söndag 15 februari 2015

Melodifestivalen 2015 Efter Malmö: Är gammelschlagern tillbaka?

Den andra deltävlingen i Malmö höll faktiskt vad den lovade - vi fick se ett program som levererade fortsatt strålande underhållning från både programledare och pausunderhållning. Medan låtkvaliteten visserligen var lägre än förra lördagen, så blev åtminstone jag positivt överraskad över hur snyggt producerade de var och galet bra scenframträdandena gjordes. Årets melloturné har fått en flygande start på alla sätt. Detta verkar dessutom alla schlagerjournalister vara rörande överens om - även om meningarna går något isär om vad som varit den största överraskningen i lördags.
De största snackisarna är onekligen Samir & Victors flopp - de som alla trodde skulle bli den nya "Sean Banan" halkade istället in i andra chansen på ett bananskal, och lämnade istället något oväntat plats för Mariette och Magnus Carlsson. Men sen var det också redan innan klart att denna deltävling skulle bli ett getingbo - och när SVT släpper de fullständiga röstningsresultaten efter finalen så lär detta bli tydligt. Jag anar att det nog inte var många röster som skilde toppbidragen åt...


Snackis 1: Floppen

Samir & Viktor - jag förstår helt ärligt inte hur de kunde gå ut som förhandsfavoriter i lördags, med tanke på, ja, allt i deras låt och framförande... De känns mer plastiga än t.o.m. Dolly Style förra lördagen, och även om låtens melodi var "klistrig" så var den "klistrig" på det sättet som snarare irriterar huden och orsakar äckliga utslag. Av publikmottagandet att döma var detta en uppfattning som nog delades av den stora merparten. Att sen, dessutom springa omkring med en selfie-pinne (världshistoriens kanske mest idiotiska uppfinning) och hoppas på att de skulle kunna instagramma sig sin väg till finalen - känns passande nog också som världshistoriens sämsta idé - i en musiktävling åtminstone. Så därför vill jag givetvis tacka svenska folket för att man valde att INTE skicka dessa spray-tanade Humle & Dumle direkt till finalen! Dock inser jag med all nödvändig insikt, att de förmodligen tar sig till final ändå genom Andra Chansen - eftersom i år hela hälften av bidragen där (4) går till final. Svårt att missa final alltså, även för en sång om att ta foton på sig själv med mobiltelefonen...

Snackis 2: Gammelschlagern är tillbaka

Magnus Carlsson slog till med en finalplats - trots att "Möt mig i Gamla Stan" är en riktigt gammal hederlig discoschlager som experterna trodde var en utdöd genre numera. Men helt uppenbart så funkade denna Barbados 2.0-hit även i 2015 års Mello - till mångas förvåning. Kanske inklusive mig. Såsom många experter helt riktigt pekat ut så har ingen låt av denna typ kvalificerat sig till final de senaste 6 åren - tvärtom har många gamla schlagerrävar som insisterat på att banka huvudet i gammelschlager-väggen fått se sig besegrade och bortglömda redan i deltävlingarna. Vi minns ju alla Swedish House Wives 2013, samt en uppsjö av andra artister inklusive Magnus Carlsson själv - som alla fallit offer för denna schlagerdöd.
I år lyckade Magnus dock till slut ta sig till finalen - sist var 2006. Hans framgång har fått många journalister att prata om gammelschlagerns återkomst - vilket kanske är en sanning med modifikation. Även om det är helt sant att vi nu faktiskt har en traditionell schlager i finalen, tror jag knappast att låtens traditionella genre var anledningen till finalplatsen. Jag ser flera andra anledningar:

  1.  Startfältet var av betydligt lägre kvalitet än det förra. I konkurrensen var låten faktiskt bland de bättre, även om man bortser från genrevalet.
  2.  Magnus Carlsson är ett känt namn - och i synnerhet i jämförelse med de flesta andra artister i lördagens startfält. Detta var hans comeback - och när det fanns så få andra starka stjärnor som kunde överlysa honom så var det svårt att undvika att han fick uppmärksamheten.
  3.  Hans låt var faktiskt den enda riktiga upptempolåten i tävlingen förutom Samir & Viktors. Det är faktiskt viktigare än man tror - för Magnus livade upp stämningen rejält efter diverse cancerlåtar, falsksjungande balladtanter och överurringade baby-pratande divor med glödlampor. I princip kan man nog säga att Magnus räddade deltävling 2 från att dö balladdöden, och fixade i gengäld till ett uppsving för gammelschlagern i mellon. Inte dåligt!
Sen ska visserligen poängteras att detta inte är en låt som hör hemma i 2015 års Melodifestivalfinal - ändå. Magnus hade åkt ut i vilken annan deltävling som helst. Nu fick han en förnämlig inbjudan direkt till finalen genom sin lottning, och tog den. Men i finalen luktar det redan nu en sistaplats.

Snackis 3: Mariette och den brutna idol-förbannelsen

För min personliga del blev Mariette ett stort utropstecken under lördagskvällen. Vilket framförande!! GALET BRA! Av alla framföranden hittills i årets Mello så var hennes det klart bästa och mest genomtänkta. Saade kan inte komma i närheten av den säkerhet och visuella elegans som Mariette lyckades med. Även om låten inte riktigt bär hela vägen, så blev hon en klar favorit för mig och har helt klart potential att även klara sig ute i Europa.
Däremot var detta inte lika självklart innan lördagskvällen. Mariette var fortfarande "enbart" en f.d. idol-deltagare som liksom alla andra skulle försöka slå igenom i Melodifestivalen. Förra veckan såg vi att det var lättare sagt än gjort - då alla idolartister åkte ut. Och faktum är att det alltid går lite  knackigt för denna artistgenre. Man får verkligen ha tur om man ska ta sig långt i mellon - särskilt om man "bara" är känd från en talangjakt sedan tidigare. Mariette visade dock att hon pallade för trycket - och överraskade schlagerexperterna.

Snackis 4: Videon

Och återigen fortsätter programledarparet att briljera, denna gång lyckades de med prestationen att göra ett "Empire state of mind" på Åkarp, Burlövs näst största tätort. Alla vi som varit i Åkarp kände igen oss direkt, och ja - det var förbaskat roligt. Mer sånt!


Som avslutning kan vi konstatera att ännu en gång har 6:an och 7:an tagit sig direkt till final - vi börjar se ett statistiskt mönster! Frågan är Kristin Amparo och Jon Henrik Fjällgren blir lika framgångsrika utifrån sina startplaceringar nästa vecka?? Är det fortfarande röstningsappen som spökar tror ni? Vi får väl se....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar