Lidköping ifjol, och slogs av hur jordnära och genomtrevlig han faktiskt är. I år riskerar den delen att inte synas alls bakom oljefat och dansare. Däremot har årets låt som sagt mer internationell potential än "Bröder" - vilket kan vara ett plus om Linus lyckas ta sig till final. Och i detta startfält är han definitivt en finalist, allt annat vore fruktansvärt orättvist enligt mig.  

2. ”Där och då med dig” – Emelie Irewald

Emelie Irewald är, precis som de flesta numera, kommen ifrån en av alla myriader av tv-sända talangjakter, och är också en av de bittra artisterna som inte vann när det begav sig. Emelie vann dock "Allmänhetens tävling", ett av två sätt att nå Melodifestivalen utan att behöva känna Fredrik Kempe, Thomas G:son eller Christer Björkman personligen. Att Emelie dessutom skrivit låten själv förstärker känslan ytterligare - detta är en joker som nått mellon på egen kraft. All heder åt henne!
Men kvalificerar sig till finalen gör hon inte. Anledningarna är lika många som de är självklara:
1. Hon startar som nr. 2 - de går i princip aldrig vidare.
2. Det är en ballad om cancer - på svenska. Hon kan ju hoppas på en Linus Svenning-effekt, men med tanke på hur det gick för Daniel Gildenlöw förra veckan så ska hon nog inte sätta för höga förhoppningar.
3. Hon är fortfarande rätt anonym.
4. Så där värst bra är inte låten.
Summan av kardemumman: Inte i närheten av finalen tyvärr. Ännu en gång påvisas behovet av att ha etablerade låtskrivare och artister i Melodifestivalen..  

3. ”Groupie” – Samir & Viktor

Jaha, dags för årets "Sean Banan-bidrag", som i år består av en av Stureplans mest kända modebloggare, Viktor, och den ifrån "Paradise Hotel" kända hotelliggaren Samir. Tillsammans är de inte direkt några nobelprisvinnare, eller ens några Lili & Susie. Humle och Dumle är väl närmare sanningen kan jag tycka... Men men, de lyckades bli årets mest omtalade nybörjare, trots att de senast i somras hade en hit tillsammans; "Success", och dessutom har ett eget designmärke ihop. Lena Philipsson pyr av avundsjuka. Men vad blir kontentan av att man slår ihop en sex-och-samlevnads-"liberal" med en Stureplansmodebloggare? Man får huvudvärk - i form av ett bidrag som passande nog heter "Groupie". Och ja, den handlar om något så djupt och sublimt som att ta foton med sin mobiltelefon. Och den bär det fina budskapet med sig att "man ska inte vara självisk och ta en selfie - man ska tänka på varandra och ta en groupie". Nobels fredspris 2015 blev genast reserverat till Samir & Viktor. Tyvärr för alla fredsmäklare i Syrien och Ukraina...
Detta är om inte annat, ett av de senaste årens lågvattenmärken - om inte annat så intellektuellt och konstnärligt. Bidraget har redan flera gånger pekats ut som "sämst i år", utan att någon hunnit höra alla 28 bidrag. Ändå är jag nog beredd att hålla med. Däremot vet jag att sådana här låtar har en tendens att gå hem i stugorna ändå, väl medveten om hur Sean Banan slog till i Mellon. Att oddsen, just nu, dessutom utser dem till vinnare i deltävlingen lär antyda att detta IQ-befriade bidrag stormar hela vägen till Friends. Suck.

4. ”If I Was God For One Day” – Neverstore

Skövde-rock i år igen! Denna gång är det Thomas G:son som skrivit låten, och gruppen är denna gång Neverstore - som faktiskt är ett av de kändare Skövdebanden med vinster i MTV music awards och turnéer i Japan med Sum 41. Inte illa. Men i Sverige är de fortfarande något våta bakom öronen, och hoppas väl på ett verkligt genomslag nu i mellon, men frågan är om G:sons blotta närvaro hjälper här. Visst, hyfsad låt som går helt i linje med Green Day, Sum 41 och andra stora grupper i samma genre, men något nedtonad och lite tråkig. Har svårt att se någon som inte är punkrockälskare rösta på det här. Det är helt enkelt inte tillräckligt intressant. 

5. ”Nonetheless” – Marie Bergman & Sanne Salomonsen

Och som i ett trollslag så var plötsligt två superveteraner tillbaka i mellon. Marie Bergman är den enda artisten i festivalens historia som som ett "perfect record" och samtidigt varit med 3 gånger i tävlingen - alltså vunnit 3 utav 3 gånger!! Visserligen med rejäla mellanrum; 1971,1972 och 1994. Och hon har dessutom aldrig vunnit som soloartist - utan alltid i en grupp (Family Four) eller i duett (med Roger Pontare). Sanne Salomonsen är den danska popens drottning, efter flera hits på 80-talet som till och med slog igenom i Sverige. 2005 försökte hon i Melodifestivalen, men kom bara till finalen där hon slutade 7:a. I år har dessa två golden ladies slagit sig samman, i vad som inte kan sägas vara något annat än en "fossil Öresundsbro", som kanske är årets mest svårtippade bidrag. Låten påminner om det holländska bidraget som slutade tvåa i Eurovision förra året "calm after the storm" och är en countryinspirerad ballad i mycket lugnt tempo. Egentligen väldigt typisk för Marie Bergman, och funkar riktigt bra med Sannes röst också. Däremot är det fortfarande lite svårt att svälja detta som ett modernt bidrag. Det funkade visserligen för Nederländerna ifjol, men funkar det här i Sverige? Det kan ju visserligen bli en Louise Hoffsten-effekt, vilket inte är omöjligt, men samtidigt är det oerhört svårt att avgöra på förhand. Jag måste dock utfärda en skrällvarning, eftersom detta bidrag inte är något av de mest omtalade eller förhandstippade - men väl så farliga!
   

6. ”Möt mig i Gamla Stan” – Magnus Carlsson

Magnus Carlsson är också en sådan artist som kvalificerar sig in i facket "schlager junkies". Han tycks tusan i mig aldrig kunna släppa det faktum att han aldrig vunnit tävlingen trots 7 försök - och ja, i och med årets bidrag går han om Sanna Nielsen! Det är bara att applådera denna disconörd som i princip införde discoschlagern i Sverige. Problemet för Magnus är dock just att han fortfarande är kvar i 00-talets Skaraschlagerstall, ivrigt uppbackad av Bert Karlsson fortsätter han att producera Alcazar/Barbados mash-ups. Det ironiska är ju att det ju inte ens funkade när det begav sig för 10 år sedan - han slutade ju alltid 2:a eller 3:a... Ändå så återkommer han nu alltså med en riktig schlagerdiscorökare, som hämtad ifrån förra decenniet. Men trots detta har mottagandet varit osedvanligt gott - han ligger 2:a i oddsen att ta sig till final, och lyckas lika bra i omröstningarna på nätet. Kanske är det Magnus som koncept som fortfarande håller - snarare än låten. Vissa fossiler har helt enkelt en tendens att aldrig bli för gamla, utan bara upputsade. Jag tror dock att jag personligen väljer något med bäst före-datum efter 2008.
 

7. ”Don't Stop Believing” – Mariette

Sist men inte minst kommer Mariette ut på scenen på lördag - med ett svårtippat bidrag som beskrivits som "Euphoria-aktigt". Mariette själv är, liksom alla numera, även hon kommen från diverse tv-sända talangjakter, men har samtidigt lång erfarenhet i branschen - dock mest i bakgrunden. I år gör hon dock debut som soloartist, och gör det med en låt skriven av Miss Li - och går dessutom ut som sista bidrag. D.v.s. att allt är upplagt för framgång direkt för Mariette. Har dock lite svårt att se det trots uppbackningen. Hela framförandet skriker Loreen, men hon själv känns mer som en Regina Lund imitatör som kuppat sig upp på scenen. Det är milsvitt avstånd mellan Mariettes och Loreens karisma, om man säger så. Emellertid får man givetvis konstatera att det hela är snyggt gjort, och mycket väl passar i finalen - vilket dock inte är detsamma som att säga att det är ett säkert finalbidrag. Tvärtom - mycket ska till för att svenska folket ska rösta henne vidare. Hon är populär hos både journalister och internetröstare - men bettingbolagen tror inte lika mycket på henne. Jag skulle troligen tippa henne vidare till iallafall Andra chansen - men därom blir det tuff fight. Hennes startposition borde dock hjälpa henne - rent statistiskt.

Summering
Genomgående sämre kvalitet än i förra deltävlingen - men betydligt jämnare. Jag vågar verkligen inte peka ut någon vinnare, även om det känns ganska lätt att peka ut Emelie och Neverstore på sistaplatserna. Men Viktor och Samir känns som gänget som antingen tar sig direkt till final och gör stor succé - eller hamnar absolut sist redan på lördag. Jag hoppas ju på det senare... Emellertid känns både Mariette, Sanne och Marie samt Magnus och Linus som de verkliga konkurrenterna om finalplatserna. Här är det för mig omöjligt att tippa, men personligen hoppas jag på Linus och Mariette - då dessa har lite mer tyngd i sina låtar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar