fredag 7 mars 2014

Melodifestivalen 2014: Inför Finalen i Friends Arena - Hon vinner

Med bara ett dygn kvar till den stora finalen 2014 så framstår det allt tydligare att Melodifestivalen 2014 kommer att avgöras mellan två kombatanter - Ace Wilder och Sanna Nielsen. Det verkar inte finnas någon annan överhuvudtaget som kommer kunna utmana dessa två damer om segern. Helena Paparizou är väl kanske den som kommer närmast efter - men även hon får nog konstatera sig som en passiv åskådare när striden avgörs. Frågan är väl dock - vem går vinnande ur striden? Veteranen eller uppkomlingen? Kanske kommer det bli juryn som avgör - igen.

Här är iallafall schlagermagisterns betygsättning av finalens låtar (A,B,C,D & F):


1. Anton Ewald - Natural
Medelodds: 32,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 6:a
Trolig placering hos Folket: 7:a
Schlagermagisterns betyg: C-
Okej, först av allt: Han kan inte sjunga ordentligt. Anton är en dansare - inget annat. Och till och med dansen känns tröttsam när han tar sig på skrevet för 200:e gången på 3 minuter. 2½ minuter in i låten så kommer dessutom en gospelkör in och gör saken ännu värre - en gospelkör som inte syns på bild, och som definitivt inte skulle få vara med i Eurovision eftersom man inte får ha förinspelade röster med där. Kort sagt: Detta är inte bra - på gränsen till godkänt faktiskt. Vi minns alla hans "Begging" från ifjol - en bra låt som han faktiskt kunde sjunga rätt hyfsat. Men precis som David Lindgren gjorde ifjol - så försöker Anton söka upp en imponerande framgång från föregående året - med en betydligt sämre låt nu. Trots att tusentals pubertala flickor skriker, så finns Oscar Zia med i detta startfält, men en betydligt bättre låt. Tråkigt för Anton! Och tråkigt för Melodifestivalen - för sämre öppning får man leta efter! Skäms Björkman - du kunde ha satt upp en bättre startordning!



2. Ellen Benediktson - Songbird
Medelodds: 26,50 
Trolig placering hos Internationella Juryn: 4a
Trolig placering hos Folket: 5:a
Schlagermagisterns betyg: B
Hon avfärdas av många - eftersom hon sjunger en väldigt enkel ballad SAMT deltog i första deltävlingen för 5 veckor sedan. Ingen minns henne längre... Ändå så är detta definitivt en bubblare! Anledningen till varför Ellen överhuvudtaget gick vidare var ju för att hon stack ut så vansinnigt mycket. Det gör hon fortfarande. Hon har den klart mest unika rösten, mest unika låten och mest unika framförandet i finalen - vilket borde räcka rätt långt. Kanske vill svenska folket ha något annat - men internationella juryn brukar fästa sig vid vackra röster och svårsjungna låtar - minns Robin Stjernberg! Minns Loreen! Nu är inte Songbird i samma klass som Loreen, men nog lär Ellen kunna skrälla sig upp i topp 5! Hon är outsidern som kommer överraska - från totalt okänd gymnasieelev till schlagerstjärna. The story of the year.



3. Alcazar - Blame It On The Disco
Medelodds: 14,50 
Trolig placering hos Internationella Juryn: 5:a
Trolig placering hos Folket: 3:a
Schlagermagisterns betyg: B-
Ner från himlen kom de igen - discofrälsarna i den stora discokulan. Alcazar är det där gänget som aldrig ger upp men heller aldrig lyckas vinna. Det beror nog mest på att de fortfarande sysslar med en genre som dog ut på 80-talet. Att de överhuvudtaget lyckas få in discon i det moderna samhället igen är ett smärre under - men också ett bevis på att Alcazar är mycket mer än bara musik. De är ett fenomen - en livsstil och ideologi. Glam, glamour, gay pride och party med paljetter. De är ikoner utan dess like i gayrörelsen - med all rätt. Få grupper i Sverige har lika mycket partystämpel som Alcazar - man kan inte annat än smittas av dansglädjen de förmedlar. Ändå kommer det skita sig i år igen för Alcazar - även om jag nog tror det räcker till en fin 4:e plats kanske denna gång. Ett värdigt farväl av en grupp som satt färg på ett helt decennium av svensk musik. Men till Köpenhamn bär det inte denna gång - alldeles för svag låt, och alldeles för kitchig. Och alldeles för Alcazar för att gå hem hos hela svenska folket...



4. Oscar Zia - Yes We Can
Medelodds: 28,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 7:a
Trolig placering hos Folket: 8:a
Schlagermagisterns betyg: C+
Oscar var ju den stora snackisen inför Melodifestivalen i år, han var ju nykomlingen som många trodde på. Nu snackas det inte längre lika mycket om honom eftersom han ju egentligen inte riktigt kan sjunga. Han är, liksom Anton Ewald, mest en dansare. Och dansa gör han ju - riktigt bra dessutom. Inte lika mycket skrevgrepp som Anton - och dessutom till en mycket bättre låt. Jag gillar dessutom hur SVT producerat scenframträdandet - tv-skärmarna används på ett mycket intressant sätt. Visst, det är inget nytt i sammanhanget - redan Martin Svensson sjöng duett med sig själv i en tv 1999 med "Du är så (yeah yeah wow wow)". Men i år är Oscar ensam om det. Dock måste jag poängtera att Oscar oundvikligen kommer slåss om samma publik som Anton Ewald - och det kommer att kosta mycket! Vi såg hur det gick i Andra Chansen där rocklåtarna blev utslagna en efter en - p.g.a. att de alla tävlade om samma publik. Samma sak lär hålla Oscar och Anton borta från segern - även om jag hoppas att Oscar iallafall slår Anton i denna interna strid - eftersom han ju har en hyfsat bra låt. Synd att han inte kan sjunga bara...
 



5. Linus Svenning - Bröder
Medelodds: 63,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 8:a
Trolig placering hos Folket: 9:a
Schlagermagisterns betyg: B
Jag höjer en varningens finger för Linus! Underskatta inte den här låten, för uppenbarligen så går hans karisma och känslofyllda låt hem i stugorna! Han slog trots allt ut många bra låtar i Andra Chansen, med en låt som inte var förhandstippad. Onekligen är han på gång med något stort - även om jag nog tvivlar på vinst för honom. Hos internationella juryn lär detta inte funka. Därmed är nog segermöjligheterna borta. Men svenska folket har gång på gång visat att man kan ta speciella Andra Chansen låtar och göra dem till vinnare, vilket inte får tas ur beräkningen. Det är ju liksom något speciellt med Linus - han har en image, en karisma som ingen annan artist har eller ens kommer i närheten av. Det går hem hos många! Samtidigt är låten kanske något svår att smälta, men eftersom han gått igenom Andra Chansen så tyder det på att svenska folket fått höra den lite mer än de andra - och då har Linus en fördel. Folk har vant sig vid låten.
Vad är det då som talar emot en framgång för Linus på Lördag? Jo, dels kommer inte juryn bry sig om den här låten. Den hör egentligen inte hemma i Eurovision, och dessutom har Linus inte den bästa rösten i startfältet. Dessutom är det alltid en smula bekymmersamt att sjunga om döden och saknad i Melodifestivalen. Här ska det handla om party, glitter och storstilade schlagers - inte om gamla minnen, sorg och död. Kort sagt; Linus är kanske på lite för stort allvar för Melodifestivalen. Sånt är aldrig bra.



6. Helena Paparizou - Survivor
Medelodds: 18,50
Trolig placering hos Internationella Juryn: 1:a
Trolig placering hos Folket: 4:a
Schlagermagisterns betyg: B-
Hade jag aldrig hört låten, så hade jag definitivt utsett Helena till den stora favoriten i årets final. Hon är ju trots allt - en internationell MEGAkändis. Hon är i princip så stor som man kan bli i schlagervärlden - och i synnerhet i Grekland och Balkan. Hade hon aldrig gått till final så hade vi startat ett tredje världskrig i Andra Chansen! Men, nu är inte Helena den stora favoriten. Anledning: En lite för svag låt, som inte riktigt gör Helena rättvisa. "Survivor" är visserligen som gjuten för Eurovision i många avseenden. Men den har alldeles för svaga verser, som inte alls klarar av att bära resten av låten. Visst är refrängerna fantastiska - men det räcker helt enkelt inte. Vi kan inte skicka en schlagergudinna till Köpenhamn - med en låt som inte känns färdig! Det saknas alldeles för mycket på den för att den skulle kunna konkurrera om en finalplats i Eurovision. Det hela riskerar att bli en Charlotte Perrelli-effekt där vi (och alla andra schlagerexperter) tror på vinst - men floppar fullständigt eftersom hon (a.) är för gammal och (b.) har en alldeles för svag låt. Ska man vinna i Eurovision krävs en stark låt och en relativt fräsch artist - Helena är och har ingendera. Tror dock att Internationella juryn kommer ösa 12:or över Helena, även om inte Grekland är representerade där denna gång. Hon är ett för stort namn för att de ska kunna ignorera henne.



7. YOHIO - To The End
Medelodds: 18,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 9:a
Trolig placering hos Folket: 6:a
Schlagermagisterns betyg: D
Hen var ju den stora favoriten ifjol - helt överlägsen alla andra och vann dessutom folkets röst med hyfsat stor marginal. Det räckte lyckligtvis inte till segern, eftersom de internationella jurygrupperna placerade hen näst sist - helt rättvist enligt mig. "Heartbreak hotel" var en halvtaskig låt som aldrig skulle tagit sig till final om den inte sjungits av YOHIO - som aldrig hyllats för sin sångförmåga utan egentligen för helt andra, irrelevanta, saker, nämligen genus. Som Sigrid sade har ju YOHIO en "Könsöverskridande personlighet", vilket ju är förnämligt i sig, men knappast relevant i Melodifestivalen - där vare sig sexualitet, kön eller etnicitet någonsin varit av vikt. Ändå var det just detta som folk hakade upp sig på ifjol.
Men i år är YOHIO gamla nyheter, och med all rätta! To the End är finalens sämsta låt - tråkig och ointressant på alla sätt. Ingen pratar om hen, ingen pratar om låten - kort sagt: Detta lär inte funka. Tråkigt.



8. Sanna Nielsen - Undo
Medelodds: 1,92
Trolig placering hos Internationella Juryn: 2:a
Trolig placering hos Folket: 1:a
Schlagermagisterns betyg: A
Jag sticker inte under stol med att Sanna var (och alltid varit) min stora favorit. Hon är den enda schlagerstjärna som jag verkligen skulle unna en mellovinst - efter de fem tidigare försök hon gjort! Jag har fortfarande inte smält chocken efter att "Empty Room" bara kom 2:a 2008 - en låt som är och förblir hennes bästa låt någonsin. Men trots att hon varit med så många gånger är hon ju faktiskt bara 29 år - nästan ung fortfarande alltså! Rent tekniskt borde hon fortfarande kvalificera sig som en fräsch artist och inte som "en gammal trött veteran". Men därom tvistar de lärde - för många tycker faktiskt att hon är lite för gammal för att vinna. Och visst, medelåldern på de senaste vinnarna är runt 19 - även om Loreen faktiskt var närmare 29 när hon vann 2012. Frågan är dock om det spelar någon roll på Lördag? Christer Björkman beskrev Sannas låt som "en ballad som lika gärna Beyonce hade kunnat göra", vilket faktiskt är sant. Detta är helt klart det modernaste som framförs på Lördag, och kanske den modernaste balladen hittills i Melodifestivalhistorien. "Undo" för mina tankar till "Believe in" med Dima Bilan 2008 som vann för Ryssland, visserligen en låt som jag hatade eftersom Dima inte kan sjunga, MEN ÄNDÅ - den vann! Rent Eurovisionmässigt så är därför denna låt den jag tror mest på - modern, utmanande och med en stark röst. Dessutom är Sanna vansinnigt vacker - allt talar för henne. Det enda som egentligen inte talar för henne, är att det just är en ballad - hittills har det varit tunnsått med balladvinster i Mellon. Folk tenderar att glömma dem ganska fort - och dessutom när det finns andra upptempolåtar att lägga fokus på. Jag tror att man hade behövt pimpa upp bidraget lite - lägga till någon extra hook och dessutom se till att vässa scenframförande lite. Då hade Sanna varit given vinnare. Som det är nu kommer hon dock få kämpa....



9. Panetoz - Efter Solsken
Medelodds: 83,00
Trolig placering hos Internationella Juryn: 10:a
Trolig placering hos Folket: 10:a
Schlagermagisterns betyg: C+
Det är lätt att hacka på det enda hip-hop bidraget, så varför inte göra det enkelt för sig? Detta är givet på sistaplatsen, oavsett hur mycket man än gillar Panetoz. Jag känner personligen att detta absolut är den bästa hip-hopplåten genom tiderna i Melodifestivalen - men det räcker ändå inte för att slå sig upp på övre delen av resultatlistan. Det har aldrig riktigt funkat med denna genre i Sverige, tvärtom har vi flera gånger sett hur dessa låtar hamnar sist. När de dessutom sjunger på svenska - ja, då kan vi också räkna bort internationella juryn från att komma till deras räddning. Glad och faktiskt rätt fin låt - men hur ska de internationella experterna förstå det? Nej, det här är det redan kört. Men tack för en fin show killar!



10. Ace Wilder - Busy Doin' Nothin'
Medelodds: 2,20
Trolig placering hos Internationella Juryn: 3:a
Trolig placering hos Folket: 2:a
Schlagermagisterns betyg: D+
Och så, till sist - den som Christer Björkman tydligen vill ska vinna. Ace Wilder är, för att göra saken extra irriterande för mig, den enda artist som jag personligen inte förstår hur hon kunde komma till finalen. Låtens refräng är ju amelodisk och hon skriker ju i princip hela refrängen! Jag kan bara inte gilla det! Det är omöjligt! Ändå så har jag, av alla jag träffat, förstått att detta är så udda och modernt att det faktiskt kan leda till en vinst ändå. Jag kan, om man bortser från låten, se varför. Hon klär sig udda - vilket är oerhört viktigt för många. Myskläder är väl kanske inget jag själv hade valt att ha på scenen - men det sticker ut och det är ju det som räknas. Vidare är det en kaxig låt - med många vändningar. Det innebär att folk vaknar till och reagerar - således minnesvärd. Att låtens sensmoral är att vara lat och inte jobba - ja det ligger väl i det moderna samhällets moral idag. "Ung och Bortskämd" nästa för Ace Wilder månne? Men framförallt är det nog hennes ungdomlighet och kaxighet som folk, i synnerhet unga tjejer, dras till. Hon är cool. Pure and simple. Då behöver låten inte hålla internationell klass - för det räcker med att artisten och låten ger samma tuffa känsla. Problemet för Ace kommer nog dock bli internationella juryn - som brukar föredra melodiska refränger framför amelodiska refränger. Punkt. Är inte helt främmande för att det kan bli en YOHIO grej av det här igen - där Ace hamnar typ på 9:e plats hos internationella juryn men vinner folkets röst överlägset. Har dock svårt att se hur hon skulle kunna vinna så överlägset hos svenska folket när Sanna Nielsen är med samtidigt och slåss om vinsten... Jag är helt säker på att Ace slutar i topp 2, men hon lär behöva sluta i topp 5 hos internationella juryn om hon ska ha chans att slå Sanna Nielsen i folkets omröstning. Men oavsett vad som händer så är detta Aces genombrott - hon kommer vara den nya schlagerstjärnan.

Slutsummering:
Jag hoppas på Sanna Nielsen - mest för att jag älskar henne fullständigt (och alltid gjort) och för att jag faktiskt tror att "Undo" är tillräckligt modern och stark för att funka i Eurovision. Ace kommer att sluta högt också - men jag klarar bara inte av hennes låt, eller hennes röst. Dessutom brukar sådana låtar sluta rätt sist i Eurovision - jämför med "Euphoria" eller "Only Teardrops" som de senaste vinnarlåtarna heter - så hör även ni att "Busy Doin' Nothin'" inte har en uns av chans till vinsten där. Kort sagt; rösta med hjärnan Sverige! Vi ska vinna tillbaks bucklan i Köpenhamn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar