söndag 23 mars 2014

Han är största favoriten någonsin att vinna Eurovision - har 1,00 i odds!

Det är fortfarande en dryg månad kvar tills artisterna i årets Eurovision anländer till Köpenhamn och de första riktiga repetitionerna drar igång. Ändå är spekulationerna i full gång över vem som skall vinna hem bucklan i år - något vi kan följa genom de internationella spelbolagens odds. De ger en hyfsat klar bild över vilka som förväntas klara sig bäst - av spelare och experter runt om i världen.
Det som gör att man i princip kan lita på att oddsen ger en bra bild över resultatet i Eurovision är:
  • De är framtagna av experter, vars lön är beroende av att de sätter oddsen rätt. Vinner ett land som inte spelbolagen trodde på, och därmed har för höga odds, förlorar spelbolagen massor av pengar till de som satsat rätt. 
  • Oddsen har historiskt stämt rätt bra överens med det verkliga resultatet. 
  • Oddsen sätts också efter annan statistik som också brukar avslöja vinnaren - t.ex. nedladdningar och youtube-visningar. 
  • Oddsen fungerar även som självuppfyllande profetior - om ett bidrag utses som favorit av spelbolagen blir det stämplat som favorit genom tävlingen och påverkar människor att rösta på det just därför. 
Men de är ju inte helt felfria trots det - vilket man ju måste inflika! Ibland stämmer oddsen inte överens med det slutliga resultatet - Sverige och Norge brukar alltid gynnas otillbörligt av oddsen eftersom svensk och norsk media är duktiga på att snacka upp dessa bidrag. Vi minns alla (tyvärr) Anna Bergendahl som 2010 låg på runt 8:e plats i oddsen - men inte ens kvalificerade sig till finalen. Samma öde för norska Stella Mwangi 2011 - som var en av topp 5 i oddsen det året - men kom aldrig till finalen. Oddsen kan alltså vara ute och cykla ibland. Sedan 2012 har de dock tidigt utsett en vinnare - som sedan också vunnit. Loreen utsågs tidigt till vinnare 2012 (hade ca 2,2 i odds då) och var aldrig hotad vare sig i oddsen eller i den faktiska tävlingen. 2013 ledde Emmelie de Forest också oddsen ifrån början till slut - och vann även tävlingen i Malmö. I år har vi en run-away favorit tidigt i oddsen, som dessutom är så stor favorit att det nästan är patetiskt. Frågan är dock om inte spelbolagen är ute och seglar igen...

Se oddsen här!

Den stora oddsfavoriten i år:

#1: Armenien: Aram MP3 - Not Alone (ODDS: 1,00)

Denna snubbe har alltså 1,00 i lägstaodds på att vinna (!!!!!!). Detta innebär rent tekniskt att man bara får pengarna tillbaka om man satsar på honom - ingen vinst alltså. Detta är det lägsta oddset som teoretiskt är möjligt att ha, och alltså även det teoretiskt största favoritskapet ett bidrag kan ha. I sporttermer kan det jämföras med om Brasilien skulle möta Liechtenstein i fotboll - det är i princip bara i teorin som Brasilien INTE skulle kunna vinna. Att något annat land skulle kunna slå Armenien i år är alltså bara högst teoretiskt - enligt spelbolagen. Hmmm....
Dessa närmast groteskt låga odds på en armenisk vinst i år sätter ju rätt stor press på att man faktiskt har ett bra bidrag - har de det då det frågar man ju sig? Med tanke på att Armenien valde ut sitt bidrag internt och släppte enbart låten som musikvideo - har ingen sett Aram MP3 sjunga "Not Alone" live. TROTS detta är oddsen såpass låga att man inte vinner något på att satsa på honom. Hur detta bidrag kommer att se ut live är alltså ingen som vet, vilket föranleder mig att tro att spelbolagen är ute och seglar REJÄLT. De är i princip halvvägs över Atlanten, i synnerhet när man dessutom kan konstatera att låten är en ballad - inte alls olik Sanna Nielsens "Undo", fast med sämre sångare (och inte bara Sverige, utan många andra länder skickar ju liknande låtar i år). Dessutom var det länge sedan en ballad vann, och dessutom är Aram Mp3 inte det minsta känd utanför armeniska kretsar (vilket ju Dima Bilan var, han som sist vann med en ballad).
Om vi så sammanfattar all fakta:
  • Vi har inte sett om Aram Mp3 kan sjunga live
  • Vi vet inte hur scennumret ser ut
  • Han är inte känd utanför Armenien
  • Han sjunger en ballad - en genre som inte vunnit Eurovision sedan 2008
  • Minst 8 andra länder har samma typ av låt.
Med andra ord finns inget som direkt talar för att han skulle vinna. Personligen så kan jag tillägga att låten ju heller inte är så jädra bra, den är rätt lam faktiskt.... Jag känner verkligen ingenting för den här, så hur tusan den kan vara så här stor favorit, det vet jag inte...

¨

Långt efter Armenien kommer sedan Sverige och Norge - båda har mellan 4 och 7 i odds på att vinna Eurovision. Faktum är att Norge länge låg i topp att vinna Eurovision, men när Carl Espen vann Norska Melodi Grand Prix förra helgen - med en ovanligt smal marginal av rösterna (där dessutom de allra flesta kom från hans hemfylke), så åkte Norge ner bakom Sverige i oddsen. Och ja, Carl Espen sjunger också en ballad... Men både Sverige och Norge har enligt mig bättre låtar en Armenien - ändå ligger de bakom i oddsen! Oförståeligt.. Är det bara jag som inte förstår Armeniens storhet i år? Kommentera gärna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar