lördag 22 mars 2014

Eurovision 2014: Alla bidrag valda - men schlagermagistern underkänner startfältet!

Det är bara en månad och två veckor kvar tills Eurovision Song Contest sparkas igång i B&W-hallarna i Köpenhamn (iallafall om bygget blir klart i tid). Hittills har dock årets Eurovision mest präglats av massavhopp, röstningsdebatt och byggkaos - men återigen kan ju inte allt gå lika bra som det gjorde i Malmö ifjol... Det är dock inte bara förberedelserna som gått lite snett i år - Europa har gått en musikalisk krälgång i sina uttagningar i år! Det råder en total förvirring där ute om vad man faktiskt kan och bör skicka till Eurovision - och jag undrar verkligen hur vissa länder verkligen tänker när de väljer ut sina bidrag!
Men låt oss gå på all skit en sak i taget:


Balkan har bojkottat tävlingen

Oj vad journalister, "experter" och andra förståsigpåare hetsade upp sig när Serbien vann Eurovision 2007 - då talade varenda käft om att Balkan hade tagit över tävlingen - och att något nordiskt land aldrig skulle vinna igen. 2009 ändrades röstningsreglerna och sedan dess har 5 av 6 vinnarländer kommit från Nordeuropa (inkluderat Tyskland). Nu är det istället journalister och förståsigpåare från Balkan som hetsat upp sig ordentligt över "den västeuropeiska dominansen" och lyckats få till ett massavhopp från Balkan. Officiellt heter det självklart att "landet inte har råd att hålla i en uttagning" men de facto är det givetvis så att man inte längre tror sig kunna vinna tävlingen och därför ger upp. Bosnien & Hercegovina och Turkiet gjorde det redan ifjol - två länder som tidigare prenumererade på topp-3 placeringar. Nu följer även Serbien (vinnare 2007), Kroatien, Bulgarien och Cypern efter - vilket lämnat 4 små ensamma balkanländer kvar i tävlingen 2014. Grekland skulle ha hoppat av, men ändrade sig. Med tanke på att grekerna i princip kan skicka vad som helst till Eurovision men ändå sluta i topp - så var det väl ett smart drag. Men nu finns alltså inget "balkanblock" kvar i Eurovision längre.

Röstningsdebatten

Jag tror att EBU aldrig varit under större politisk press än de är nu, med tanke på att alla medlemsländer skött sin röstning "på olika sätt" och med "varierande demokratisk anknytning". Vissa länder tycker till exempel att det är helt okej om juryn är mutad, eller att man köper folks röster för att resultatet ska passa in i landets utrikespolitik. Andra länder är helt enkelt bara kära i sina grannar och vissa bryr sig knapp ens om att rösta i tävlingen längre. Mitt i allt detta ska EBU försöka göra alla glada, vilket inte varit lätt - speciellt med tanke på att hela Balkan hoppat av tävlingen i protest. Emellertid har man i EBU genomfört nya röstningsregler för att göra allt mer transparent - så alla kan se att resultaten stämmer. Bland annat offentliggörs alla "split votes" direkt efter finalen - d.v.s. hur de olika jurygrupperna röstat jämfört med folket. Detta har tidigare inte gjorts utan varit upp till varje land att bestämma om de vill släppa resultaten eller inte. Länder som Ryssland, Azerbajdzjan och Vitryssland har av olika anledningar inte velat släppa de resultaten... Undra varför?
Låt oss hoppas att röstningsdebatten tystnar efter årets tävling...

Byggkaoset

Ja, återigen - B & W hallarna ute på Refshalvön i Köpenhamn är försenat! Men danska tv-bolaget DR intygar att bygget ska vara färdigt i tid till Eurovision. Dessutom har de utlovat en av de största scenbyggena i Eurovisionhistorien. Man drog paralleller med Eurovision i Moskva 2009 - vilket ironiskt nog inte är den enda kopplingen till Ryssland i år. Liksom Sotji-OS i år, så har arrangemanget av Eurovision gått över budget så många gånger nu att det nästan blivit en fars. Danska skattebetalare står för notan. Til lykke Danmark! Men samtidigt är det nu en stolthetsfråga i Danmark - Köpenhamn ska vara den bästa Eurovisionvärden någonsin! Så det så. Och det är bara att konstatera att väldigt få andra länder i Västeuropa skulle ta Eurovision på lika stort allvar. Låt oss bara hoppas att inte förhoppningarna grusas av ett undermåligt bygge...

Hela startfältet är UNDERKÄNT

Och som kronan på verket så är årets startfält uruselt. Det finns i mina öron ingen given vinnare - bara förlorare. Hade inte Sanna varit med, ja då vet jag knappt om det ens varit värt följa det i år faktiskt.
Problemet är fantasin i Europa - som tydligen är väldigt begränsad. Det verkar nästan bara vara en genre i Eurovision i år - balladen. Och precis som Sannas "Undo" börjar de med ett pianostycke! Sen varierar visserligen kvaliteten på sångaren, men nästan genomgående försöker man få in house eller någon modern basgång någonstans för att skapa ett höjningsmoment.  
"Nää så illa kan det väl inte vara att alla länder kopierar Sverige?" tänker ni - men jo så är det faktiskt. Belgien, Norge, Azerbajdzjan, Armenien, Spanien, San Marino, Montenegro och Rumänien - alla är ballader som börjar med pianostycken, och de flesta får sedan ett modernt house moment. Sanna är alltså i gott sällskap/överväldigande konkurrens. Hennes enda trumfkort är att hon är den klart bästa sångerskan i tävlingen - ingen slår henne. Men det som är intressantast i sammanhanget är att det faktiskt var länge sedan en ballad vann Eurovision - 2008 närmare bestämt (och då var sångaren Dima Bilan, en tung superkändis i hela Östeuropa).

Men samtidigt har ju nu alla andra länder, som inte skickar en ballad, ett jätteläge att sticka ut! Tyvärr är de få till antalet - Frankrike (vars låt inte går att beskriva i år) Grekland (som skickar en ren house-låt), Island (som skickar en SKA-punk låt om fördomar), Polen (som skickar en korsning mellan hip-hop och folkmusik) Italien (som återigen skickar en Amy Winehouse-låt som är alldeles för välgjord för att vinna) och stackars Ukraina (som är de enda av dessa som har en vettig chans att vinna).
Problemet är att det finns en massa länder som försökt att blanda in alla genres de bara kan komma på - i sina bidrag. Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Malta försöker någon typ av "Country/pop grej", medan Finland, Ungern, Estland, Irland, Storbritannien, Slovenien Moldavien och Makedonien försöker sig på någon typ av pop/ballad med house (och etno till viss del). Går inte riktigt hem hos mig heller...

Sen har vi bara kvar de länder som av naturen är efterblivna på sina egna sätt.. Portugal är kvar på 80-talet, Danmark skickar en låt som heter "Cliché-love song" (tycker jag inte behöver säga mer om den än så), Österrike skickar en transvestit med skägg, Albanien och Litauen har fortfarande inte fått en musiksmak och Vitryssland och Lettland har valt temat "Kakor" på sina låtar (ja, det är sant!), Georgien har en jojkande gubbgrupp och Ryssland har två 16-åriga tvillingsystrar som ska invadera Krim. Inget av detta borde egentligen fått skickats till Eurovision. Men nu blev det ändå så.
Kul...
Ska Sanna slå detta behöver hon bara sjunga. Hon behöver inte ens vara uppvärmd innan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar