onsdag 5 mars 2014

Schlagermagisterns topp-10: Låtar som borde ha vunnit

Mina damer och herrar! Det är äntligen finalveckan - tiden på året då alla schlagernördar hyperventilerar konstant och alla kultursnobbar låser in sig på toaletten med öronproppar och några flaskor rödvin. På Söndag vet vi vem som tar hem segern i Melodifestivalen 2014 och Sverige går tillbaka till sitt gråa vardagslunk igen. Därför är det hög tid att maxa schlageryran så mycket som går innan Söndag - och därför kommer jag nu bidra med lite schlagernostalgi i form av min topp-10 lista över de där låtarna som borde vunnit - men inte gjorde det. Vissa låtar minns vi eftersom de både vann grammisar och blev sönderspelade på radion, andra minns vi mest som svaga suddiga minnen långt bak i huvudet. Och en del har ni förmodligen aldrig hört talas om. Men nu är ju jag lite av en schlagerhipster så det får ni bara acceptera...
Mycket nöje!

Först Några Bubblare:


Maria Rådsten - Vad Som Än Händer (1992)
Placering: 3:a
Vinnare: Christer Björkman - Imorgon Är En Annan Dag
1992 är känt som ett "svart år" i Melodifestivalens historia. Inte nog med att Bert Karlsson för första (och enda) gången ställer upp som textförfattare till ett bidrag, utan rent allmänt sög nästan alla bidrag rejält. Vinnare blev blivande schlagerfühern Christer Björkman - som kusligt likt Niklas Strömstedt sjunger "Imorgon är en annan dag" till en nästsista plats i Eurovision i Malmö senare. Enda bidraget han slår där var Finlands monsterhit "Yamma Yamma". Den enda riktigt bra låten i Mellon 1992 kom från Maria Rådsten - som senare skulle tävla med gruppen One more time 1996 - och vinna.Björn Skifs - Michelangelo (1975)
Placering: 5:a
Vinnare: Lasse Berghagen - Jennie Jennie
 Detta är antagligen Björns största hit i Mellon - någonsin. Att detta mästerverk inte vann över Lasse Berghagen är ett under... Men Sverige hade antagligen inte råd att vara värdar för Eurovision ett år till efter ABBA:s vinst 1974.Tina Röklander - Kom Och Dela Min Hemlighet (1994)
Placering: 5:a
Vinnare: Marie Bergman & Roger Pontare - Stjärnorna
Ett annat år som vanligtvis brukar avfärdas som ett "skitåår" var 1994. Själv tycker jag nog att det fanns en del guldkorn - iallafall om man gillar riktig schlager! Tina Röklander var okänd då och okänd nu, men enligt mig en klart vinnare det året!10. Greta & Malou - Åh Vilken Sång (1977)
Placering: 4:a
Vinnare: Forbes - Beatles
1977 års vinnare Forbes skulle jag utan tvekan vilja utnämna till årtusendets sämsta Mellovinnare någonsin. I princip samtliga andra bidrag i det årets Mello överträffade deras vinnarlåt "Beatles", ur alla möjliga hänseenden. Klart kitchigast och mest minnesvärda bidraget var dock enligt mig Greta &a Malou vars discodansdänga "Åh Vilken Sång" nog blev lite mycket för juryn det året... Men showen! Men låten! AHHHH 70-TALET - VART TOG DU VÄGEN?!9. Lisa Nilsson - Du (Öppnar Min Värld) (1989)
Placering: 4:a
Vinnare: Tommy Nilsson - En Dag
Tro det eller ej, men Lisa Nilsson gjorde faktiskt sitt genombrott i just Melodifestivalen som 18-åring - men fick på dängen av Tommy Nilsson och hans frisyr som orsakat permanenta hål i ozonlagret. Lisa måste dock lyftas fram som detta års stora utropstecken, även om det tog några år innan hon på allvar började toppa de svenska musiklistorna. "Du (öppnar min värld)" är dock en klassiker.8. Lena Philipsson - Dansa I Neon (1987)
Placering: 5:a
Vinnare: Lotta Engberg - Fyra Bugg och En Coca-Cola
Oavsett vad folk tycker så hävdar jag fortfarande att "Dansa I Neon" är Lenas absolut bästa låt. Punkt. Trots detta är det också hennes sämst placerade låt någonsin - hon blev ju akterseglad av en gravid Lotta Engberg, en arg finsk FN-ambassadör och Style i axelvaddar större än Öresundsbron. Problemet var nog kanske att Dansa I Neon var lite för bra och lite för modern. Juryn var helt enkelt inte redo.7. Andreas Johnson - Sing For Me (2006)
Placering: 3:a
Vinnare: Carola - Evighet
Inget ont om Carola det här året, men ärligt talat var Andreas Johnsson min absoluta favorit! Aldrig förr hade en sådan stark Beatles-inspirerad låt spelats i Melodifestivalen, och jag tvivlar starkt på att vi någonsin får höra något liknande igen. "Sing for Me" är en unik låt som förtjänar att hyllas - och tyvärr för Andreas, så kommer inget bidrag han skriver igen överträffa det här.6. Cecilia Vennersten - Det Vackraste (1995)
Placering: 2:a
Vinnare: Jan Johansen - Se På Mig
Sällan har en Melodifestival haft två så klara favoriter som i Mellon 1995! Jan och Cecilia var i princip de enda bidragen med någon form av kvalitet - och stred en bitter strid om topp-poängen. Vann gjorde tyvärr Jan Johansen - som visserligen fick en beaktningsvärd 3:e plats i Eurovision. Men Cecilias låt blev en odödlig klassiker, som dessutom vann en grammis för bästa låt 1995 - i konkurrens med just "Se på Mig". Hade hon kommit till Eurovision hade vi garanterat vunnit.5. Pernilla Emme - I Dina Ögon (1993)
Placering: 3:a
Vinnare: Arvingarna - Eloise
Jag måste erkänna att jag gillade Eloise - som egentligen kanske förtjänade att vinna. Iallafall om det inte vore för Pernilla Emme - som inte kan förklaras som något annat än en blond Bohuslänsk Carola. Trots ett enormt röstregister och en helt otrolig låt så är detta en av många bortglömda schlagerlåtar som borde ha vunnit. Och dessutom kan vi inte skylla på juryn här - finalen avgjordes för första gången med telefonomröstning detta år - vilket vi sen inte skulle få se igen förrän 1999. Mest för att telefonsystemet brakade ihop p.g.a. trycket och inte återhämtade sig förrän 1999.4. Timoteij - Kom (2010)
Placering: 5:a
Vinnare: Anna Bergendahl - This Is My Life
Anna Bergendahl var kanske det minst smarta vinnarvalet som svenska folket gjort sedan telefonomröstningarna infördes. Jag förstår fortfarande inte hur hon kunde slå både Salem al-Fakir och Darin... Men ännu mindre förstår jag hur hon kunde slå Timoteij - som lyckades göra århundradets etnopop. Personligen skulle jag säga att "Kom" är en sådan schlagerklassiker som helt enkelt är oumbärlig på ett schlagerparty numera, och skulle sopat banan med allt motstånd i Eurovision. Tråkigt nog för Timoteij så höll det inte längre än till en 5:e plats. Däremot vann de Eurovisionfanclubarnas "Second Chance Contest" rätt överlägset - ett tecken på att de iallafall hade fansens stöd.3. Carola - Mitt i Ett Äventyr (1990)
Placering: 2:a
Vinnare: Edin/Ådahl - Som En Vind
Bert Karlsson beskrev detta år som frikyrkornas krig. Edin/Ådahl representerade Pingstkyrkan och Carola Livets Ord. Mycket skedde bakom kulisserna och förmodligen även på andra ställen - då Nackasändaren plötsligt lade av mitt i Carolas nummer - så en stor del av Sverige missade Carolas bidrag. Självklart var allt en del i frikyrkokriget... Men även om Pingskyrkan vann då, så är detta enligt mig Carolas helt klart bästa låt. Någonsin. Hon kunde lika lätt vunnit i Eurovision med denna låt, som med "Fångad Av En Stormvind" året därpå. Istället fick vi vänta ett år på den där Eurovisionvinsten...2. Sanna Nielsen - Empty Room (2008)
Placering: 2:a
Vinnare: Charlotte Perrelli - Hero
Detta bidrag är nog generellt det som flest människor hade hållit med mig hade förtjänat vinna. "Empty Room" vann folkets röstning - överlägset. Men p.g.a. den dåvarande poängräkningen så togs inte hänsyn till hur överlägset ett bidrag än var över tvåan. Detta gjorde att "Hero" vann - och sedan floppade totalt i Eurovision. Hade de nuvarande reglerna gällt - hade Sanna vunnit ganska klart - och förmodligen även i Eurovision. Det är bara att acceptera att Mellon inte alltid varit rättvis.1. BIG - Ingen Annan Väg (1998)
Placering: 2:a
Vinnare: Jill Johnsson - Kärleken Är
På något sätt har många missat detta fullständiga guldkorn. BIG är ingen känd artist utanför hängivna kristna kretsar - trots att de var oerhört nära att slå Jill Johnsson. Deras låt "Ingen Annan Väg" är en bättre version av "Sing For Me" - som jag ju fullständigt älskar. Dessutom lyckas de göra låten på ett fantastiskt sätt - på den tiden det fortfarande var livemusik! Kort sagt - en riktig diamant i schlagergruvan!

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag håller med om att Lena PH 1987 hade varit en värdig vinnare även om jag tycker Arja borde vunnit med Högt över havet som känns oerhört modern. Jag retar upp mig oerhört så fort jag tänker på det.

  De år du tagit upp har jag som följande favoriter:

  1975 - Michelangelo - Björn Skifs
  1977 - Ola mä fiola - Kennet Greuz & Eric Öst
  1987 - Högt över havet - Arja Saijonmaa
  1989 - Du - Lisa Nilsson
  1990 - Mitt i ett äventyr - Carola
  1992 - Långt härifrån - Py Bäckman
  1993 - I dina ögon (Irland hade det året samma låttitel som det vann med) - Pernilla Emme
  1994 - Det vackraste jag vet - Gladys del Pilar
  1995 - Det vackraste - Cecilia Vennersten
  1998 - Cherie - Black Ingvars
  2008 - Empty room - Sanna Nielsen
  2010 - Kom - Timoteij

  SvaraRadera