onsdag 4 februari 2015

Inför Melodifestivalen 2015 - här är årets vinnare enligt statistiken

På lördag inleds Melodifestivalturnén igen och denna gång från Göteborg - som nu återtagit rollen som öppningsvärdar från Malmö. På något sätt känns det som att intresset för årets mello är något mindre i år, trots att Sverige lyckades med en strålande tredjeplacering ifjol och på de senaste 5 åren tagit hela två tredjeplatser och en vinst. Enbart Azerbajdjzjan kan mäta sig med den statistiken.
Dock är det i år ändå helt andra förutsättningar för melloartisterna. Färre bidrag än vanligt i mellon, nämligen 28 st (7x4) istället för 32 (8x4). Dessutom kommer finalen bestå av 12 låtar istället för 10, varav dessutom 4 kommer från andra chansen. Detta upplägg är ett resultat av att så många andrachansenlåtar blivit framgångsrika de senaste åren (Robin Stjernberg lyckades ju exempelvis vinna), men samtidigt återspeglar det förmodligen också en vilja att låta finalen bli viktigare.
Att man nu dessutom kommer släppa andrachansenlåtarna fria att spelas på radion - direkt efter varje deltävling, kommer innebära att dessa låtar får en stor fördel gentemot övriga i startfältet. Sannolikheten är stor att några tidiga andrachansenbidrag hinner bli radiohits under den månaden som leder fram till finalen. Frågan är om detta är ett problem som kommer snedvrida konkurrensen, eller om det blir verkningslöst? Debatten pågår än, men Björkman & Co brukar ju vilja ha det så.
Men det riktigt intressanta är ju ändå tävlingen i sig - vem vinner?

Statistiken som avslöjar vinnarna


Statistik baserad på alla delfinaler 2002-2014. Ju högre upp desto sämre slutplacering, ju mer åt höger desto senare startposition. Sambandet mellan startplacering och slutplacering är -.272, och är statistiskt signifikant (Sig= one-tailed <.001).

1. Startpositionerna

Förra året lyckades denna statistik pricka in 4 av 8 bidrag som gick direkt till final, samt 3 av 8 bidrag som gick direkt till andra chansen. Inte helt pricksäkert alltså, men då var ju å andra sidan statistiken helt baserad på startpositionerna - och inte låtarnas egentliga egenskaper. Men det finns faktiskt vetenskapliga belägg för att det första och det sista bidraget har störst chans att bli ihågkommet - något som inom psykologin kallas primacy och recency-effekter. Utan att bli alltför teknisk kan man sammanfatta det hela med att det är lättare att minnas de delar av informationen som inleder eller avslutar - man minns kanske de första och de sista minuterna av en föreläsning eller en film, men mer sällan själva mitten. Lärdomen vi drar av det, är helt enkelt att när det är dags att rösta är det den första och den sista låten som vi minns bäst. I melodifestivalen är det dock allra bäst att vara sist ut - då är man nästan säkrad en plats i finalen. Som vi ser på grafen är det dock näst bäst att vara 6:a ut - kanske för att låt nr. 7 är en "glömske-buffert" mot den sista låten som man ju minns bäst?
Spännande nog kommer sedan låt nr. 1 och låt nr. 5. Låt nr. 2 är för övrigt den enda startpositionen från vilken ännu inget bidrag i Melodifestivalen någonsin slutat etta på! Förmodligen beror detta på att man då startar bakom den mycket mer minnesvärda ettan...
Om vi dock ska använda oss av denna statistik på årets melodifestival, behöver vi ta i beaktande att det ju bara är 7 bidrag i varje deltävling i år - och inte 8 som annars. Vad innebär det? Jo, eftersom det fortfarande kommer att finnas en "recency" och "primacy" effekt, så kommer förmodligen en av mittenlåtarna att försvinna från beräkningarna - den placering som har medianvärdet. I detta fall exkluderar jag helt enkelt placering 4 - som ligger precis i mitten i år. Därför applicerar jag enbart statistiken från placeringarna 1-3 och 5-8 på årets startfält, vilket innebär att bidrag 7, 5, 1 och 4 har bäst chanser att gå vidare. Då ser vi följande resultat:

Klara för finalen i Friends Arena:
Eric Saade - "Sting"
Behrang Miri feat. Victor Crone - "Det rår vi inte för"
Mariette - "Don’t Stop Believing"
Marie Bergman & Sanne Salomonsen - "Nonetheless"
Jon Henrik Fjällgren - "Jag är fri (Manne Liem Frije)"
Isa - "Don't Stop"
Måns Zelmerlöw - "Heroes"
Dinah Nah - "Make Me (La La La)" 

Klara för Andra Chansen i Helsingborg:
Molly Pettersson Hammar - "I’ll Be Fine"
Dolly Style - "Hello Hi"
Linus Svenning - "Forever Starts Today"
Neverstore - "If I Was God For One Day"
Ellen Benediktsson - "Insomnia"
Andreas Johnson - "Living To Die"
Midnight Boy - "Don’t Say No"
Hasse Kvinnaböske Andersson - "Guld och gröna skogar"

Kommentar: Statistiken föreslår alltså att tunga namn som Andreas Weise, Jessica Andersson, Samir & Victor och inte minst Magnus Carlsson missar att ta sig vidare - vilket känns orimligt enligt mig. Samtidigt tar den in jokrar som Mariette, Jon Henrik Fjällgren, Isa och Dinah. Personligen tror jag många i Andra Chansenlistan snarare kommer sno finalbiljetterna - typ Ellen Benediktsson, Linus Svenning och Andreas Johnson. Molly och Midnightboy känns också mer troliga finalister.


2.Låtskrivarna

Låtskrivarna är den enda informationen som skvallrar om hur bidragen egentligen låter - innan vi hört dem. Alla låtskrivare har ju sin personliga stil, varav en del lyckats bli synonyma med "den riktiga schlagern" som typ Lasse Holm och Ingela Pling Forsman. Numera är det dock det typiska "G:son-soundet" som dominerar nämligen hockeykörer och stråkar. Även Kempe, med sin förkärlek till klassisk musik och disco har som bekant gjort avtryck i mellon. Numera kommer dock en rad nya stora låtskrivare fram och börjar ta över - den internationelle hitmakaren "K-one" och Anton Hård af Segerstedt - som specialiserat sig på den väldigt trendiga danspopen. Men faktum är att det finns statistiska samband mellan vilka bidrag som tar sig vidare - och vilka bidrag som har erfarna låtskrivare.
Statistik mellan 2002-2014. Ju högre upp desto bättre slutplacering i delfinalerna, ju längre åt höger desto fler tidigare bidrag har låtskrivarna fått med i melodifestivalen. Sambandet mellan låtskrivarnas meriter och bidragens slutplacering är -.203, och är statistiskt signifikant (Sig= one-tailed <.001).
 Även om grafen är lite svår att tolka, så är visar den att ju större meritlista som låtskrivarna bakom ett bidrag har, desto större chans har bidraget att få en bra slutplacering i delfinalerna. Bidrag där alltså låtskrivarna är nykomlingar har oftast svårt att ta sig vidare, medan veteranerna G:son och Kempe har relativt enkelt att ta sig vidare. Numera är det ju dessutom vanligt att man är flera låtskrivare på ett bidrag - kanske 4 eller 5 - och om de då är erfarna låtskrivare så ökar chansen att ta sig vidare rejält! Ett exempel är det bidrag som utgör den mest högra nedre punkten i diagrammet; nämligen Carolas "Evighet" (2006) skriven av Carola Häggkvist, Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Henrik Wikström - en låtskrivargrupp som (om man räknar varje individs meriter) tillsammans haft inte mindre än 104 bidrag med i Melodifestivalen mellan 2002-2014! Den vann som bekant hela tävlingen, vilket återspeglar hur viktigt det är att ha erfarna låtskrivare. I årets melodifestival så finns inga så pass erfarna konstellationer, men däremot är det många med tung bakgrund. Tittar vi på vilka bidrag denna statistik pekar ut som vinnare, så blir det så här:

Direkt till finalen i Friends:
Eric Saade - "Sting"
Molly Pettersson Hammar - "I’ll Be Fine"
Magnus Carlsson - "Möt mig i Gamla stan"
Neverstore - "If I Was God For One Day"
Andreas Johnson - "Living To Die"
Andreas Weise - "Bring Out the Fire"
Annika Herlitz - "Ett andetag"
Måns Zelmerlöw - "Heroes"

Direkt till Andra Chansen i Helsingborg:
Behrang Miri feat. Victor Crone - "Det rår vi inte för"
Rickard Söderberg & Elize Ryd - "One By One"
Linus Svenning - "Forever Starts Today"
Samir & Viktor - "Groupie" 
Kalle Johansson - "För din skull"
Kristin Amparo - "I See You" 
Dinah Nah - "Make Me (La La La)" 
Hasse Andersson - "Guld och gröna skogar"

Kommentar: Den skiljer sig en del från startplaceringarnas statistik, framförallt då enbart 2 av 8 bidrag är samma på båda statistikernas finallista (Måns & Saade). Dessa två herrar känns också ganska givna i finalen måste sägas, men i övrigt är det svårt att säga något. Andreas Johnson och Weise kom med i finalen här, och med tanke på att de är tunga namn så lär de också kunna knipa en finalplats. Samma borde gå för Molly P-H och Magnus Carlsson. Annika Herlitz och Neverstore får dock kämpigt, jag tvivlar på att de klarar finalplatsen - i sådana fall är det storskräll på gång!

Jag tror på rak arm att denna statistik är lite bättre på att förutsäga resultatet i år, men jag tror framförallt att en kombination av låtskrivare och startplacering är den bästa vägen att gå. Det känns som att följande bidrag är rätt givna i finalen:

Eric Saade - "Sting"  
Måns Zelmerlöw - "Heroes" 
Molly Pettersson Hammar - "I’ll Be Fine" 
Linus Svenning - "Forever Starts Today" 
Andreas Johnson - "Living To Die" 
Dinah Nah - "Make Me (La La La)" 

I övrigt vågar jag nog inte säga annat än det blir jämnt som alltid. Vi får väl se vem som får rätt... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar